PvdA en SP boos op Jack de Vries

Gestart door Lex, 22/12/2008 | 21:06 uur

KapiteinRob

Weleens in beklag gegaan bij defensie? Over de werkdruk bij Juridische Dienstverlening gehoord? Defensie kan (wil...), dat blijkt ook nu weer, helemaal niet met klachten omgaan. En als iets onafhankelijk van defensie moet zijn, moet je dat ook niet bij defensie neerleggen.

Gozo

Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2008 | 22:31 uur
De Vries heeft groot gelijk; een veteraan is namelijk (definitie van zijn voorganger) een ex-militair en daarvoor hoeft defensie niet alles maar te regelen.  :P

In een maatschappij waarin in toenemende mate juridisering optreedt, komt er een grotere druk bij de letselschadeafdeling van defensie te liggen. In toenemende mate worden er dus (potentieel) succesvolle claims neergelegd. Het kan handig zijn om via een klachtencommissie reeds in een soort voorfase te filteren. Wat men vaak ziet is dat door een klachtencommissiebehandeling te doorlopen, de klager begrip ontvangt omdat het e.e.a. (nader) wordt uitgelegd. Klagers kunnen dan hun klacht uiteindelijk niet doorzetten in een vordering.

Je moet je natuurlijk wel afvragen hoe groot de kring van belanghebbenden is (wie is veteraan, welke voorwaarden gelden voor ontvankelijkheid, etc.).
 

KapiteinRob

De Vries heeft groot gelijk; een veteraan is namelijk (definitie van zijn voorganger) een ex-militair en daarvoor hoeft defensie niet alles maar te regelen.  :P

Lex

DEN HAAG - De PvdA en de SP zijn boos op staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) omdat deze volgens hen weigert de wens van de Tweede Kamer uit te voeren. De Kamer wil dat hij een van Defensie losstaande, onafhankelijke klachtencommissie in het leven roept. Maar volgens de SP en de PvdA blijkt uit een maandag ontvangen brief van De Vries dat de bewindsman dat niet wil doen.
De Kamer nam eerder dit jaar een motie aan waarin zij De Vries vroeg om een onafhankelijke klachtencommissie die een in de wet vast te leggen klachtenregeling moet opstellen voor veteranen met posttraumatische stressstoornis (ptss). Volgens Angelien Eijsink van de PvdA en Remi Poppe van de SP moeten veteranen met klachten en hun familieleden langs te veel loketten, duurt het nu te lang voordat veteranen met ptss hun klacht kwijt kunnen en erkenning krijgen.
De Vries schrijft dat de zorginstellingen voor veteranen zelf een klachtenregeling hebben en dat die samen zullen werken aan een onafhankelijke klachtenregeling. De Kamer vroeg hem die regeling door een onafhankelijke commissie van deskundigen op te laten stellen.

Telegraaf, ma 22 dec 2008, 18:03