Defensie Onderdelen > Defensiebrede onderwerpen

Politie: leger moet agent sterker maken

(1/5) > >>

Ace1:
Ruud Bik, tweede man van de Nationale Politie, vindt dat het leger best ingeschakeld kan worden om agenten beter te scholen. "Vooral op mentaal gebied kunnen we veel leren van Defensie"

Het Nederlandse leger moet helpen om politieagenten fysiek en mentaal sterker te maken. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie pleit voor een samenwerking met Defensie op het vlak van opleiding.

Bik komt met zijn pleidooi een dag nadat in Metro werd onthuld dat naar schatting duizend politiemensen aan de medicijnen zitten tegen posttraumatische stress. Ongeveer vierduizend agenten zouden last hebben van het posttraumatische stressstoornis (PTSS) doordat ze iets vreselijks hebben meegemaakt of een reeks van nare incidenten van nabij hebben beleefd.

Het mentale aspect zou beter getraind moeten worden, vindt Bik. "We kunnen op dat gebied een hele hoop leren van Defensie. De Koninklijk Militaire Academie doet dat goed. Daar speelt fysieke en mentale weerbaarheid een belangrijke rol. Ik zou graag zien dat we de opleiding samen doen. We hebben jaarlijks 15.000 agenten in opleiding bij de politie. De lessen van Defensie zouden wij goed kunnen gebruiken, wel naar de vormen van de politie natuurlijk."

Mart de Kruif, commandant van de Landstrijdkrachten van Defensie ziet een samenwerking wel zitten. "Het is goed om samen op te trekken en van elkaar te leren wat het betekent om risico's te nemen, hoe je je verantwoordelijkheid moet pakken in lastige situaties. Op onze beurt vind ik dat wij in tegenstelling tot de politie te weinig in de maatschappij staan. Agenten komen dagelijks met de mensen in aanraking. Daar kunnen wij weer een hoop van opsteken."

Dat het tot een intensievere band zal gaan komen, ligt voor de hand. Er wordt flink bezuinigd en een samenwerking tussen overheden onderling, zoals krijgsmacht en politie, lijkt onvermijdelijk. Het leger helpt nu al met bepaalde politietaken, zoals opsporing van personen en speuren naar hennepplantages. Ook zijn er eenheden bij Defensie die (criminele) geldsommen opsporen.

Zo vond een speciaal in Afghanistan opgeleid team van militairen vorig jaar vele miljoenen aan crimineel geld dat verstopt was. De specialisten gebruikten daar apparatuur voor waarmee ze in dat land bermbommen opspoorden. Deze eenheid is nu getraind in het vinden van geld, wapens, explosieven en drugs in verborgen holen.

In maart volgend jaar zal de samenwerking tussen politie en leger uitgebreid getest worden. Dan wordt de Nuclear Security Summit, op verzoek van de Verenigde Staten, in Den Haag georganiseerd en dat geeft een enorme druk op de beveiligers in ons land. Dit is een congres dat twee weken duurt en gaat over de beveiliging van nucleair materiaal, om te voorkomen dat er aanvallen mee worden gepleegd. Vertegenwoordigers uit 56 landen zullen aanwezig zijn. Politie en leger moeten daar 36.000 diensten draaien.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/politie-leger-moet-agent-sterker-maken/SrZmkv!KzL4ABNYxOBc/

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie