Bin Laden kondigt nieuwe aanslagen aan

Gestart door Caspar, 19/10/2003 | 11:33 uur

Caspar

Uitgegeven: 18 oktober 2003 18:34
Laatst gewijzigd: 19 oktober 2003 00:10

DUBAI - De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag twee geluidsbanden met daarop de vermoedelijke stem van Osama bin Laden uitgezonden. Op de ene band kondigt de terroristenleider nieuwe zelfmoordaanslagen tegen de Verenigde Staten aan. Op de andere band wordt het onmiddellijk vertrek van de Amerikaanse troepen en haar bondgenoten uit Irak geƫist.

Lees hier de volledige tekst, vertaald in het Engels

"Wij zullen, met Gods wil, doorgaan met aanslagen van martelaren tegen doelen binnen en buiten de Verenigde Staten, totdat jullie ophouden met jullie onderdrukking en achterlijke daden." Volgens de stem wordt de wereld 'misleid' door de 'gangsters in Washington'. De Amerikaanse regering en grote multinationals zouden er met de bezetting van Irak alleen maar op uit zijn zoveel mogelijk olie uit het land te stelen.

Amerikaanse kruisvaarders
Verder wordt de Iraakse bevolking opgeroepen om een "heilige oorlog tegen de Amerikaanse kruisvaarders" in het land te voeren. Volgens de stem zijn de Amerikaanse militairen in Irak in een moeras beland. Moslims uit buurlanden worden opgeroepen de Irakese broeders te ondersteunen bij het plegen van aanslagen.

Vergelding
Landen die de VS in Irak steunen kunnen volgens de stem eveneens op vergelding rekenen. Nederland, dat in het zuiden van Irak militairen gestationeerd heeft, wordt op de audio-tape bij naam genoemd.

Reactie Witte huis
Het Witte Huis heeft in een eerste reactie laten weten dat de geluidsband opnieuw duidelijk maakt waarom er een wereldwijde strijd tegen het internationale terrorisme wordt gevoerd. Woordvoerder McClellan zei dat zal worden onderzocht of de stem op de band daadwerkelijk Osama bin Laden is.

[Bron: www.nu.nl]