Militaire onbemande vliegtuigjes vaker ingezet bij evenementen buiten het leger

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 17/07/2012 | 09:15 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Militaire onbemande vliegtuigjes vaker ingezet bij evenementen buiten het leger

maandag 16 juli 2012

OIRSCHOT - Onbemande op afstand bestuurbare vliegtuigjes die videobeelden maken; defensie gebruikt ze bijvoorbeeld voor terreinverkenningen. Maar de vliegtuigjes, die Raven heten, worden als het aan defensie ligt ook steeds vaker gebruikt voor niet-militaire doeleinden. Bijvoorbeeld om toezicht te houden bij evenementen.

In Nederland bestaan binnen defensie twee Raven-teams. Eén in het noorden van het land, het andere op legerplaats Oirschot. Korporaal Guido van Toor heeft inmiddels genoeg vlieguren gemaakt, onder meer boven de Oirschotse Heide. Hij is nu bevoegd om de Raven ook bij niet-militaire gelegenheden te besturen.

Oudjaar in Veen
De Raven is bijvoorbeeld gebruikt om tijdens Oudjaar boven Veen te vliegen. Dit om in de gaten te houden of zich ongeregeldheden voordeden.

Het vliegtuigje kan ook ingezet worden om mensenmassa's in de gaten te houden tijdens evenementen als Koninginnedag of voetbalwedstrijden.

Wietplantages
Maar de Raven kan ook feilloos warmtebronnen opsporen en zou bij het opsporen van wietplantages op zolders in woonwijken prima gebruikt kunnen worden.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1776251003/Militaire+onbemande+vliegtuigjes+vaker+ingezet+bij+evenementen+buiten+het+leger.aspx