[nieuws] Noord-Korea wil kernwapens ter verdediging tegen agressie VS 09-06-2003

Gestart door -Peter-, 09/06/2003 | 15:05 uur

oud_zijde

in hun shorts en korte mouwen waren hun tenen er met koud weer training ook wel afgevroren hoor :P
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

-Peter-


Noord-Korea heeft kernwapens nodig als afschrikking tegen de Verenigde Staten en om te kunnen bezuinigen op conventionele wapens. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maandag gemeld.


Noord-Korea geeft daarmee aan dat het nog steeds niet de beschikking heeft over een nucleair wapen, waar door de VS met enige regelmaat wel voor gewaarschuwd wordt.

Pyongyang zegt in een verklaring, die dreigender van toon is dan gemiddelde beschouwingen over de betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS, dat de agressie van de VS Noord-Korea dwingt om een nucleaire afschrikkingsmacht op te bouwen. Wel laat Pyongyang de ruimte open voor onderhandelingen met Washington over het afzien van de ontwikkeling van kernwapens. De VS moeten dan een niet-aanvalsverdrag ondertekenen met Noord-Korea en de economische hulp aan het land hervatten.

Noord-Korea zegt dat de fondsen die bezuinigd kunnen worden op de uitgaven voor conventionele wapens gebruikt zullen worden voor de stimulering van de economie en ter bekostiging van sociale programma's. De Noord-Koreaanse economie verkeert al jaren in een ernstige crisis en het land is aangewezen op buitenlandse voedselhulp om ernstige hongersnoden te voorkomen.

De VS hebben de afgelopen jaren de Noord-Koreaanse eisen herhaaldelijk afgewezen omdat het land een overeenkomst met de VS heeft geschonden waarin het afzag van de ontwikkeling van kernwapens in ruil voor de levering van olie en de bouw van elektriciteitscentrales. In januari zegde Noord-Korea bovendien het non-proliferatieverdrag op, dat de verspreiding van kernwapens tegen moet gaan.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]


[verwijderd door de admin]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...