Defensie Onderdelen > Opkomst perikelen

Baan als piloot wordt schaars

(1/1)

Lex:
DEN HELDER - De luchtmacht heeft veel minder nieuwe vliegers nodig nu door de haperende economie de traditionele oversteek van militaire piloten naar de burgerluchtvaart stagneert.

Moest de wervingsafdeling van de luchtmacht zich in 2007 nog het vuur uit de sloffen lopen om 69 nieuwe vliegers te vinden, dit jaar zijn slechts dertien nieuwe piloten nodig. En volgend jaar is de aanstellingsbehoefte met twintig opleidingsplekken al niet veel groter nu veel oudere piloten langer blijven hangen.

Naast de verminderde populariteit van de F-16- en helikoptervliegers bij civiele luchtvaartmaatschappijen als de KLM, speelt ook de wegens bezuinigingen almaar krimpende voorraad militaire vliegmachines een grote rol bij de dalende behoefte.

Loting

Dit bleek gisteren tijdens de laatste van twee vliegerinfodagen op maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder. Ondanks de sombere vooruitzichten op een eigen cockpitstoel blijft de belangstelling voor een baan als luchtmachtpiloot groot. Circa 270 havo- en vwo-scholieren namen een kijkje. Dit hadden er velen meer kunnen zijn. Belangstellenden wordt een allesbehalve romantisch beeld voorgeschoteld. Defensie laat er geen misverstand over bestaan dat wie zich in het uniform hijst, grote kans loopt te worden ingezet in oorlogsgebieden. Zo maakte menig vlieger de laatste jaren overuren boven Irak en Afghanistan.

Voor de meeste aanwezigen van gisteren vormt dat geen probleem: "Oefenen is wel leuk, maar het gaat erom dat je mensen kunt helpen", zo meldt Anne-Marie van Langevelde (16) uit het Gelderse Zelhem. De vwo-eindexamenkandidate beschouwt een carrière als vlieger als haar ultieme meidendroom.

Telegraaf, za 23 okt 2010, 05:00

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie