Marine ook richting de golf?

Gestart door -Peter-, 25/01/2003 | 14:43 uur

no problem

#4
Het gaat hierbij om het volgende stuk uit de volkskrant van afgelopen zaterdag:
CitaatNederland wil niet naar Golf
Van onze verslaggevers Arnout Brouwers en Theo Koelé

 
AMSTERDAM/DEN HAAG - Nederland heeft eind vorig jaar geweigerd honderden mariniers en een transportschip beschikbaar te stellen voor een Brits vlootverband dat nu op weg is naar de Perzische Golf. De troepen zouden kunnen worden ingezet voor een landingsoperatie in Irak. De Britse regering reageerde 'zeer teleurgesteld' op de Nederlandse afwijzing.


Defensie weigerde verzoek van Londen
 

Dit melden bronnen bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, en andere betrokkenen. Nederland wilde 'niet de indruk wekken dat Nederland zich samen met Groot-Brittannië voorbereidt op een oorlog tegen Irak'.

De weigering van 'Den Haag' leidde tot een 'fikse ruzie' tussen de bevelhebber van de marine, vice-admiraal Van Duyvendijk, en het ministerie van Defensie. De Britse marine had Van Duyvendijk gevraagd een gezamenlijke oefening in Noorwegen af te breken en die voort te zetten in de Middellandse Zee.

Hij had er wel oren naar, maar kreeg nul op het rekest van de chef defensiestaf, luitenant-admiraal Kroon. Diens standpunt werd gedeeld door de ministers Henk Kamp van Defensie en Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken.

'We moeten niets doen dat leidt tot betrokkenheid bij een eventuele oorlog', kreeg Van Duyvendijk te horen. In concreto hadden de Britten hem gevraagd om een bataljon mariniers (circa 750 man) en het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam.

Het verzoek werd formeel afgewezen om praktische redenen. Volgens een woordvoerder van Defensie waren er 'technische beperkingen'. Het schip lag voor onderhoud in een dok.

Hr.Ms. Rotterdam had wel degelijk ingezet kunnen worden, heet het in kringen van de marine, 'maar er speelden politieke motieven een rol'. Volgens betrokkenen bij de besluitvorming zou het een verkeerd signaal zijn als Nederland zich had gevoegd in het Britse vlootverband.

Het kabinet-Balkenende heeft tot dusverre gezegd dat het alleen wil meewerken aan de voorbereiding van defensieve en ondersteunende taken in het kader van een oorlog in Irak.

De eventuele inzet van de marine is niet aan de orde gesteld in de ministerraad. Daartoe zou geen aanleiding zijn, omdat Nederland niet was benaderd door de regering in Londen. De marine was slechts 'gepolst op operationeel niveau', aldus Defensie.

Desalniettemin stuurde de Britse minister Geoff Hoon van Defensie een brief naar Den Haag waarin hij de Nederlandse afwijzing betreurde.

De Britten zijn zeer te spreken over de samenwerking met de Nederlanders in de UK/NL Amphibious Force. Een Britse generaal heeft de Nederlandse ambassadeur in Londen kort voor Kerstmis nog een briefing gegeven over een mogelijke landingsoperatie in Irak.
[bron: www.volkskrant.nl]

Ton de Zwart

In dit verband is het interessant om het hoofdartikel van de Volkskrant van Zaterdag te lezen, dat handelt over de eventuele inzet van het 1e bat mariniers en de "Rotterdam".  Een smakelijke ruzie tussen Engeland en Nederland....

Wout

Dit wordt door de defensiestaf bepaald en naar mijn weten staat er niets op de planning. Zodra het eerste officiele schot gelost is kan je er gif op innemen dat er een aantal op volle snelheid naartoe worden gestuurt.

-Peter-

Is er bij iemand ook bekend of de nederlandse marine nog van plan is meer boten richting de golf te sturen? (met uitzondering van het fregat en de onderzeeboot die er nou al in de buurt zijn)
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...