Geschriften Bin Laden online

Gestart door Lex, 03/05/2012 | 15:42 uur

Lex

Het Amerikaanse leger heeft documenten die vorig jaar werden buitgemaakt in de schuilplaats van Osama bin Laden online gezet. Op de site van het Combating Terrorism Center van West Point zijn 175 pagina's aan geschriften geplaatst, zowel in het Arabische origineel als in Engelse vertaling.

De oudste documenten komen uit 2006, de laatste uit april 2011, enkele dagen voordat Amerikaanse commando's hem doodden in het Pakistaanse Abbottabad.

Zorgen

Volgens een woordvoerder tonen de documenten aan dat Osama bin Laden zich zorgen maakte over het aantal moslimslachtoffers dat zijn ondergeschikten maakten bij aanslagen. Publiekelijk zei hij altijd dat de grootste vijanden van de moslims de "afvallige leiders in de regio en hun westerse bazen" waren, maar zijn correspondentie gaat vooral over de slachtoffers van zijn broeders in de jihad, zegt een woordvoerder.

Bin Laden adviseert zijn medestanders het gevecht tegen de VS voorrang te verlenen boven lokale beslommeringen. Volgens het Amerikaanse leger blijkt daaruit dat de terreurleider steeds minder te vertellen had over zijn netwerk.

NOS.nl,
donderdag 3 mei 2012, 15:11