Bermbom wordt Roosendaalse Jacinda fataal

Gestart door Gozo, 21/08/2012 | 08:45 uur

Tanker

Heel bijzonder, kende het wel van het rugbyteam van NZ.
Is weer eens wat anders als een erehaag !

dudge



Gozo

Jacinda Baker (26) is als eerste Nederlandse vrouw om het leven gekomen in Afghanistan. De Nederlandse diende in het uniform van Nieuw-Zeeland en kwam zondag met twee andere militairen om door een explosie van een bermbom. Haar oma en andere familieleden in Roosendaal kunnen haar dood amper bevatten. 'Het waren de laatste loodjes, ze was bijna thuis', zegt haar oma vandaag in het AD.
Oma Jopie Moors zit vandaag in het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland. 'Nadat de militairen bij haar moeder Joyce aan de deur waren geweest, heeft ze me gelijk gebeld. Ik kan het maar heel moeilijk bevatten dat Jacinda er niet meer is. Ze zou haar verjaardag nog vieren in Afghanistan en daarna terugkomen naar huis. We hadden al een schuimtaart gekocht en opgestuurd.' Oma Jopie Moors wil zo snel mogelijk bij haar dochter Joyce zijn, de moeder van Jacinda.

'Gewoon een Roosendaalse'
'Jacinda woonde in Nieuw-Zeeland, maar hoorde bij de familie. Op 1 september hebben we een familiedag voor mijn moeder die 98 wordt. Ook de familie uit Nieuw-Zeeland zou overkomen, behalve Jacinda want die zat in Afghanistan. Jacinda was een gewoon een Roosendaalse. Ze heeft haar hele jeugd hier gewoond.' Ook de twee zussen van Joyce zullen naar Nieuw Zeeland vliegen. 'Die willen ook bij hun zus zijn.'

Jacinda had een Nederlands paspoort en droeg het militaire groen van Nieuw-Zeeland. Haar vader Peter Baker was een Nieuw-Zeelander en zelf werd ze geboren in Christchurch. Oma Jopie en haar man Ed waren de eersten die 22 jaar geleden weer vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland teruggingen. Kort daarop volgde Peter Baker en zijn vrouw Joyce met een 4-jarige jacinda en haar pasgeboren zusje Laura.

Voorjaar
Jacinda Baker zat sinds dit voorjaar in Afhanistan. Zondagochtend om half tien kwam ze om het leven in de Afghaanse provincie Bamiyan. Ze maakte deel uit van het zogenaamde 'provinciale reconstructie team' dat zondag in konvooi reed toen er bij het stadje Do Abi een bermbom ontplofte.

De drie militairen uit Nieuw-Zeeland zaten in de laatste auto van het konvooi en waren naar verluidt op slag dood.

John Key, de premier van Nieuw-Zeeland, kondigde na het nieuws over de dood van de drie soldaten aan dat het kabinet overweegt om de 145 Nieuw-Zeelandse soldaten mogelijk eerder terug te trekken uit Afghanistan. Het was de bedoeling dat ze tot eind 2013 zouden blijven, maar het kabinet wil de soldaten komend voorjaar wellicht al terugtrekken. Het ministerie van Defensie in Den Haag heeft condoleances overgebracht aan de familie van de jonge vrouw in Nederland.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3304092/2012/08/21/Bermbom-wordt-Roosendaalse-Jacinda-fataal.dhtml