Auteur Topic: Bestaansrecht van de monarchie  (gelezen 5277 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Do1990

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
Bestaansrecht van de monarchie
« Reactie #88 Gepost op: 28/10/2015 | 10:29 uur »
Heeft de Nederlandse koninklijke familie bestaansrecht, nadat ze zijn gevlucht in de 18de eeuw voor de Franse troepen. En voor de tweede keer in 1940 op vlucht voor de Duitse troepen?

Hier wat informatie over de onderwerpen, eerst de vlucht gedurende het einde van de 18de eeuw:

http://www.scheveningen1813-2013.nl/vluchtprins1795/index.html
https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-en-cultuur/nederlandse-geschiedenis/200-jaar-koninkrijk-nederland/oranje-in-ballingschap-1795-1813
https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Oranje-Nassau#De_vlucht_naar_Engeland

En hun tweede vlucht gedurende 1940:

https://tegenlichters.wordpress.com/2012/04/13/vlucht-voor-volk-en-vaderland/

Koningsdag, een verjaardagsfeest voor intimi, zelfs 2 maal, een maal in het paleis op de Dam en een maal gewoon tussen soortgenoten in Wassenaar, op en neer gevlieg voor een korte paas break in Tavarnelle, een dikke Audi voor meer dan een half miljoen, Beatrix die alleen al voor familiaire doeleinden in een jaar 21 maal met het regeringstoestel op en neer vloog naar Londen, huizen ter gezamenlijke waarde van een 50 miljoen, kortom het kan niet op in huisje Weltevree, waar zoals wij vermoeden de oranjes  s`avonds met een goed glas in de hand schuddebuikend en hikkend van het lachen proberen bij te komen van de domheid van “hun volk”, dat er maar niet genoeg van kan krijgen zich te laten bedonderen en belazeren. Ga even mee in de nog niet zo lang verleden tijd

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en raakte Nederland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, Afgesproken was, dat in het geval van een oorlog met Duitsland, kroonprinses Juliana,  prins Bernhard  en hun twee kinderen naar Engeland zouden vertrekken. Voorbereidingen waren al in het najaar van 1939 getroffen. De Britse regering werd gevraagd om in het geval van een Duitse invasie asiel te verlenen aan de koningin en het kabinet . Bernhard bekeek enkele dagen vooraf aan de vlucht een aantal vluchtroutes vanuit Den Haag en er was in april 1940 veel geld vanuit Nederland naar Engeland overgemaakt.

Artikel 21 van de grondwet van 1938 luidde: In geen geval kan de zetel der regering buiten het Rijk worden verplaatst. Maar men vond dat de grondwet het kabinet niet kon verplichten zich te laten gevangen nemen. En in alle latere officiële stukken mocht er dan ook niet meer geschreven worden over een vlucht, maar heette het ” uitwijken “. Men ging zelfs zo ver dat de parlementaire enquêtecommissie die het regeringsbeleid tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzocht, schreef over de vlucht dat hierdoor het internationale prestige van Nederland werd hooggehouden en dat het verzet in bezet gebied hierdoor ondersteund kon worden en de bevrijding en het herstel van Nederland voorbereid konden worden!!

In tegenstelling tot b.v. de vorsten van België en Denemarken, die wel op hun posten bleven en daarmee o.a. het lot van de hun hun land woonachtige Joden voor een groot deel konden redden.  In beide landen bleven circa 90% van de Joden ongedeerd en waren dat er in ons land slechts 20%.

Bekend is de toespraak van Wilhelmina  voor Radio Oranje op 17 oktober 1942, een van de spaarzame gelegenheden dat zij het onderwerp Jodenvervolging aansneed: Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenoten. En met mijn gehele volk voel ik de onmenselijke behandeling, ja, het stelselmatig uitroeien van deze landgenoten, die eeuwig met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan.

Voorts is het een bekend gegeven dat Wilhelmina het bouwen van een kamp op een 12 kilometer afstand  van het paleis Soestdijk niet zag zitten, en toen als overgebleven alternatief dat kamp werd opgezet in Westerbork met alle bekende gevolgen van dien.

Op 13 mei 1940 vluchtte Wilhelmina met een klein gevolg en met medeneming van de goudvoorraad  van de Nederlandsche Bank naar Engeland, alsmede twee kistjes diamanten. Doordat deze niet op tijd aankwamen ontstond er bij de wachtend Britse oorlogsboot een gevecht, dat het leven aan enkele Britse militairen kostte. Zie ons artikel. Overigens had Wilhelmimina al van te voren haar effectenbezit bij de Britse Midland Bank laten deponeren

Eenmaal in Engeland aangekomen werd door de regering overwogen door te reizen naar Canada of de Verenigde Staten daar men geen vertrouwen had in de Engelse verdediging. Omdat Amerika neutraal was, wat de regering en Wilhelmina zou belemmeren in de oorlogsvoering, viel de keus op Canada. Maar omdat de Engelse koninklijke familie bleef, vond de regering dat men het niet kon maken naar Canada uit te wijken. Uiteindelijk vertrok alleen prinses Juliana met haar twee kinderen naar Canada, waar zij de hele oorlog zouden blijven.

Wilhelmina wilde graag dat prins Bernhard benoemd zou worden tot opperbevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten. Bernhard wilde zich “nuttig” maken en Wilhelmina zou op die manier meer invloed verwerven. Bernhard zou als opperbevelhebber het Militair Gezag in Nederland onder zijn bevel krijgen. De Amerikaanse bevelhebber Dwight Eisenhower was hierop tegen, hij vertrouwde Bernhard terecht niet, maar Wilhelmina wist haar zin door te drijven.

De waardering over de rol van Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog is in de loop van de tijd aan verandering onderhevig geweest. Veel Nederlanders, met als meest prominente vertegenwoordiger de voormalige minister-president Hendrik Colijn hebben haar verweten dat zij bij de Duitse inval het land verliet. Zij noemden de vlucht ongrondwettelijk en demoraliserend voor de achtergebleven bevolking

Koud in Nederland aangekomen trakteerden de oranjes zich zelf op wat presentjes om het gedeukte imago wat op te vijzelen. Zo ontving Bernhard uit de handen van Wilhelmina  de Militaire Willemsorde, Deze orde, kortweg MWO, is een Nederlandse militaire onderscheiding en tevens de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde. De orde werd op 30 april 1815 ingesteld door koning Willem I: “tot belooning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, bedreven door diegenen, welke, zoo ter zee als te lande, in welke betrekking ook, en zonder onderscheid van stand of rang, Ons en het Vaderland dienend.

In 1948 maakten de oranjes het nog bonter door het feit dat  Wilhelimina deze orde zelf ontving , maar dan uit de handen van de toen inmiddels koningin geworden Juliana. Door het aanklikken van de onderstreepte woorden  komt u bij de originele zwart wit films via het NOS archief. Dit zou ons inziens  mede een reden moeten zijn zeker in de afgelopen jaren om een dergelijke onderscheiding te weigeren, zoals deze o.a in 2009 . aan de Bredase kapitein Marco Kroon werd uitgereikt.

Zo maar even een greep uit dit oranje verleden, dat ons juist tijdens deze dagen te binnen schoot en dat mits u daar de moeite voor zou nemen  gemakkelijk onderbouwd kan worden met diverse verslagen en krantenartikelen.

Wij zullen een dezer weken u nog wel eens een paar bekende of minder bekende ” schavuitenstreken” van de oranjes voorschotelen en dan rest ons slechts de vraag :

Wordt het niet tijd dat wij  nu eindelijk eens afscheid nemen van deze foute familie ? Nog een keer voor de oranjes aanhangers wuiven en dan ieder zijn eigen weg , maar wel eerst even afrekenen en al het geroofde terugbetalen !!!


http://www.geennieuws.com/2014/05/de-oranjes-hebben-maling-aan-u/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 87 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.