Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Lex

Trump stuurt weer Amerikaanse troepen naar Afghanistan

De VS gaat zich intensiever bezighouden met het conflict in Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aangekondigd. Daarbij zullen opnieuw Amerikaanse gevechtstroepen worden ingezet in het land. 

Volgens ingewijden uit het Pentagon en het Witte Huis gaat het om zo'n vierduizend soldaten.

Trump zelf ging tijdens de aankondiging van zijn nieuwe beleid over Afghanistan echter niet in op specifieke aantallen troepen die hij naar het land wil sturen. Volgens de president zijn dit besluiten die overgelaten worden aan zijn legerleiding en leden van het kabinet.

Vlak na zijn aantreden droeg Trump zijn kabinet en legerleiding op om met een een strategie voor Afghanistan te komen om het conflict in het land te kunnen beëindigen. Trump stelde namelijk dat de oorlog in Afghanistan lange tijd "te veel tijd, geld en vooral levens" heeft gekost.

Strategie

Trump zei dat hij Afghanistan voorafgaand aan de ontwikkeling van zijn nieuwe strategie "in detail en vanuit elke mogelijke hoek" heeft bestudeerd.

Hij stelt dat de Verenigde Staten niet meer zullen doen "aan het opbouwen van naties naar ons evenbeeld". Wel is Trump van mening dat Amerika moet zoeken naar "een bestendige uitkomst" in het conflict, die de "enorme offers die zijn gemaakt", waard zijn.

De president stelde daarom dat de Verenigde Staten zich voorlopig niet terug zullen trekken uit het land, zoals Trump eerder wel eens gesuggereerd heeft. Trump noemt de gevolgen van een snelle aftocht "zowel voorspelbaar als onacceptabel" en zei door zijn militaire adviseurs te zijn overgehaald om in Afghanistan te blijven.

Volgens de president zou terugtrekking van troepen uit Afghanistan een machtsvacuüm scheppen, waar terroristische organisaties gebruik van zullen maken. In plaats daarvan kondigde hij acties aan tegen dergelijke organisaties. "We gaan terroristen doden", zo sprak Trump.

Ook zei de Amerikaanse president dat de VS geen aankondigingen meer zal doen over start- of einddata van militaire offensieven, noch over de aantallen troepen die daarbij zullen worden ingezet. Volgens Trump is dat informatie waar de vijand gebruik van kan maken. De nieuwe Amerikaanse strategie in Afghanistan zal Trump baseren op de "situatie op de grond".

Critici voerden na de toespraak van de president aan dat hij niet veel concrete veranderingen van beleid aanstipte. Wat hij wel zei, zou veel lijken op de benadering van zijn voorgangers.
 
NAVO

Het besluit van Trump om troepen in Afghanistan te houden en deze ook uit te breiden, sluit aan bij een oproep van de NAVO. De commandant van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, generaal John Nicholson, heeft enkele maanden geleden namelijk gezegd dat hij "enkele duizenden troepen" nodig heeft om de huidige patstelling in de strijd tegen de Taliban te doorbreken. Groeperingen als de Taliban en Al-Qaeda rukken de afgelopen tijd weer op.

De VS is sinds 2001 in het land aanwezig. Het is daarmee het langst lopende conflict waarbij de Amerikanen betrokken zijn. Er zijn momenteel ongeveer 8.400 Amerikaanse militairen aanwezig in het land, die zich vooral bezighouden met het trainen, adviseren en assisteren van Afghaanse troepen die tegen de Taliban strijden. Ook voeren zij anti-terrorismemissies uit tegen Islamitische Staat en Al-Qaeda.

De Amerikaanse militairen maken deel uit van de NAVO-trainingsmissie Resolute Support, die ruim 12.000 manschappen telt. NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft positief gereageerd op Trumps boodschap. Vijftien NAVO-landen lieten in juni al weten bereid te zijn meer troepen te leveren.

Aan de missie doen sinds 2015 ongeveer honderd Nederlandse militairen mee, in Mazar-e-Sharif onder commando van de Duitsers. Defensieminister Jeanine Hennis zei twee maanden geleden dat de Nederlandse bijdrage niet "groots wordt gewijzigd of uitgebreid."

De vierduizend extra militairen waarmee Trump nu bij wil dragen aan de strijd, zullen waarschijnlijk worden ingebed in fronteenheden van het Afghaanse leger. Ook zullen ze de slagkracht van de Afghaanse luchtmacht en speciale eenheden versterken.

Trumps voorganger Obama stuurde er juist in zijn eerste termijn op aan om de meeste Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken.

Buurlanden

Naast acties in Afghanistan zelf, wil de Amerikaanse president dat buurlanden meer doen tegen het conflict in de regio. Zo wil Trump Pakistan onder druk zetten om meer te doen in de strijd tegen extremisme. Het land biedt nu een "veilige haven" aan terroristen, zo stelt hij.

Ook India werd aangesproken. Het land moet als "strategisch partner en grootverdiener aan de handel met de VS" meer doen aan de economische wederopbouw van Afghanistan, vindt Trump.

Taliban

De Taliban hebben Trump in een reactie op zijn toespraak gewaarschuwd dat ze "tot de laatste adem een heilige oorlog zullen voeren" tegen de Amerikaanse militairen in Afghanistan. "We zijn nog lang niet oorlogsmoe en we zullen blijven vechten zolang er Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn. We zullen ze angst aanjagen", liet een Talibanwoordvoerder weten.

De Afghaanse president Ashraf Ghanu heeft dinsdag laten weten "dankbaar"  te zijn voor het besluit van Trump om tegen de Taliban te willen blijven vechten.

NU.nl, 22 augustus 2017 19:41

Lex

Nederlandse missie in Afghanistan mogelijk uitgebreid

Hennis: strategie Trump klopt
 
DEN HAAG -  Het kabinet is tevreden over de Afghanistan-strategie die de Amerikaanse president Donald Trump naar buiten heeft gebracht. ,,Hij zet heel duidelijk in op het voortzetten van de Amerikaanse aanwezigheid", zei minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag.

Vermoedelijk gaan de Amerikanen tot 4000 extra militairen naar Afghanistan sturen, vooral om Afghaanse militairen te trainen. Het Amerikaanse leger moet nog met een voorstel komen over de versterking. Voor hij president werd, was Trump voorstander van terugtrekken van troepen uit het land.

Nederland

Ongeveer honderd Nederlandse militairen zijn actief in de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Het kabinet neemt zeer binnenkort een beslissing over verlenging van deze trainingsmissie. Hennis zei eerder in de Tweede Kamer dat de missie in dat geval niet ,,groots wordt gewijzigd of uitgebreid."

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat de Amerikanen hoofdverantwoordelijke blijven voor de strijd in Afghanistan. Ook benadrukt hij dat het plan dat Trump maandag aankondigde nog moet worden uitgewerkt. Of Nederland in NAVO-verband actief blijft of zijn inzet uitbreidt is nog de vraag. ,,Ik acht het niet uitgesloten", aldus Koenders. Nederland helpt in NAVO-verband bij het opleiden van Afghaanse troepen.

Over een gevechtsmissie voor Nederlandse militairen was Koenders stelliger. ,,Dat lijkt me niet aan de orde."

Telegraaf, 22-08-2017

Lex

Hennis: missie in Afghanistan niet uitgebreid 
 
DEN HAAG -  Als de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan wordt verlengd, dan zal die volgens minister Jeanine Hennis (Defensie) niet ,,groots worden gewijzigd of uitgebreid". Het militaire bondgenootschap heeft het kabinet al gevraagd langer in Afghanistan te blijven. De NAVO wil ook meer troepen.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen nemen deel aan missie Resolute Support. Ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif onder leiding van de Duitsers. Ze trainen en adviseren hier sinds 2015 hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie.

Hennis zei donderdag in de Tweede Kamer bij verlenging niets hieraan te willen veranderen. De demissionaire bewindsvrouw denkt wel dat de missie flexibeler moet worden als die langer blijft. Maar ze ziet niets in inzet in een ander deel van Afghanistan of het sturen van schaarse middelen (zoals bijvoorbeeld helikopters) zoals door de NAVO is gevraagd.

De ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten praten volgende week over verlenging van de missie. Het kabinet staat daar positief tegenover. Het CDA steunt een verlenging en is voor uitbreiding, zei Raymond Knops.

Telegraaf, 22-06-2017, 18:06

Lex

Hennis in Afghanistan: Nederlandse missie voortzetten


Minister Hennis van Defensie vindt dat het nieuwe kabinet de militaire missie van Nederland in Afghanistan op enigerlei wijze moet voortzetten. Dat liet ze vandaag weten in Mazar-e-Sharif, waar ze met commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op werkbezoek is bij de Nederlandse militairen.

Volgens Hennis is er de afgelopen jaren veel verbeterd in Afghanistan, maar is de situatie nog niet stabiel. Ze verwacht dat Afghanistan nog lang internationale steun nodig heeft voordat het echt op eigen benen kan staan.

Dat de veiligheidssituatie onder druk staat bleek vorig jaar nog, toen de Taliban plotseling opdook in het relatief rustige Kunduz. "Het is ontzettend broos. Dat we de nodige tegenslagen hebben gehad de afgelopen jaren, was te verwachten. Ik voorspel langdurige betrokkenheid van de internationale gemeenschap."

'Er gaat een generatie overheen voordat het hier stabiel is'

Het mandaat voor de huidige trainings- en adviesmissie in Mazar-e-Sharif loopt eind dit jaar af. Het nieuwe kabinet zal moeten beslissen of de Nederlandse militairen daar doorgaan met hun werk. Hennis laat blijken dat dit wat haar betreft nodig is. Ze zegt dat ze "niet over haar graf wil heen regeren", maar over verlenging zegt ze: "Ik ben er persoonlijk niet tegen, zeker niet."

Hennis: ik ben er niet tegen

De demissionaire minister van Defensie vindt dat een volgend kabinet moet beslissen om de missie in Afghanistan te verlengen.

De minister wijst ook op de militaire samenwerking met Duitsland, dat in het noorden van Afghanistan leading nation is. Volgens Hennis is de samenwerking zodanig dat Nederland het zich niet kan permitteren om zomaar de stekker te trekken uit de Nederlandse bijdrage.

De Nederlandse missie in Afghanistan richt zich op het adviseren van het hogere leger- en politiekader, met als doel om de Afghaanse veiligheidsdiensten zelfstandiger te laten worden. Volgens een van de betrokken adviseurs zet het werk zeker zoden aan de dijk, maar gaat dat langzaam. Ook Hennis zegt dat het gaat om een "kwestie van lange adem".

In Afghanistan zijn zo'n honderd Nederlandse militairen aan het werk. Onder hen zijn twintig adviseurs; de tachtig overige militairen zorgen voor de begeleiding, bewaking en de logistiek.

NOS, 21-04-2017, 16:30

jurrien visser (JuVi op Twitter)

VS gooit 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan

http://nos.nl/l/2168111 via @NOS

Ronald Elzenga

David Wright‏ @DavidWright_CNN

Breaking: US military has dropped most powerful non-nuclear US bomb, MOAB, targeting ISIS in Nangarhar, Afghanistan -- first ever combat use

bron: Twitter

Elzenga

Afghanistan forces defend Kunduz from Taliban
1 hour ago
From the section Asia
Jump media playerMedia player helpOut of media player. Press enter to return or tab to continue.
Media caption
The BBC's David Loyn says "a huge humanitarian crisis" is now unfolding in Kunduz
TALIBAN CONFLICT

The Afghan government has launched a major offensive against Taliban forces near the north-eastern provincial capital of Kunduz.
The Taliban have come close to the city in recent fighting, leaving it cut off with tens of thousands of displaced.
A BBC correspondent who has flown into Kunduz has heard gunfire and artillery exchanges not far from its centre.
Afghan officials say foreign jihadists trained by the Islamic State (IS) group are fighting alongside the Taliban.
Provincial governor Mohammed Omer Safi told the BBC that the bodies of 18 foreign fighters including two women had been found.
Security forces and Taliban have been involved in a standoff for about a week after the insurgents launched an offensive on Kunduz at the end of April.
The insurgents are currently said to be massed in Gul Tepa district on the southern outskirts of the city.
line
At the scene: David Loyn, BBC News, Kunduz
This is the first positive confirmation by a senior government official that Islamic State are operating alongside the Taliban in Afghanistan.
Until now, particularly in the south of the country, IS fighters have often clashed with the Taliban. But the governor said that the battle for the north is different, and here IS fighters are "supporting the Taliban, training the Taliban, trying to build the capacity of the Taliban for a bigger fight".
And he said they are more violent because they are wanting to die in battle as martyrs.
The bodies of 18 foreign fighters found after recent fighting included two women.
As well as those from Afghanistan's immediate northern neighbours, Tajikistan, Uzbekistan, and Kyrgyzstan, those killed came from Chechnya and Turkey. They were wearing black headbands marked with the same Islamic verses used by IS in Syria and Iraq.
line
Government forces in Kunduz
Government forces are fighting a low-tech war
Afghan police fire at Taleban insurgents in Kunduz province - photo 3 May
Security forces have been in a standoff with the Taleban for almost a week
Kunduz governor Mohammed Omer Safi
Governor Safi says the Afghan forces lack air power
Correspondents say the advance is the most serious threat to a provincial capital in years.
Afghan army and police are involved in the fighting but there is no substantial help from foreign troops.
The BBC's David Loyn in Kunduz says this is a low-tech war run from the ruins of a hill fort, a high vantage point where the sounds of fighting can clearly be heard and commanders issue orders on mobile phones.
Governor Safi said the Afghan forces did not have enough air power and their helicopters lacked the armaments they should have.
Only a few thousand Nato troops remain in the country, largely in training roles, after their combat mission ended in December. They have turned down several requests to assist with air strikes.
Afghan map
People displaced by the fighting are spread across the city and rural areas of the province of Kunduz.
Our correspondent says some of the displaced have moved to villages and are squatting in farmyards.
He says that if the fighting is prolonged it could lead to a bigger problem if there is a failure to bring in the harvest this month.
Kunduz supplies half of Afghanistan's rice crop, so if the fighting goes on it could have a far-reaching impact beyond the lives affected here, he adds.
International aid agencies are trying to assist the displaced, with the World Food Programme preparing emergency kits of flour, pulses, cooking oil and high-energy biscuits for 500 families, spokesman Wahiddullah Amini told Reuters news agency.

http://www.bbc.com/news/world-asia-32620595?ocid=socialflow_twitter