Ministeries huren minder extern personeel in

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 11/05/2012 | 15:26 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ministeries huren minder extern personeel in

Ministeries hebben vorig jaar 876 miljoen euro uitgegeven aan de tijdelijke inhuur van extern personeel. Dit is een daling van 15 procent ten opzichte van 2010, zo rapporteert minister Spies aan de Tweede Kamer.

In 2010 gaven ministeries nog ruim 1 miljard euro uit aan interimmanagers, adviesbureaus en uitzendkrachten. In 2011 nam deze kostenpost af met 151 miljoen euro, zo blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. Met name het ministerie van Defensie gaf veel minder uit aan extern personeel (85 miljoen) dan in het jaar ervoor.

Volgens minister Spies is de daling een gevolg van het beter benutten van de eigen personele capaciteit, vóórdat tot externe inhuur wordt overgegaan. De oprichting van een rijksbrede ict-projectenpool is hier een voorbeeld van.

Tien procent
De Tweede Kamer heeft met het kabinet afgesproken dat de ministeries niet meer dan 10 procent van de totale personeelskosten mogen uitgeven aan de inhuur van extern personeel. De 10-procentsnorm heeft geen afdwingbaar karakter en is momenteel een richtinggevend instrument dat werkt volgens het 'comply-or-explain-principe'. Als ministeries de norm overschrijden, moeten ze uitleggen waarom de overschrijding nodig was.

In 2011 gingen het ministerie van Binnenlandse Zaken (14 %), EL&I (14%) en VWS (12,9%) over de norm heen.

Maximaal uurtarief
Sinds vorig jaar geldt een maximum uurtarief voor extern personeel: 225 euro per uur, exclusief btw. Dit geldt overigens alleen voor inhuur buiten mantelcontracten om. Ministeries die méér betalen dan het afgesproken uurtarief moeten, net zoals bij de 10-procentsnorm geldt, toelichten waarom dit nodig was.

De ministeries van Financiën en Veiligheid en Justitie overschreden het maximum uurtarief het vaakst. Dit kwam volgens de ministeries voort uit 'de noodzaak zeer specifieke en schaarse expertise in te huren.'

http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/3467612/ministeries-huren-minder-extern-personeel-in.html