Kabinet wil leger en marechaussee voor bescherming tegen terreur 07-02-2003

Gestart door -Peter-, 07/02/2003 | 08:24 uur

-Peter-

Citaat
Het demissionaire kabinet wil binnenkort het leger en de marechaussee inzetten voor beveiligingsdoeleinden. De kans op terroristische aanslagen groeit door de oorlogsdreiging in Irak, maar de politie is wegens een gebrek aan mankracht en zware wapens niet in staat alle mogelijke doelwitten in Nederland te beschermen. Dat melden de Volkskrant en De Telegraaf vrijdag.

Vermoedelijk zal de ministerraad vrijdag instemmen met het plan om marechaussee en het Korps Nationale Reserve in te zetten voor bewaking. Het Korps bevat infanterietroepen die alleen in Nederland inzetbaar zijn, met pantservoertuigen en zeer moderne vuurwapens. Marechaussee en leger zullen worden belast met het bewaken van strategische plekken, zoals bruggen, tunnels, vliegvelden en elektriciteitscentrales. Ook zullen ze Amerikaanse en Britse wapentransporten vanuit Duitsland begeleiden naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, vanwaar het materieel naar oorlogsgebieden verscheept zal worden.

Het kabinet denkt dat Nederland door deelname aan een oorlog in Irak een mogelijk doelwit is voor terroristen. Premier Balkenende maakt zich er zorgen om dat veel burgers niet bedacht zijn voor eventuele risico's. De draaiboeken voor crisissituaties zijn de afgelopen weken wederom bijgewerkt. Eerder gebeurde dat al na de aanslagen van 11 september. De voorzorgsmaatregelen zijn gebaseerd op dreigingsanalyses van internationale veiligheidsexperts.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]

Het kabinet is dus toch van mening dat defensie de politie moet gaan ondersteunenden  ::)
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...