Aanhoudingen na beschijnen met laserpen

Gestart door Lex, 23/09/2009 | 15:14 uur

Nikehercules

Citaat van: Elzenga op 28/05/2010 | 16:46 uur
Deze pennen schijnen soms kilometers ver en geven een zeer fel rood licht. Ze zijn verboden in Nederland.
© ANP

Ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat het in 9 van de 10 gevallen om de groene variant gaat.., achja.. details...

Elzenga

#18
Helikopter-piloten verblind door laserpen

Uitgegeven:    28 mei 2010 16:31
Laatst gewijzigd:    28 mei 2010 16:34

LEEUWARDEN - De Koninklijke Marechaussee is op zoek naar een persoon die afgelopen weekend een Search And Rescue-helikopter van Defensie met een laserpen heeft beschenen.

Dit gebeurde vanuit de Leeuwarder wijk Westeinde. De piloten hebben aangifte gedaan bij de militaire politie, meldde de marechaussee vrijdag

De helikopter vloog om half tien 's avonds over Leeuwarden toen de piloten werden verblind door het felle licht van een laserpen.

De piloten besloten zelf naar de dader op zoek te gaan en cirkelden een kwartier lang boven de wijk Westeinde. Ook surveillancewagens van de politie en de marechaussee speurden de wijk af, maar zonder resultaat.

Verboden

Eerder dit jaar werden in Den Bosch, Amsterdam en Purmerend ook al helikopters van hulpdiensten beschenen met een laserpen.

Deze pennen schijnen soms kilometers ver en geven een zeer fel rood licht. Ze zijn verboden in Nederland.

© ANP

Laurens

Citaat van: Leovanw op 24/02/2010 | 15:12 uur
De rechter komt tot deze conclusie omdat niet duidelijk is geworden wat de intensiteit, het bereik en het effect van de gebruikte laser is.

CitaatDe bemanningsleden werden door de laserstraal afgeleid, verblind en soms was sprake van paniek in de cockpit. De radarvliegtuigen veroorzaken veel geluidsoverlast in de regio.

Intensiteit en effect is duidelijk...kijk ff naar de metertjes in je vliegtuig en je weet genoeg....wat een bull****

Leovanw

AMSTERDAM - De man die met een laser op Awacs-vliegtuigen zou hebben geschenen om ze te laten verongelukken, is woensdag vrijgesproken.
De rechtbank in Maastricht acht niet bewezen dat de man bewust meerdere keren de laserstraal op de vliegtuigen heeft gericht met als doel de Awacs te laten neerstorten of bemanningsleden zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De rechter komt tot deze conclusie omdat niet duidelijk is geworden wat de intensiteit, het bereik en het effect van de gebruikte laser is. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar cel tegen de de 55-jarige Eduard D. uit Schinveld geëist.

Het OM beschuldigde de man ervan met een zelfgebouwd laserapparaat zes keer te hebben geprobeerd een Awacs te laten verongelukken.

Gevaarlijke situaties
De verdachte hinderde de toestellen, die landen en vertrekken van de Navo-basis in Geilenkirchen, toen ze boven Schinveld vlogen. Het beschijnen met de laser had kunnen leiden tot gevaarlijke situaties tijdens 'de kritische momenten' van een vlucht, het landen en opstijgen, zo stelt het OM.

De bemanningsleden werden door de laserstraal afgeleid, verblind en soms was sprake van paniek in de cockpit. De radarvliegtuigen veroorzaken veel geluidsoverlast in de regio.

© Novum 
http://www.dutchdefencepress.com.  "There is no 'I' in TEAM"

Lex

Man hindert Awacs met laserpen

MAASTRICHT - De Koninklijke marechaussee heeft dinsdag een 55-jarige man uit Schinveld aangehouden, omdat hij in september drie keer landende en vertrekkende vliegtuigen van de NAVO-basis in Geilenkirchen heeft gehinderd door ze met een laserpen te beschijnen. Justitie in Maastricht verdenkt hem van pogingen om de toestellen te laten verongelukken, meldde een woordvoerster vrijdag. Voor dat misdrijf geldt een maximumstraf van vijftien jaar cel.
De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in hechtenis gegaan.
Piloten worden steeds vaker lastig gevallen met laserpennen. In september werden bij vliegbasis Eindhoven bijvoorbeeld vijf mannen aangehouden omdat zij helikopters op die wijze hinderden. De rechter veroordeelde vorige maand een 19-jarige man tot 150 euro boete omdat hij een politiehelikopter had beschenen. Justitie vervolde hem wegens het belemmeren van politiewerk.
De Vereniging van Verkeersvliegers (VNV) luidde in de zomer de noodklok over het fenomeen. De vakvereniging wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laser strafbaar wordt.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat kondigde een onderzoek aan naar de omvang van het probleem. Volgens de luchtvaartbranche loopt het aantal meldingen dit jaar al in de tientallen. Ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan.

Telegraaf, vr 30 okt 2009, 18:35 |

Lex

#14
Boete voor schijnen laserpen op politiehelikopter

SCHIPHOL - De politierechter op Schiphol heeft woensdag de 19-jarige Ramsey B. uit Purmerend veroordeeld tot een boete van 150 euro, omdat hij mei vorig jaar in Purmerend met een laserpen op een politiehelikopter scheen.
Volgens de rechter heeft de man hierdoor het werk van de politie belemmerd.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

© ANP  
Uitgegeven: 30 september 2009 17:05

Lex

Man voor rechter voor schijnen laserpen op piloot

SCHIPHOL - Een 19-jarige man moet woensdag voor de politierechter op Schiphol verschijnen, omdat hij met een laserpen op een helikopter van de politie heeft geschenen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag laten weten. Het is voor het eerst dat iemand wordt vervolgd voor een dergelijk vergrijp.

Deze zaak onderscheidt zich volgens justitie overigens van andere incidenten waarbij met laserpennen op vliegtuigen is geschenen, omdat het hier een helikopter van de politie betreft.

Het toestel vloog op 23 mei vorig jaar in het donker boven Purmerend toen er vanuit een bos met een groen laserlicht werd geschenen.

Verblind
De piloot kreeg het hele felle licht in zijn ogen. Volgens het OM werd daardoor de veiligheid ernstig in gevaar gebracht, omdat de mogelijkheid bestaat dat de piloot daardoor geen details meer kan waarnemen.

Bovendien kan een piloot 's nachts verblind raken of schrikken, aldus het OM.

De verdachte wordt vervolgd voor het belemmeren van de piloten bij de uitvoering van hun politietaak.

© ANP Uitgegeven: 29 september 2009 11:18

Gozo

Citaat van: Lex op 23/09/2009 | 15:49 uur
Is het niet zo dat dit volgens de NL wetgeving een overtreding is en geen misdrijf?

Hangt af van wat je ten laste legt en wat bewezen kan worden.
Poging doodslag (= misdrijf) kan m.i. via voorwaardelijk opzet wel ten laste worden gelegd.
De gevolgen staan hier overigens dogmatisch gezien los van; het gaat eerder om de mogelijke (beoogde) gevolgen.

Nikehercules

Citaat van: Sandgroper op 24/09/2009 | 12:39 uur
Er schijnt een lichiee in mijeeee... Laat deze maloten dan maar eens kennis maken met de Apache laser, recht in de ogen natuurlijk.
Het gelazer door die laservandalen is dan voorgoed afgelopen. 
Met een Stevie Wonder look wordt het verdomd moeilijk om die laser op een stuurhut te richten.
Sandgroper sends.

Hoewel de acties van dit soort malloten niet van verstand getuigen vind ik niet dat we het moeten overdrijven.
Een harde aanpak is zeker gewenst zeker nou dat je ziet dat mensen dit idee gaan na-apen MAAR ik vind niet dat we het moeten gaan overdrijven.
Die apache vliegers hebben echt wel voor hetere vuren gestaan.

Begrijp me goed, ik bagatelliseer niks en vind zeker dat deze idioten streng aangepakt moeten worden maar we moeten niet de realiteit uit het oog verliezen.

Sandgroper

Citaat van: Ace1 op 23/09/2009 | 20:04 uur
Men had niet op de nachtkijkers van de Apache gerekent, hard aanpakken dit soort tuig.
Op schiphol schijnt het helemaal raak te zijn, dat was onlangs op tv.
Er schijnt een lichiee in mijeeee... Laat deze maloten dan maar eens kennis maken met de Apache laser, recht in de ogen natuurlijk.
Het gelazer door die laservandalen is dan voorgoed afgelopen. 
Met een Stevie Wonder look wordt het verdomd moeilijk om die laser op een stuurhut te richten.
Sandgroper sends.

Elzenga

Citaat van: Nikehercules op 24/09/2009 | 00:39 uur
Nou... verwacht dat de troepen daar er geen moeite mee hadden gehad als de taliban haar positie voortaan op deze manier zouden prijsgeven :P
Dat zal afhangen van hoe succesvol die Talibs dit "wapen" hebben ingezet....maar hopelijk zijn ze net zo dom als deze lieden dan....al vermoed ik, dat er dan in reactie van een aanhouding geen sprake zal zijn :angel:

Nikehercules

Citaat van: Elzenga op 23/09/2009 | 20:25 uur
Maar hopen dat de Talibs dit niet lezen  :angel:

Nou... verwacht dat de troepen daar er geen moeite mee hadden gehad als de taliban haar positie voortaan op deze manier zouden prijsgeven :P

Elzenga

Maar hopen dat de Talibs dit niet lezen  :angel:

Ace1

Men had niet op de nachtkijkers van de Apache gerekent, hard aanpakken dit soort tuig.
Op schiphol schijnt het helemaal raak te zijn, dat was onlangs op tv.

Laurens

Ik zou zeggen dat het aan de mogelijke gevolgen ligt. Schijn ik via een brug op auto's die over de snelweg razen. Met gevolg dat iemand verongelukt en komt te overlijden dan heb je op z'n minst dood door schuld aan je broek. Maar goed, dat is mijn mening. Het OM.....en de rechterlijke macht moeten hier uitspraak over doen.