Defensie Onderdelen > Veteranen & Oud-gedienden

Kamer: ereschuld veteranen snel inlossen

(1/1)

Lex:
DEN HAAG -  De Tweede Kamer wil dat minister Hans Hillen van Defensie snel duidelijkheid geeft over een schadeloosstelling voor een groep ziek geworden veteranen. Om deze „ereschuld” in te lossen, is zeker 110 miljoen euro nodig.

Maar Hillen zegt dat geld niet te hebben. In de afgelopen maanden zou daarom naar een oplossing zijn gezocht. Een meerderheid van de Kamer wilde maandag tijdens het jaarlijkse debat over het veteranenbeleid weten hoe het ermee staat. Hillen, die ook sprak van een „nationale ereschuld”, zei dat hij nog steeds naar geld aan het zoeken is. „Ik ben ermee bezig in het kabinet”, stelde hij. De minister rekent er ook op dat de Kamerleden via hun fractievoorzitters druk blijven uitoefenen om het geld te vinden.

De groep waar het om gaat, bestaat uit veteranen die na een missie in het verleden (psychisch) ziek zijn geworden. Vele honderden van hen hebben daarover, soms jarenlange, rechtszaken lopen tegen Defensie om de geleden schade op het ministerie te verhalen.

Na bemiddeling van de Nationale Ombudsman is er vorige zomer een speciale regeling bedacht waarmee alle betrokken veteranen in één klap konden worden afgehandeld. Tot woede van de militaire bonden en de meeste partijen is er tot nu toe niets mee gedaan, omdat het geld ontbreekt. De regeling geldt voor naar schatting 2000 mensen die voor 1 juli 2007 hebben meegedaan aan missies naar onder meer Bosnië, Libanon, Korea, Cambodja en Nieuw-Guinea.

Telegraaf,
ma 20 jun 2011, 15:16

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie