Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Ace1

Citaat van:  AD op 24/03/2024 | 16:40 uur" Wie alsnog in een rechts kabinet stapt, moet zijn lidmaatschap maar inleveren en werkelijk overstappen naar een andere partij,

CDA'ers met ambities die ooit een kabinetspost misgrepen, zijn een riskanter categorie, erkennen partijprominenten. Gedeputeerden, burgemeesters, senatoren, bestuurders van belangenverenigingen: daar zitten potentiële gegadigden die de verleiding maar moeilijk kunnen weerstaan als oud-partijgenoot Pieter Omtzigt ze belt.

Het CDA heeft nog steeds niet geleerd van de verkiezingsnederlaag, wat een arrogantie. Niet alleen Pieter Omtzigt maar ook Mona Keijzer zou kunnen bellen en als er een schaap over de dam is volgen er meer. Ik zie bijvoorbeeld oud CDA er Henk Bleker het wel doen als hij gevraagd wordt voor een minister of staatssecretaris functie.

https://www.parlement.com/id/vihfckxm9ut9/h_henk_bleker

Ace1

CDA wil voorkomen dat oud-bestuurders in rechts kabinet stappen: 'Dan maar lidmaatschap inleveren'

Het nieuwe elan van Henri Bontenbal lijkt kiezers aan te spreken, maar de CDA-leider moet nu voorkomen dat oud-bestuurders in een rechts kabinet stappen. Op het congres bezweren CDA'ers: ik blijf de partij trouw. Maar wat als dat belletje werkelijk komt? 'Er zijn altijd mensen die ja zeggen', melden ex-bewindspersonen.

Informateur Richard van Zwol is de kanarie in de kolenmijn voor het CDA. Als zelfs de onkreukbare partijideoloog en loyale bureaucraat geen moeite heeft om een klus te doen voor een rechtse regering - met PVV - moet Henri Bontenbal vrezen voor meer politieke vreemdgangers. Dat beseffen de bezoekers van het partijcongres deze zaterdag in een groot congrescentrum in Nijkerk. ,,Maar een informateurschap is toch wel echt een andere rol dan minister zijn", zegt oud-CDA-minister Ank Bijleveld.

CDA-staatssecretaris Marnix van Rij, minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, oud-CDA-leider Sybrand Buma: allemaal zeggen ze niet beschikbaar te zijn voor een kabinetspost in het extraparlementaire experiment van PVV, VVD, NSC en BBB. Mij niet bellen, is hun motto. Minister Bruins Slot verwoordt het zo: ,,Ik speel voor één team, en dat is team-CDA."

Buma hoopt ook dat CDA'ers niet zwichten voor een dringend beroep op hun verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef, zegt hij op vragen van deze nieuwssite. ,,Verantwoordelijkheid nemen is ook: niet meedoen in een coalitie waar je partij niet aan deelneemt." Wie alsnog in een rechts kabinet stapt, moet zijn lidmaatschap maar inleveren en werkelijk overstappen naar een andere partij, suggereren diverse CDA'ers, onder wie oud-senator en burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts: ,,Voordragen voor royement, zou ik zeggen."

Zover wil partijleider Bontenbal niet gaan, zei hij eerder. Dat Van Zwol nu informateur is, vindt Bontenbal niet prettig. De partijleider hoopt maar dat andere CDA'ers nee zeggen als de formerende partijen straks bestuurders proberen te verleiden. Als een rechts kabinet op het bordes verschijnt met een aantal CDA-toppers die op persoonlijke titel meedoen, is dat slecht nieuws voor de partij in wederopbouw.

Op het podium later op de dag maakt de CDA-leider er amper woorden aan vuil in zijn slotspeech, die vooral ging over de risico's van populisme en de noodzaak tot steun aan Oekraïne: ,,Ons land heeft een sterk CDA nodig. Dat blijkt overigens ook uit het feit dat wanneer er goede mensen nodig zijn door de formerende partijen toch weer naar een CDA-er wordt gezocht..."

De teneur op het congres is verder optimistisch. Ondanks het forse verkiezingsverlies in november (de partij heeft nog maar 5 zetels in de Tweede Kamer) geloven CDA'ers met Bontenbal aan de leiding in betere tijden. De peilingen vertonen een plus, leden preken nieuwe energie, hopen op een 'Bontenbal-effect', zeggen dat het 'clubgevoel terug is'.

De vorming van een rechts kabinet is vooral een gespreksonderwerp in de pauzes bij de koffie. De partij zal vrezen dat CDA'ers geronseld worden voor het extraparlementaire kabinet.

En dan zijn oud-ministers misschien niet eens Bontenbals grootste zorg. CDA'ers met ambities die ooit een kabinetspost misgrepen, zijn een riskanter categorie, erkennen partijprominenten. Gedeputeerden, burgemeesters, senatoren, bestuurders van belangenverenigingen: daar zitten potentiële gegadigden die de verleiding maar moeilijk kunnen weerstaan als oud-partijgenoot Pieter Omtzigt ze belt.

Oud-minister Gerd Leers weet hoe het is om met de PVV samen te werken, maar ook hij zou bedanken als het verzoek komt, vertelt Leers - zelf afwezig op het congres- via de telefoon: ,,Maar er zijn altijd mensen die ja zeggen als de plicht roept."

Plechtige teksten over CDA-genen en 'team Henri' verdampen snel als partijen een beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van christendemocraten. ,,Er zullen zeker mensen ja zeggen", zegt ook een voormalig bewindspersoon van het CDA, op voorwaarde van anonimiteit. ,,Het is een eer, hè. En CDA'ers zijn al eerder overgestapt, eerst naar BBB, daarna naar NSC. Het gebeurt."

https://www.ad.nl/politiek/cda-wil-voorkomen-dat-oud-bestuurders-in-rechts-kabinet-stappen-dan-maar-lidmaatschap-inleveren~a1358126/


Lynxian

Nooit gedacht dat ik Groenlinks dit zou horen zeggen... Enorm fijn maar... het voelt toch als een alternatieve realiteit.

Huzaar1

Groenlinks die dit zegt  :dead:  wie had dit zich kunnen voorstellen....

Jesse Klaver Groenlinks:  'We moeten zelf munitiefabrieken gaan bouwen'
 
Klaver is van mening dat de overheid munitiefabrieken moet gaan bouwen om Oekraïne te helpen de oorlog met Rusland te winnen. Hij sprak dit uit bij Sven op 1.

Volgens Klaver verloopt de levering van granaten en andere munitie moeizaam vanwege een tekort aan grondstoffen en vooral omdat "Europa niet de capaciteit heeft om munitie te produceren".

Klaver benadrukt: "We laten momenteel de markt beslissen over het resultaat van deze oorlog. Bedrijven moeten maar gaan investeren, maar de overheid zit achterover qua produceren. We moeten echt stappen ondernemen. Een oorlog kan niet alleen gewonnen worden door inzet van bedrijven. De overheid moet hierin een grotere rol spelen. Als het nodig is om te investeren in munitiefabrieken, dan moeten we dat doen".

https://wnl.tv/2024/03/21/jesse-klaver-gl-pvda-we-moeten-zelf-munitiefabrieken-bouwen/
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Enforcer

Nu.nl 16 mrt 2024 om 05:37

PVV, VVD, NSC en BBB moeten het vertrouwen van elkaar en van de samenleving zien te winnen. Met de zoektocht naar een experimenteel kabinet wordt dat moeilijk. Kan de spanningsboog worden opgerekt of knapt die in de volgende ronde alsnog?
"Vertrouwen is de basis voor ieder kabinet", zei afzwaaiend informateur Kim Putters donderdagmiddag bij de presentatie van zijn eindverslag. Het leek een advies voor PVV, VVD, NSC en BBB om de volgende fase van de formatie heelhuids door te komen.

Putters gelooft er nog in dat de vier onderhandelende partijen door kunnen naar de volgende fase van de formatie. Maar daarvoor moeten heel wat capriolen worden uitgehaald.

Een gebruikelijk meerderheidskabinet was al lang van de baan. Daar lag wantrouwen aan ten grondslag. Het was vanwege een afbrokkelend vertrouwen zelfs even de vraag of Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) überhaupt verder konden onderhandelen.

Putters adviseert daarom een 'programkabinet' te onderzoeken. Tot nu toe werd daar de term 'extraparlementair kabinet' voor gebruikt.

Omtzigts vertrouwen in formatie brokkelt verder af na anonieme roddels
Zie ookOmtzigts vertrouwen in formatie brokkelt verder af na anonieme roddels
Partijleiders worden in het diepe gegooid
Hoe je het ook uitlegt, het is een experiment. Putters had niet voor niets een maand nodig om uit te zoeken want een extraparlementair kabinet - inmiddels dus omgedoopt tot programkabinet - eigenlijk is.

De druk op de volgende, onzekere fase neemt toe. De verwachtingen die Nederlanders hebben van een nieuw kabinet zijn hoog, maar het vertrouwen is laag, bleek uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vlak voor de verkiezingen in november.

Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas worden dus in het diepe gegooid. Maar ze moeten direct het hoofd boven water houden.


Yesilgöz en Wilders in gesprek tijdens de formatiebijeenkomst op landgoed De Zwaluwenberg begin deze week.

Hoe beknopt wordt beknopt?
In een programkabinet moet de band tussen de Tweede Kamer en het kabinet losser worden. Daarnaast komt er een beknopt hoofdlijnenakkoord in plaats van een dik coalitieakkoord.

Je kunt je al meteen afvragen hoe beknopt dat wordt. De vier partijen hebben al laten optekenen dat ze op minstens tien onderwerpen afspraken willen maken.

Daarbij gaat het onder meer om asiel en migratie, financiën, stikstof, veiligheid en koopkracht. Een kabinet moet die hoofdlijnen vervolgens uitwerken tot concrete maatregelen.

Dat lijkt eerder op het begin van een lijvig regeerakkoord zoals we dat kennen van de vorige kabinetten. "Dat zullen we gaan zien", zei Putters daar donderdag over. "Je hoeft geen dik hoofdlijnenakkoord te krijgen als je daadwerkelijk een regering de ruimte geeft om dat uit te werken in maatregelen."

En er zit een extra voordeel aan, zegt Putters. Een kabinet krijgt zo meer tijd om maatregelen uit te werken, zodat het ook kan kijken of die uitvoerbaar zijn.

Volg dit onderwerp
Krijg een melding bij nieuwe artikelen
Blijf met meldingen op de hoogte
In hoofdlijnen wil Omtzigt alsnog precieze afspraken
Tot zover de theorie. In de praktijk moeten de formerende partijen erop vertrouwen dat het kabinet die hoofdlijnen naar hun idee goed uitwerkt. Dat lijkt nu al fout te gaan. Omtzigt wil "gedetailleerde afspraken" maken "over wat hij belangrijk vindt", staat in het verslag van Putters.

De omgangsvorm tussen de vier partijleiders is nog zo'n voorbeeld waarin het broze vertrouwen komt bovendrijven. Putters vraagt de betrokkenen hun uitingen via (sociale) media "tot een minimum te beperken". Op X en in de korte tv-optredens was het chagrijn regelmatig van de gezichten af te lezen.

De inkt van het verslag was nog niet droog of Wilders liet de parlementaire pers weten dat hij het helemaal niets vindt dat hem het premierschap wordt ontnomen. "Pijnlijk, onrechtvaardig en staatsrechtelijk onjuist", zei Wilders. Zonder Omtzigt bij naam te noemen, wees hij de NSC-leider duidelijk als schuldige aan.

De woorden "staatsrechtelijk onjuist" zijn opvallend, want dat verwijt maakt Omtzigt al maanden over het PVV-programma. Overigens heeft niemand in het parlementaire stelsel zoals wij dat kennen recht op het premierschap, want we kiezen geen minister-president. Iemand die baan niet gunnen, om wat voor een reden dan ook, kan dus nooit onjuist zijn.

Wat overblijft zijn harde woorden, verwijten en steekjes onder water. Het zal het onderlinge vertrouwen allemaal geen goed doen.


Ik begin een beetje het idee te krijgen dat elke keer wanneer Omtzigt weer wat heeft binnen gehaald, hij de volgende horde al weer opwerpt. Kan mij voorstellen dat ze hem bij het CDA wel beu waren.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 15/03/2024 | 09:30 uurHet grappige is dat die partijen denken dat ze daar voor gevraagd gaan worden. Volgens mij is het namelijk de bedoeling dat de coalitiepartijen de politieke kandidaten gaan leveren en er extern personeel wordt aangeleverd voor de aanvulling. Dus de PVV, NSC, VVD en BBB leveren een gedeelte van de ministers aan dit kabinet en de overige posten gaan ingevuld worden door niet politici.

Het is helemaal niet de bedoeling dat elke partij in de kamer een kandidaat aanlevert. De opzet is juist om de politieke invloed te verminderen en het kabinet meer te laten leiden door kennis.



Nee maar partijen kunnen wel degelijk benaderd worden, natuurlijk niet allemaal, maar het idee is verder te kijken dan je eigen neus lang is. Dit is een aardig interessant concept, de afstand van kabinet tot kamer is veel groter en politiek krijgt hiermee veel meer dynamiek.

Ik moet zeggen dat ik er wel door gecharmeerd ben. Niet langer een dichtgetimmerd regeer akkoord en 4 jaar lang naar robots moeten kijken die slaafs meegaan. 
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Parera op 15/03/2024 | 06:03 uurHet hele artikel heb ik helaas niet maar de strekking is duidelijk.

Ik heb gisteren ergens een artikel gezien met de opmerking van Timmermans dat hij leden van GL/PVDA geen toestemming zou geven om toe te treden tot een kabinet met de PVV.

Op dit moment lijkt het nieuwe kabinet weinig steun te vinden in de kamer, alleen de SGP en Ja-21 hebben toegezegd het kabinet te willen steunen op punten waar ze het mee eens zijn. Het CDA en de CU hebben niks over de inhoud gezegd, alleen het CDA geeft aan geen ministers o.i.d. te willen leveren.

Het grappige is dat die partijen denken dat ze daar voor gevraagd gaan worden. Volgens mij is het namelijk de bedoeling dat de coalitiepartijen de politieke kandidaten gaan leveren en er extern personeel wordt aangeleverd voor de aanvulling. Dus de PVV, NSC, VVD en BBB leveren een gedeelte van de ministers aan dit kabinet en de overige posten gaan ingevuld worden door niet politici.

Het is helemaal niet de bedoeling dat elke partij in de kamer een kandidaat aanlevert. De opzet is juist om de politieke invloed te verminderen en het kabinet meer te laten leiden door kennis.


Parera

#24689
Citaat van: Lynxian op 15/03/2024 | 01:18 uurIk kan 'm niet lezen, maar is het artikel toevallig samen te vatten met: "Als jij in dat kabinet gaat zitten en het landsbelang boven ons partijbelang stelt, dan hoeven we je niet meer te zien!"?

Het hele artikel heb ik helaas niet maar de strekking is duidelijk.

Ik heb gisteren ergens een artikel gezien met de opmerking van Timmermans dat hij leden van GL/PVDA geen toestemming zou geven om toe te treden tot een kabinet met de PVV.

Op dit moment lijkt het nieuwe kabinet weinig steun te vinden in de kamer, alleen de SGP en Ja-21 hebben toegezegd het kabinet te willen steunen op punten waar ze het mee eens zijn. Het CDA en de CU hebben niks over de inhoud gezegd, alleen het CDA geeft aan geen ministers o.i.d. te willen leveren.

Lynxian

Citaat van: Lex op 14/03/2024 | 21:17 uurFor what it's worth:

Was gisteren in het nieuws.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1582955529/royement-dreigt-voor-politici-die-in-extraparlementair-kabinet-willen-stappen
Ik kan 'm niet lezen, maar is het artikel toevallig samen te vatten met: "Als jij in dat kabinet gaat zitten en het landsbelang boven ons partijbelang stelt, dan hoeven we je niet meer te zien!"?


Lex


Huzaar1

Ergens hoop ik dat Rutte het niet wordt, natuurlijk fijn voor Nederland maar hoe we omgaan met onze eigen krijgsmacht is natuurlijk 1 grote grap.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

bergd

Citaat van: Harald op 14/03/2024 | 18:33 uurhttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1455797627/nederland-heeft-weer-navo-norm-niet-gehaald-en-deed-het-zelfs-slechter-dan-het-jaar-ervoor

Nederland heeft wéér NAVO-norm niet gehaald en deed het zelfs slechter dan het jaar ervoor

Nederland heeft in 2023 wéér de NAVO-norm niet gehaald. Door de groei van onze economie doen we het zelfs iets slechter ten opzichte van 2022. Slechts elf lidstaten spenderen minimaal 2 procent van het bbp aan hun krijgsmacht.
En daar gaat je geloofwaardigheid

Master Mack

Citaat van: Harald op 14/03/2024 | 18:33 uurhttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1455797627/nederland-heeft-weer-navo-norm-niet-gehaald-en-deed-het-zelfs-slechter-dan-het-jaar-ervoor

Nederland heeft wéér NAVO-norm niet gehaald en deed het zelfs slechter dan het jaar ervoor

Nederland heeft in 2023 wéér de NAVO-norm niet gehaald. Door de groei van onze economie doen we het zelfs iets slechter ten opzichte van 2022. Slechts elf lidstaten spenderen minimaal 2 procent van het bbp aan hun krijgsmacht.
En dat was heel simpel op te lossen door een tankbataljon te bestellen maar die pannenkoeken bakken er niks van.

Harald

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1455797627/nederland-heeft-weer-navo-norm-niet-gehaald-en-deed-het-zelfs-slechter-dan-het-jaar-ervoor

Nederland heeft wéér NAVO-norm niet gehaald en deed het zelfs slechter dan het jaar ervoor

Nederland heeft in 2023 wéér de NAVO-norm niet gehaald. Door de groei van onze economie doen we het zelfs iets slechter ten opzichte van 2022. Slechts elf lidstaten spenderen minimaal 2 procent van het bbp aan hun krijgsmacht.