'Zelfmoord onder militairen niet toegenomen'

Gestart door Lex, 29/04/2009 | 19:30 uur

Elzenga

CitaatEr zijn geen gevevens bekend over zelfmoordpogingen onder voormalige militairen. De Vries ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar zelfdoding.
Merkwaardige conclusie als een Brits rapport daar mijns inziens wel degelijk aanleiding toe geeft. Ook uit Amerika komen signalen dat er steeds meer militairen in de problemen komen. En hoe kun je zo'n conclusie trekken als je de gegevens mist van tienduizenden veteranen?!
CitaatDat is volgens hem ook niet mogelijk omdat niet alle gegevens beschikbaar zijn. Als militairen de dienst verlaten, raken zij veelal uit het zicht van Defensie en wordt hun (geestelijke) gezondheid niet gevolgd.
Een uitermate kwalijke zaak. Want recente oorlogen hebben wel degelijk laten zien dat veel veteranen kort of later na deelname aan die oorlog psychische problemen ondervonden. Hen monitoren lijkt me dus wenselijk. Nu komen de problemen veelal op het bordje van de reguliere gezondheidszorg.  
CitaatDe Vries meldt dat in Nederland bij de selectie van kandidaten voor de krijgsmacht aandacht wordt besteed aan de kwetsbaarheid van kandidaten.
Gek, maar ik hoor dat de eisen juist worden versoepeld wegens het grote gebrek aan nieuwe militairen en de vele openstaande vacatures. Een logisch fenomeen wat je vaker ziet in dit soort gevallen.
CitaatAls er sprake is van psychische klachten, kan dat leiden tot een negatief advies. Daarop kan geen aanstelling volgen als militair
Dat is vooraf heel moeilijk te bepalen. Iemand heeft vaak een trigger nodig...dat kan een gevaarlijke missie zijn of traumatische ervaring gedurende zo'n missie.

Ros

Citaat
SP-Kamerlid Remi Poppe wilde weten of er een grotere kans op zelfmoord is onder jonge ex-militairen, zoals naar voren kwam in een onderzoek in Groot-Brittannië.

Citaat
In de periode 2004 en 2008 zijn bij Defensie dertien gevallen van zelfdoding bekend. Er zijn geen gegevens bekend van aantallen zelfdodingen onder oud-militairen.

Op de vraag van Poppe is dus geen antwoord gegeven.

Ik zou het dus zeer op prijs stellen indien er wel een soort volgsysteem zou zijn om ex-militairen te monitoren. Niet alleen op het aantal zelfdodingen maar ook pogingen tot zelfmoord en eventuele andere  buitengewone ontsporingen. Ik zou als Nederlandse overheid toch wel willen weten welke gevolgen van het militair geweest zijn, een invloed hebben op de maatschappij.

Citaat
De Vries ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar zelfdoding
en
Citaat
Als militairen de dienst verlaten, raken zij veelal uit het zicht van Defensie

Uit het oog uit het............. Valt dit niet onder veteranenzorg ?.

Lex

#1
DEN HAAG - Het aantal actief dienende militairen dat zelfmoord pleegt, is lager dan verwacht als je het vergelijkt met het aantal zelfdodingen onder de Nederlandse bevolking.

Per jaar zijn dat twaalf mensen per 100.000 personen van vijftien jaar en ouder.
In de periode 2004 en 2008 zijn bij Defensie dertien gevallen van zelfdoding bekend. Er zijn geen gegevens bekend van aantallen zelfdodingen onder oud-militairen.

SP
Dat schrijft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag in antwoord op Kamervragen van de SP.
SP-Kamerlid Remi Poppe wilde weten of er een grotere kans op zelfmoord is onder jonge ex-militairen, zoals naar voren kwam in een onderzoek in Groot-Brittannië.

Maar volgens De Vries kan op basis van dit onderzoek niet gesteld worden dat jonge veteranen meer tot zelfmoord neigen.
Als bekend is dat een actief dienende militair een poging heeft gedaan tot zelfmoord, volgt volgens De Vries begeleiding en behandeling, ook aan naasten en collega's.

Negatief advies
Er zijn geen gevevens bekend over zelfmoordpogingen onder voormalige militairen. De Vries ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar zelfdoding.

Dat is volgens hem ook niet mogelijk omdat niet alle gegevens beschikbaar zijn. Als militairen de dienst verlaten, raken zij veelal uit het zicht van Defensie en wordt hun (geestelijke) gezondheid niet gevolgd.

De Vries meldt dat in Nederland bij de selectie van kandidaten voor de krijgsmacht aandacht wordt besteed aan de kwetsbaarheid van kandidaten.

Als er sprake is van psychische klachten, kan dat leiden tot een negatief advies. Daarop kan geen aanstelling volgen als militair.

© ANP Uitgegeven: 29 april 2009 19:16