Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Ace1

Youssef redde kinderen uit brandende kerk Caïro. 'Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten'

Caïro

De koptische Abu Sefeinkerk ligt ingeklemd tussen appartementsgebouwen in de Caireense volkswijk Imbaba, een van de drukste wijken van Caïro, en kan alleen bereikt worden door steegjes waar auto's amper doorheen kunnen. De zondag is de eerste dag van de week in Egypte met als gevolg dat de kleine straten van de volkswijk volledig dichtslibben. Het maakte het blussen nauwelijks mogelijk, waardoor de kerk en bijgebouwen van vier verdiepingen, met onder meer de dagopvang voor jonge kinderen, vrijwel tot de grond toe afbrandden. Buurtbewoners snelden toe en probeerden in allerijl zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen.

De 18-jarige Youssef Rizlahy dacht geen seconde na toen hij het knallen van glas hoorde en zag dat er rookwolken uit de kerk kwamen. Hij woont tegenover de kerk en snelde naar buiten. Zonder al te veel na te denken sprong hij door de vlammenzee bij de ingang van de kerk. 'Ik wist dat er veel kinderen in de kerk zouden zitten, die wilde ik eruit halen.' Naar eigen zeggen maakte hij negentien keer de tocht van binnen naar buiten. 'Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten, twee per keer', zegt hij met schorre stem. Hij was als moslim nog nooit eerder in de kerk geweest, maar dat maakt volgens hem niet uit. 'Moslims of christenen, wij zijn allemaal één en kinderen van God', vertelt hij. Zichzelf als held typeren doet Rizlahy niet. Hij deed gewoon wat hij moest doen, vindt hij.

Nadat de hulpdiensten waren gearriveerd en ook voor hem de vlammenzee te groot werd om nog eens de sprong te wagen, kreeg hij door een brandweerman een zuurstofmasker opgezet om op adem te komen. 'Maar ik wilde terug naar binnen, er waren nog zoveel kinderen. Toen ik binnen bezig was, klemden ze zich aan mijn benen vast.' Rizlahy vertelt dat hij binnen ook het levenloze lichaam van de voorganger aantrof. 'Hij lag daar met twee kinderen op zijn schouders en haalde geen adem meer, gestikt in de rook', zegt hij met treurnis in zijn stem.

Persbureau AP zag de documenten van een nabijgelegen ziekenhuis waarin werd bevestigd dat het lichaam van priester Abdul Masih Bakhit naar het mortuarium was gebracht.

Waarschijnlijk is door kortsluiting een airconditioner in brand gevlogen, pal boven een deur, waarna de in- en uitgang van de kerk onbereikbaar werd en de ruimte zich snel vulde met rook. Bij de daaropvolgende stormloop naar andere uitgangen zouden vooral kinderen verdrukt zijn. Uit wanhoop sprongen mensen van de derde verdieping van de kerk naar beneden om aan de vlammen te ontkomen.

Omar Ali (29) was er ook bij en komt naast Rizlahy staan tijdens het gesprek. 'We probeerden de mensen en kinderen met lakens op te vangen en zo hun val te breken', vertelt hij'. Dat lukte maar deels, velen maakten een harde klap op de straatstenen. 'Via de ramen probeerden we de kinderen daar te laten landen', vertelt Rizlahy. 'Maar boven lagen overal lichamen van kinderen die niet meer ademden, ik probeerde alle nog levenden naar buiten te krijgen.' Hoeveel jonge kinderen slachtoffer zijn geworden is nog onduidelijk. Volgens persbureau AP zijn bij een nabijgelegen ziekenhuis zeker tien lichamen van overleden jonge kinderen gebracht.

Kerken in Egypte dienen veelal als centrum voor de gemeenschap, zoals deze kerk met dagopvang. Het is niet ongebruikelijk dat deze kerken zo 'verstopt' zitten in grotere gebouwen. In buurten zoals Imbaba wonen vaak 300.000 mensen op één vierkante kilometer. Regels omtrent brandveiligheid zijn er vrijwel niet in Egypte, en de brandblussers die aanwezig waren, konden de grote brand niet tijdig blussen.

De Egyptische president Abdel Fatah Al-Sisi heeft telefonisch de Koptische paus Tawadros II gecondoleerd, hetzelfde deed Ahmed al-Tayeb, grootimam van van de Al-Azhar moskee.

Onder president Al-Sisi is de positie van christenen in Egypte, zo'n vijf procent van de bevolking, licht verbeterd en zijn er veel kerken bijgebouwd. Ook kwamen de afgelopen jaren geen aanslagen op kerken voor. In 2017 kwamen er bijna honderd christenen om het leven toen bij verschillende kerken een paar zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen. Minister-president Mostafa Madbouly heeft aangekondigd dat de families van de overleden kerkgangers financiële compensatie zullen krijgen voor hun overleden familieleden en dat de overheid wil helpen de kerk zo snel mogelijk weer op te bouwen. <

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/1137264/brand-in-koptische-kerk-in-cairo-eist-zeker-41-levens?alo=d11bc6b97c654027bd4affc9a8c57a9f_89007&frommail=true&utm_source=Middagnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=Ewald-Mackay-over-de-kerk-van-alle-eeuwen---Wij-protestanten-zijn-nieuwkomers--kleuters-eigenlijk--&utm_content=news-read-more

Ace1

IS eist aanslag op Egyptische kopten op

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van gisteren op een bus met Egyptische kopten opgeëist. Een woordvoerder van de terroristische organisatie heeft online verklaard dat de gewapende aanval bij de stad al-Minya is uitgevoerd door strijders van IS. Daarbij werden ten minste 29 koptische christenen gedood en raakten 25 mensen gewond. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen.

In een vergeldingsactie bombardeerde de Egyptische luchtmacht dezelfde dag kampen in Libië waar volgens Caïro terroristen worden opgeleid. Zes verschillende doelen werden gebombardeerd.

De terroristische organisatie IS heeft al veel vaker aanslagen uitgevoerd op de koptische minderheid in Egypte. Zo eiste IS ook de twee aanslagen op koptische kerken in Tanta en Alexandrië van begin april op. Daarbij vielen 43 doden.

http://nos.nl/artikel/2175222-is-eist-aanslag-op-egyptische-kopten-op.html

Poleme

Citaat van: Ronald Elzenga op 26/05/2017 | 22:58 uur
Nu treedt het Al-Sisi regime daadkrachtig op tegen "het kwaad"..wat dat ook mogen zijn. Terwijl ze bij de grote demonstraties en gewelddadigheden een aantal jaren geleden bewust de bewaking bij de Koptisch Christelijke kerken weg haalden..die daarna werden vernield en in brand gestoken. Volgens het regime door de protesterende Moslimbroeders en hun "vervaarlijke" aanhang...die dan ook vervolgens massaal over de kling werden gejaagd door politie en leger. Naar later bleek waren het waarschijnlijk knokploegen van het regime zelf. Tja..het is maar hoe het regime het uit komt...

Maar goed, het is onze bondgenoot en handelspartner...dus waar hebben we het over...  :dead:
Twintig jaar geleden was ik op bezoek in Egypte, Al-Masr (Arabische naam v. Egypte) had toen al ca. 70 miljoen inwoners.
Per juli 2016 had Egypte inmiddels 94,67 miljoen inwoners, waarvan 95 % leeft op slechts 5 % van het totale land oppervlak.
Door toenemende vervuiling, verstedelijking, verzilting van landbouw gronden en een oprukkende woestijn wordt deze 5 % ook eens kleiner en kleiner.
Dus 89,93 miljoen 2-voeters op 49.772,5 vierkante km (is 1,47 keer Nederland) = 1.807 inwoners per strekkende vierkant kilometer.
Daarnaast is dit land doortrokken van corruptie en net als andere Arabische landen bestaat deze samenleving uit hiërarchische opgebouwde stammen, clans en families.
En ook tussen deze stammen, clans en families bestaat ook nog eens een hiërarchie.  Voeg daar ook eens een bevolking die groeit als kool met 2,51 % per jaar, dus relatief zeer veel jongeren.  Hun economische groei lijkt dit bij te houden met een BBP groei van 4,2 % in 2015 en 3,8 % in 2016
Helaas, heb jij, je familie of je clan geen of te weinig pecunia en / of behoor je niet tot de juiste 'kudde', dan wordt je ondanks je eventuele kwaliteiten toch buitengesloten.
En dat zet zeer kwaad bloed.  Vervolgens sluiten dit soort in economische, politieke en maatschappelijke zin gemarginaliseerde 'muurbloemen' met kokend bloed zich aan bij IS, Moslim Broederschap, Al-Qaida etcetera.
In het Westen gepleegde aanslagen leveren daar veel publiciteit op.  Maar in het Westen weten maar zeer weinigen dat (moslim) extremisme juist in overwegend islamitische landen juist de meeste slachtoffers maakt.
Dit is een strategische dreiging voor hen EN voor ons.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ronald Elzenga

Citaat van: NU.nl op 26/05/2017 | 22:53 uur
Egypte bombardeert trainingskampen van terreurgroepen na aanslag

Egypte heeft vrijdag een serie luchtaanvallen op "terroristische trainingskampen" uitgevoerd. De actie geldt als vergelding op de bloedige aanval op koptische christenen eerder op de dag.

De Egyptisce president Abdul Fattah al-Sisi zei dat hij niet zou twijfelen om dergelijke kampen waar dan ook aan te vallen. "We moeten onze mensen beschermen tegen het kwaad", aldus de president tijdens een toespraak op televisie.

Sisi zegt dat landen die terrorisme ondersteunen moeten worden bestraft en doet een beroep op de Amerikaanse president Donald Trump om hem te helpen.

Bij de aanslag kwamen 28 mensen om het leven en raakten 25 mensen gewond. De slachtoffers werden onder vuur genomen door onbekenden tijdens een busreis richting het St. Samuel Monastery klooster. Dat gebeurde bij de Egyptische stad al-Minya, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Caïro.

Er werd op de bus geschoten vanuit drie auto's. Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden.

De aanslag is nog niet opgeëist. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zat achter eerdere aanvallen op koptische christenen.

NU.nl, 26 mei 2017 22:12
Nu treedt het Al-Sisi regime daadkrachtig op tegen "het kwaad"..wat dat ook mogen zijn. Terwijl ze bij de grote demonstraties en gewelddadigheden een aantal jaren geleden bewust de bewaking bij de Koptisch Christelijke kerken weg haalden..die daarna werden vernield en in brand gestoken. Volgens het regime door de protesterende Moslimbroeders en hun "vervaarlijke" aanhang...die dan ook vervolgens massaal over de kling werden gejaagd door politie en leger. Naar later bleek waren het waarschijnlijk knokploegen van het regime zelf. Tja..het is maar hoe het regime het uit komt...

Maar goed, het is onze bondgenoot en handelspartner...dus waar hebben we het over...  :dead:

Lex

Egypte bombardeert trainingskampen van terreurgroepen na aanslag

Egypte heeft vrijdag een serie luchtaanvallen op "terroristische trainingskampen" uitgevoerd. De actie geldt als vergelding op de bloedige aanval op koptische christenen eerder op de dag.

De Egyptisce president Abdul Fattah al-Sisi zei dat hij niet zou twijfelen om dergelijke kampen waar dan ook aan te vallen. "We moeten onze mensen beschermen tegen het kwaad", aldus de president tijdens een toespraak op televisie.

Sisi zegt dat landen die terrorisme ondersteunen moeten worden bestraft en doet een beroep op de Amerikaanse president Donald Trump om hem te helpen.

Bij de aanslag kwamen 28 mensen om het leven en raakten 25 mensen gewond. De slachtoffers werden onder vuur genomen door onbekenden tijdens een busreis richting het St. Samuel Monastery klooster. Dat gebeurde bij de Egyptische stad al-Minya, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Caïro.

Er werd op de bus geschoten vanuit drie auto's. Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden.

De aanslag is nog niet opgeëist. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zat achter eerdere aanvallen op koptische christenen.

NU.nl, 26 mei 2017 22:12

bergd

Feit is natuurlijk dat er in het Midden-Oosten en deels daar buiten steeds minder ruimte is voor Christenen en anders denkenden. Geen rooskleurig beeld voor de minderheden daar.
Voeding voor radicalisme heeft natuurlijk vele oorzaken en ja inmenging van het Westen in het Midden-Oosten is daar 1 van. Maar hoe anders had het gelopen als het Westen zich achter de dijken had terug getrokken, ik betwijfel of de geweldsuitspattingen dan minder was geweest.

Oorlogsvis

Citaat van: Ronald Elzenga op 10/04/2017 | 12:36 uur
De strijd van deze expansionistische en imperialistische godsdiensten met andere (lokale oude) godsdiensten en met elkaar is inderdaad niet van alleen vandaag. Naast periodes van tolerantie zijn er ook periodes van opstand, strijd en onderdrukking. Het is ook lastig als je beiden beweerd de enige ware godsdienst en link met god te zijn. Maar de recente agressie heeft dus ook meer actuele oorzaken, zoals de invasies van Afghanistan en Irak en de stationering van Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië indertijd tijdens de Golfoorlog. En de Westerse steun aan Israël. Dat dit veelal christelijke landen waren en zijn en hun leiders hun eigen christelijke geloof nadrukkelijk uiten en meewogen ten aanzien van deze activiteiten speelt helaas ook een belangrijke rol bij de religieuze botsingen tussen beide geloven nu.
mee eens...

Ace1

Doden bij aanval op bus met kopten Egypte

Bij een aanval op een bus met kopten in de Egyptische stad al-Minya, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Caïro, zijn zeker 26 doden gevallen, melden de Egyptische autoriteiten. Er zijn 25 gewonden.

De bus, die onderweg was naar een klooster, werd onder vuur genomen door gemaskerde mannen. Volgens getuigen waren er acht tot tien aanvallers. De woordvoerder van de Egyptische ministerie van Gezondheid vreest dat het dodental nog verder op zal lopen.

Het is niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. De verantwoordelijkheid daarvoor werd door IS opgeëist.

Ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking is koptisch christen.

http://nos.nl/artikel/2175061-doden-bij-aanval-op-bus-met-kopten-egypte.html

MasterChief1971

Neen!
De oorzaak is de wens om de Ummah werkelijkheid te maken. Dit en niks anders.
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh

Ronald Elzenga

#340
Citaat van: Thomasen op 10/04/2017 | 23:10 uur
Inderdaad, moslims zitten zo in hun eigen theologische frame opgesloten dat dit hun enige invalshoek is.
Alleen is de islam bij de radicalisten onder hen in deze niet de oorzaak of aanleiding maar de beoogde oplossing voor misstanden, dictaturen, onrecht, armoede en "buitenlandse" agressie.

Ronald Elzenga

Citaat van: Ace1 op 10/04/2017 | 10:24 uur
De kopten in Egypte zijn een van de oudste christendomen ter wereld die altijd al zijn vervolgd door de Islam in Egypte.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopten
De strijd van deze expansionistische en imperialistische godsdiensten met andere (lokale oude) godsdiensten en met elkaar is inderdaad niet van alleen vandaag. Naast periodes van tolerantie zijn er ook periodes van opstand, strijd en onderdrukking. Het is ook lastig als je beiden beweerd de enige ware godsdienst en link met god te zijn. Maar de recente agressie heeft dus ook meer actuele oorzaken, zoals de invasies van Afghanistan en Irak en de stationering van Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië indertijd tijdens de Golfoorlog. En de Westerse steun aan Israël. Dat dit veelal christelijke landen waren en zijn en hun leiders hun eigen christelijke geloof nadrukkelijk uiten en meewogen ten aanzien van deze activiteiten speelt helaas ook een belangrijke rol bij de religieuze botsingen tussen beide geloven nu.

Ace1

Citaat van: Ronald Elzenga op 10/04/2017 | 09:08 uur
De correspondent gaat gemakshalve voorbij aan denk ik de belangrijkste reden van de aanvallen op christenen..namelijk dat het de legers van "christelijke" landen waren die Afghanistan en Irak binnen vielen en nu nog actief zijn in de regio. En zij ook Israël steunen. Dat heeft..helaas..volgens mij een direct negatief gevolg op de christenen in de regio en speelt een veel grotere rol dan de andere redenen. Tragisch, met name voor deze christenen daar.

De kopten in Egypte zijn een van de oudste christendomen ter wereld die altijd al zijn vervolgd door de Islam in Egypte.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopten

Ronald Elzenga

Citaat van: Ace1 op 10/04/2017 | 00:12 uur
Noodtoestand in Egypte, dodental stijgt naar 44

In Egypte is voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen. Dat gebeurt na de gruwelijke zelfmoordaanslagen op twee verschillende Koptische kerken.

Het dodental staat op 44, daarnaast zijn nog zeker honderd gewonden. Terreurgroep IS heeft de aanslagen opgeëist.

Live op tv
Op het moment van de aanslagen was het druk in en rondom de kerken. De christenen vierden palmpasen; in de grote kerk van de stad Tanta werd een speciale dienst gehouden. Die werd live uitgezonden op tv, toen de bom ontplofte. Een getuige sprak over een enorme explosie.

Een andere getuige omschreef hoe de vloer van het gebedshuis bezaaid lag met ledematen en bloed. Ook in Alexandrië, aan de kust, eindigde de dienst in een bloedbad.

'Christenen de klos'
De christenen in Egypte voelen zich in het nauw gedreven. Zelf kunnen ze zich niet beschermen en het lukt de Egyptische regering niet om IS tegen te houden.

In andere landen in de regio hebben de christenen hetzelfde probleem, zegt correspondent Olaf Koens. "De positie van christenen in het hele Midden-Oosten staat onder druk. Dat bewijzen de aanslagen vandaag in Egypte nog maar eens."

Wanneer religieus-extremisten de macht grijpen, zijn de minderheden en dan vooral de christenen als eerste de klos, vertelt de correspondent. "Zij betalen daar de hoogste prijs voor."

https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/noodtoestand-in-egypte-dodental-stijgt-naar-44
De correspondent gaat gemakshalve voorbij aan denk ik de belangrijkste reden van de aanvallen op christenen..namelijk dat het de legers van "christelijke" landen waren die Afghanistan en Irak binnen vielen en nu nog actief zijn in de regio. En zij ook Israël steunen. Dat heeft..helaas..volgens mij een direct negatief gevolg op de christenen in de regio en speelt een veel grotere rol dan de andere redenen. Tragisch, met name voor deze christenen daar.

Ace1

Noodtoestand in Egypte, dodental stijgt naar 44

In Egypte is voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen. Dat gebeurt na de gruwelijke zelfmoordaanslagen op twee verschillende Koptische kerken.

Het dodental staat op 44, daarnaast zijn nog zeker honderd gewonden. Terreurgroep IS heeft de aanslagen opgeëist.

Live op tv
Op het moment van de aanslagen was het druk in en rondom de kerken. De christenen vierden palmpasen; in de grote kerk van de stad Tanta werd een speciale dienst gehouden. Die werd live uitgezonden op tv, toen de bom ontplofte. Een getuige sprak over een enorme explosie.

Een andere getuige omschreef hoe de vloer van het gebedshuis bezaaid lag met ledematen en bloed. Ook in Alexandrië, aan de kust, eindigde de dienst in een bloedbad.

'Christenen de klos'
De christenen in Egypte voelen zich in het nauw gedreven. Zelf kunnen ze zich niet beschermen en het lukt de Egyptische regering niet om IS tegen te houden.

In andere landen in de regio hebben de christenen hetzelfde probleem, zegt correspondent Olaf Koens. "De positie van christenen in het hele Midden-Oosten staat onder druk. Dat bewijzen de aanslagen vandaag in Egypte nog maar eens."

Wanneer religieus-extremisten de macht grijpen, zijn de minderheden en dan vooral de christenen als eerste de klos, vertelt de correspondent. "Zij betalen daar de hoogste prijs voor."

https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/noodtoestand-in-egypte-dodental-stijgt-naar-44

Ace1

Kopten in Egypte voelen zich al decennia tweederangsburgers

De aanslagen op koptische kerken in Egypte, waarbij vandaag zeker 43 doden vielen, zijn de laatste in een alsmaar groeiende lijst van geweldsincidenten tegen de christelijke minderheid. De kopten in Egypte zijn vaker doelwit sinds het einde van het tijdperk van Hosni Mubarak in 2011.

Christenen in Egypte gaan sinds jaar en dag gebukt onder de veel grotere moslimgemeenschap. De kopten vormen zo'n 10 procent van de bevolking; naar schatting zijn het er 9 à 10 miljoen. Egyptische kopten zijn daarmee de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Maar tegenover hen staan vele tientallen miljoenen moslims.

Veel kopten voelen zich tweederangsburgers en hebben te maken met discriminatie. Amnesty International zegt dat "opeenvolgende Egyptische regeringen" daar veel te weinig tegen hebben gedaan, ook al presenteerden die zich soms als beschermers van de kopten.

Confrontaties

De laatste jaren is het geweld tegen de kopten toegenomen. Onder president Mubarak (1981-2011) was al sprake van sektarisch geweld en discriminatie, maar Mubaraks harde hand voorkwam al te grote spanningen in de Egyptische samenleving.

Aan die relatieve rust kwam een einde toen Mubarak in 2011 na wekenlange protesten het veld moest ruimen. Aan die betogingen hadden overigens ook veel kopten meegedaan. In de periode na Mubaraks val waren er geregeld confrontaties tussen groepen moslims en christenen, met doden tot gevolg.

Ook tussen Egyptische veiligheidstroepen en kopten ging het mis. In oktober 2011 kwamen bijna dertig christenen om het leven toen de politie en het leger hardhandig een einde maakte aan een demonstratie in Caïro, waar kopten hun woede hadden geuit over het in brand steken van een kerk.

Moslimbroederschap

In 2012 kwam een uitgesproken islamist aan de macht: Mohamed Morsi, de leider van de Moslimbroederschap. Hij wilde een islamitischer stempel drukken op Egypte en kwam onder meer met een nieuwe grondwet. Dat kwam de positie van de kopten niet ten goede.

Morsi bleef maar een jaar in functie. Het leger zette hem medio 2013 af, nadat Egyptenaren opnieuw de straat op waren gegaan. Morsi-aanhangers richtten hun woede daarover onder meer op de kopten, die zich tegen Morsi hadden uitgesproken. Er volgden tientallen brandstichtingen en plunderingen van koptische kerken in heel Egypte.

Egypte wordt sinds de zomer van 2013 geleid door Abdul Fatah al-Sisi, die als legerleider verantwoordelijk was voor de afzetting van Morsi. Hij beloofde het land te verenigen. Zo beantwoordde hij de executies van 21 Egyptische kopten door IS met luchtaanvallen op IS-bolwerk Libië. Maar veilig zijn de christenen ook niet onder Sisi, blijkt ook vandaag weer.

Kopten zijn verdeeld over de president, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Een deel zegt: hij neemt het geweld tegen ons onvoldoende serieus. Ze vragen zich af hoe het kan dat in een kerk een bom kan ontploffen." Sisi kan en moet meer doen, vinden zij.

"Maar het koptische leiderschap volgt een andere lijn. Dat zegt: de alternatieven voor Sisi zijn nog veel slechter", aldus Van Hoorn. Want ook al is de koptische gemeenschap niet onverdeeld blij met Sisi, onder de streep zien ze liever hem als president dan een islamist. "Dat blijft de angst van veel christenen."

Sinaï

De dubbele aanslag van vandaag is opgeëist door Islamitische Staat. Die terreurgroep pleegde eind vorig jaar ook al een grote aanslag op een koptische kerk in Caïro, met 29 doden tot gevolg. "Het geweld richt zich nu heel erg tegen christenen", zegt Van Hoorn. "Maar het richt zich ook tegen het leger en de politie." Die vechten onder meer in de Sinaï tegen IS, maar krijgen de terreurorganisatie daar niet onder controle. In het gebied sloegen vorige maand nog koptische christenen op de vlucht na moordpartijen door IS.

Video op onderstaande link.

http://nos.nl/artikel/2167452-kopten-in-egypte-voelen-zich-al-decennia-tweederangsburgers.html