Auteur Topic: Nederland overwoog invasie Suriname  (gelezen 8924 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31032
Nederland overwoog invasie Suriname
« Reactie #77 Gepost op: 20/11/2010 | 11:25 uur »
AMSTERDAM - Nederland had in 1986 plannen om de Surinaamse legerleider Desi Bouterse af te zetten en op te pakken.

Dat bevestigt toenmalig premier Ruud Lubbers in de
Volkskrant
. Een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen werd voorbereid met hulp van de Verenigde Staten.

Het kabinet-Lubbers stelde de plannen op op verzoek van drie Surinaamse regeringsleden, onder wie premier Pretaap Radhakishun, die wilden dat Nederland Suriname zou 'verlossen' van Bouterse. Bij de invasie zou onder meer luchthaven Zanderij worden ingenomen.

De plannen voor een invasie werden in 1987 geschrapt. Nederland vond het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot.

Evacuatie
Geluiden over een mogelijk invasie in Suriname zingen al jaren rond. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in 2007 in antwoord op Kamervragen van de SP dat destijds gewerkt werd aan evacuatie van Nederlanders uit Suriname.

Hij vertelde echter niets over de aanhouding van Bouterse - huidig president van Suriname, een wezenlijk onderdeel van de plannen.

Novum
Uitgegeven: 20 november 2010 10:27

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 76 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.