Europese Defensie samenwerking

Gestart door Lex, 12/05/2007 | 00:56 uur

Ros

#4
De EU moet zich vooral bezig gaan houden met het steunen bij lokale verkiezingen in Oekraïne. Waarom is dat nodig om mee te beginnen ? Omdat het daar een corrupte bende is misschien ? En ga je daar vriend Poetin niet mee in het harnas jagen ? Deze weet inmiddels dat van de EU niets te vrezen is als de Russen weer eens wat flikken.

Lex

EU-landen willen nauwere defensiesamenwerking

BRATISLAVA - Op het gebied van Europese defensiesamenwerking kunnen op korte termijn echte stappen worden gezet. De ministers van Buitenlandse Zaken van alle 28 EU-landen reageerden vrijdag in Bratislava positief op voorstellen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Een Europees leger gaat er niet snel komen, maar er zijn volop politieke kansen om de samenwerking te verstevigen, betoogde de Italiaanse. Als voorbeeld gaf zij robuustere Europese gevechtstroepen en substantiële (niet-militaire) steun bij lokale verkiezingen in Oekraïne.

Mogherini presenteerde haar strategie voor een veiliger en sterker Europa eind juni en toonde zich verheugd over de politieke steun van de lidstaten. Over een week volgt een zogenoemde roadmap, die eind dit jaar moet zijn uitgewerkt in concrete voorstellen. Minister Bert Koenders had aangedrongen op snelle afspraken over het tijdschema.

Hoe ambitieus de uitwerking wordt, is een zaak voor de regeringsleiders. Mogeherini hoopt dat zij zich hier over twee weken over buigen, ook in de Slowaakse hoofdstad.

ANP, 2-9-2016, 19:54

Lex

EU-lidstaten praten over Europees Defensie-witboek

Nieuwsbericht | 10-06-2016 | 15:19

De rol van het Europees Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid en Europa als geloofwaardige veiligheidsprovider. Hoe de situatie is en wat er eigenlijk moet gebeuren. Het was het belangrijkste onderwerp tijdens het derde en laatste seminar onder de vlag van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het speelde zich vandaag af op het Marine Etablissement in Amsterdam, op initiatief van Defensie en instituut Clingendael.


Het waren niet de eerste de besten onder de meer dan 160 deelnemers, die discussieerden over veiligheid in Europa. Zo spraken onder anderen Jamie Shea, plaatsvervangend adjunct secretaris-generaal voor emerging-veiligheidsuitdagingen bij de NAVO, Pierre Vimont namens de denktank Carnegie Europe en de directeur van de Europese militaire staf luitenant-generaal Esa Pulkkinen.

In het gezelschap zaten verder vertegenwoordigers van de industrie en het Europese Defensieagentschap. Dagvoorzitter was de hoogste Nederlandse militaire vertegenwoordiger bij de NAVO en de EU, luitenant-generaal Jan Broeks, bijgestaan door moderator en Britse tv-journalist Nik Gowing.

Afschrikking

Volgens Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer zou Europa een sterkere ambitie moeten uitstralen op het snijvlak van interne en externe veiligheid. Niet alleen hiervoor, maar ook voor de rol van het GVDB waar het afschrikking betreft. "De politieke wil en de capaciteiten voor daadwerkelijke afschrikking ontbreken momenteel binnen de EU", zei Bauer. Om daar toe wél te komen moeten EU en NAVO volgens hem meer samenwerken. "Verder dient duidelijk te worden wat de ambitie van de EU is op het terrein van strategische autonomie, oftewel militaire freedom of action, door ontwikkeling van (strategische) capaciteiten, een sterke technologische basis, security of supply en het veiligstellen van kritische infrastructuur."

Europees Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid-witboek

Verder pleitte Bauer voor vertaling van de EU Global Strategy in een witboek. Volgens hem moet daarvoor het volgende gebeuren:
Het ambitieniveau voor het beleid, zoals nu verwoord in de militaire en civiele 'headline goals' moet in lijn komen met de huidige veiligheidssituatie. Daarnaast ook met het beoogde externe optreden van de EU zoals verwoord in de EU Global Strategy.
 
De 'Petersberg taken' moeten in lijn worden gebracht met de EU Global Strategy en minstens worden uitgebreid met taken gericht op het grensvlak van externe en interne veiligheid en het gebied van hybride dreigingen. Ook vergen conflictpreventie- en vredeshandhavingstaken  uitbreiding met een grotere rol voor (militaire) afschrikking ter preventie van conflicten.
 
Het aangepaste ambitieniveau voor het beleid en de uitbreiding van de Petersberg taken moeten leiden tot knelpuntenanalyse in militaire en civiele middelen, verdragsartikelen en EU-structuren. Belang van ontschotting van de militaire en civiele activiteiten van het GVDB, zowel financieel als juridisch. Dit  ter verbetering van de effectiviteit, met als doel toereikende defensiebudgetten, efficiënt inzetten van beschikbare middelen en meer commitment van de lidstaten.

Slowakije, per 1 juli de nieuwe voorzitter van de EU, werd gevraagd de uitwerking van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid-witboek voortvarend ter hand te nemen.

Mindef

Lex

Europeans To Call for Force-Protection Research
 
After months of preparation, a majority of European Defense Agency (EDA) nations will launch an initial call for proposals May 15 as part of their joint research program to develop force-protection technologies. It is the first such collaborative research program sponsored by the EDA.
Launched in January, the three-year joint research program has a budget of 55 million euros ($74.4 million) and is funded by 19 of the EDA's 26 countries — Austria, Belgium, Cyprus, the Czech Republic, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, the Netherlands, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain and Sweden — plus non-member Norway. The nations will formally sign off on the call for proposals May 14 during a meeting of the EDA's steering board of national defense ministers.
Their joint research program covers 18 technology goals, grouped into five capability areas:
• Collective protection (i.e., units, platforms and infrastructure).
• Protection for the individual soldier.
• Data analysis, including data fusion from various sources.
• Secure tactical wireless communication systems in urban environments.
• Mission planning and training for asymmetric warfare environments.
According to EDA sources, the May 15 call for proposals will focus on sniper-protection technologies and protection against chemical, biological, radiological and nuclear attacks.
These and other defensive capabilities are part of the European Union's wider capability goals for 2010-2020 to enable the union to carry out foreign peacekeeping and crisis-management missions.
"There will be other calls for proposals further down the road," an EDA official said, adding that the three-year program could be extended "if we haven't spent all the 55 million by the end of the program."

By BROOKS TIGNER, BRUSSELS
Defense News
Posted 05/11/07 15:07