Buitenlandse soldaten in het Nederlandse leger: een goed idee?

Gestart door Lex, 21/07/2018 | 14:46 uur

Ace1

In het bedrijfsleven is men bezig om asielzoekers aan te werven misschien moet Defensie hier ook eens naar kijken?

https://www.bam.com/nl/pers/persberichten/2018/5/vluchtelingen-aan-de-slag-bij-bam-en-liander

Lex

Duitsland overweegt buitenlandse soldaten te werven voor het leger, om het tekort aan defensiepersoneel op te vangen. Ook in Nederland komt Defensie mankracht tekort. Moeten wij de krijgsmacht ook open stellen voor buitenlanders? ,,We laten Poolse mensen ook onze muren stucen. Waarom dan niet in het leger?"

Het probleem waarvoor Nederland en Duitsland zich gesteld zien, is hetzelfde. Hoe kun je personeel warm maken voor werk in het leger, in een tijd dat ze ergens anders veel meer kunnen verdienen? ,,Die golfbeweging zie je altijd", zegt Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael. ,,Als het economisch goed gaat, komt het leger moeilijk aan personeel. Daar komt nog bij dat het Nederlandse leger steeds minder op missie gaat. De toeslag die daarvoor uitgekeerd werd, was altijd een mooie aanvulling op het loon. Maar dat ontbreekt nu ook."

De Duitsers, die ongeveer 20.000 manschappen tekort komen, kijken nadrukkelijk over de grens. Burgers uit andere EU-landen die voor het Duitse leger willen werken, krijgen in ruil een paspoort, is het idee. De plannen zijn nog niet officieel, maar worden door het ministerie niet ontkend.

Vizier
Omdat de buurlanden van Duitsland met hetzelfde probleem kampen, zal het vizier gericht zijn op het oosten, op landen als Polen, Tsjechië en Roemenië. Zou dat voor Nederland ook een idee zijn? Zandee vindt het niet zo gek gedacht. ,,We laten Poolse mensen ook onze muren stucen en Roemeense tuinmannen onze tuinen doen. Waarom dan niet in het leger?"

Historisch gezien is het idee helemaal niet nieuw. ,,Je zag het in de Tweede Wereldoorlog, bij de bevrijding van Zeeland in 1944. Toen vochten er ook Fransen en Belgen mee in de Britse en Canadese legers. Dat was wel meer ideologisch van aard, mensen wilden helpen om het nazibeest te verslaan. In dit geval zal het meer om het huurlingentype gaan: soldaten die voor een beter salaris de wijk nemen naar  West-Europa. Maar ook dat is is in de historie al vaker voorgekomen."

Is dat niet vreemd: een soldaat die zijn leven riskeert voor een andere natie? ,,Het moet natuurlijk duidelijk zijn dat de buitenlandse mensen onder de Nederlandse grondwet gaan werken, dat ze de taal spreken, begrijpen wat de doctrine is en wat hun taken zijn. Dat moeten ze onderschrijven. Maar anders dan vroeger vecht het Nederlandse leger al lang niet meer alleen voor koning, vlag en wimpel. In NAVO-, EU- en ook VN-verband zet het leger zich in voor internationale doelen."

De militaire vakbonden erkennen dat er een tekort aan personeel is, maar of buitenlandse krachten daarvoor de oplossing zijn, betwijfelen ze ten zeerste.  ,,Als je straks collega's krijgt die het alleen maar voor het geld doen, raak je het groepsgevoel kwijt", zegt Leon van der Hulst van de ACOM. ,,Kameraadschap en cohesie zijn heel belangrijk."

Hij benadrukt dat er wel echt iets moet gebeuren om het personeelstekort op te lossen, maar vindt dat de oplossing elders gezocht moet worden. ,,Zorg dat Defensie weer een aantrekkelijke werkgever wordt. Als het Rijk defensie belangrijk vindt, zullen ze met betere arbeidsvoorwaarden moeten komen."

Op die lijn zit ook Jean Debie van vakbond VBM. ,,Op dit moment gebeurt er niet voldoende."

Reactie Defensie
In een reactie laat Defensie weten dat er in Nederland niet wordt gedacht aan het inhuren van buitenlandse soldaten. Wel wordt er extra geïnvesteerd in de krijgsmacht. De komende vier jaar  gaat er structureel 1,5 miljard euro extra naar de krijgsmacht.

Een groot deel gaat naar achterstallig onderhoud. Daarnaast komen er nieuwe maatregelen om personeel te behouden en nieuwe mensen te werven. Ook heeft defensie nu geld om 2500 extra mensen in dienst te nemen.

AD, Sander van Mersbergen 21-07-18, 13:10 Laatste update: 13:15