Toekomst lunabev manoeuvre eenheden

Gestart door Zander, 19/10/2015 | 12:05 uur

Harald

Een systeem als onderstaand, dus een uitbreiding van de huidige APS ! interessant.

US company Artis unveils Sentinel third-generation APS Active Protection System
https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2024_global_security_army_industry/us_company_artis_unveils_sentinel_third-generation_aps_active_protection_system.html

CitaatSentinel's capabilities include side- and top-attack protection, making it effective against fuzed threats such as ATGMs, RPGs, and recoilless rifle rounds. Furthermore, it can safeguard against loitering threats like drones and other UAVs carrying munitions. Sentinel can even counter tank-fired and other kinetic rounds, making it a versatile defense solution.

Artis debuts vehicle active protection that tackles threats from above
https://www.defensenews.com/land/2024/01/05/artis-debuts-vehicle-active-protection-that-tackles-threats-from-above/

Parera

#608
Citaat van: Huzaar1 op 09/01/2024 | 20:34 uurDat gaf ik al aan, is onontkoombaar dat we daar over de hele linie in moeten investeren. Zelfde voor drones.

Dat moet niet meer alleen belegd zijn bij specifieke clubs bij de EOV.

Dan vraag ik me toch af waarom we nu slechts een handje vol EOV Boxers willen aanschaffen. Als dit iets is dat binnen de formatie meegenomen moet worden?

Of kunnen we not EOV middelen toevoegen op de CV-90 tijdens de MLU? Alleen het (huidige) APS zal niet voldoende zijn verwacht ik. Of is dit al lang meegenomen zonder dat dit aan de grote klok gehangen is?

Harald

Waarom het neerhalen van (goedkope) drones de VS kopzorgen geeft

https://www.nu.nl/305455/video/waarom-het-neerhalen-van-goedkope-drones-de-vs-kopzorgen-geeft.html (via @NUnl)

En kosten gaat ook meespelen zowel bij een Landmacht- als een Marine oplossing tegen Drone's, UAV e.d.
Wat is een kosten effectieve oplossing.

Master Mack

Citaat van: A.J. op 09/01/2024 | 20:06 uurWelke periode zat ze bij 11 Paluabt (Si Volant Necatur)?
Februari 1996 t/m 1998

Huzaar1

Citaat van: Harald op 09/01/2024 | 14:32 uurZal er ook geinvesteerd moeten worden in "jamming" capaciteieten tegen drone's ? dus dat voertuigen algemeen met jamming middelen worden uitgerust of extra gespecialiseerde en uitgeruste voertuigen of is dit weer iets voor de EOV (Elektronische oorlogsvoering)   

Zoiets als FIELDctrl radars and SKYctrl anti-drone system van Advanced Protection Systems (APS)
https://mil.in.ua/en/news/the-ukrainian-military-received-the-sky-ctrl-anti-drone-system/


Dat gaf ik al aan, is onontkoombaar dat we daar over de hele linie in moeten investeren. Zelfde voor drones.

Dat moet niet meer alleen belegd zijn bij specifieke clubs bij de EOV.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Master Mack op 09/01/2024 | 12:12 uurHoe graag ik mijn vrouw haar eerste liefde de PRTL 11 palua If it flies it dies terug zou willen zien.

Welke periode zat ze bij 11 Paluabt (Si Volant Necatur)?

Umbert

Nou denk met de komst van drones in grote aantallen op het slagveld, deze bedreiging op dit moment nog net exact goed in kaart kan gebracht worden. Denk dat we nog een heel scala van counter measures gaan zien om dit te ondervangen.

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 09/01/2024 | 12:19 uurDubbelloops gaan we niet meer zien. Vooral erg duur en verbruikt enorme hoeveelheden munitie/hoge instandhoudingskosten. Denk ook dat het niet meer nodig is omdat systemen in dertig jaar tijd een stuk effectiever zijn geworden.

De skyranger lijkt me onontkoombaar voor de tactische verdediging van een BTG. Maar vtgen zelf dienen ook in staat te zijn met deze dreiging om te gaan.

Hele concept 'landmacht toekomst' is nog erg vaag. Dit is een van die onderwerpen waarover nog niet veel bekend is.

Zal er ook geinvesteerd moeten worden in "jamming" capaciteieten tegen drone's ? dus dat voertuigen algemeen met jamming middelen worden uitgerust of extra gespecialiseerde en uitgeruste voertuigen of is dit weer iets voor de EOV (Elektronische oorlogsvoering)   

Zoiets als FIELDctrl radars and SKYctrl anti-drone system van Advanced Protection Systems (APS)
https://mil.in.ua/en/news/the-ukrainian-military-received-the-sky-ctrl-anti-drone-system/

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 09/01/2024 | 11:29 uurIk denk dat er veel mogelijkheden zijn zonder radar. Het smart shooter systeem met A.I die zijn informatie via optische sensors krijgt, combineren levert ook doelopsporing mogelijkheden op. Sowieso voor APS, want dat is eigenlijk het systeem waar deze verdediging misschien in moet worden geintegreerd/geinvesteerd.

Niet in een spaag die er altijd bij moet zijn, maar op vtg zelf.
Dus eigenlijk een uitbreiding, toevoeging in het huidige APS systeem. Dus dan niet alleen tegen RPG maar ook tegen arty granaten, drone's e.d.  :hrmph:  interessant. 
Dit APS/sensor systeem zou je dan eventueel ook kunnen laten communiceren met je RWS op je voertuig voor een hardkill. 

Huzaar1

Dubbelloops gaan we niet meer zien. Vooral erg duur en verbruikt enorme hoeveelheden munitie/hoge instandhoudingskosten. Denk ook dat het niet meer nodig is omdat systemen in dertig jaar tijd een stuk effectiever zijn geworden.

De skyranger lijkt me onontkoombaar voor de tactische verdediging van een BTG. Maar vtgen zelf dienen ook in staat te zijn met deze dreiging om te gaan.

Hele concept 'landmacht toekomst' is nog erg vaag. Dit is een van die onderwerpen waarover nog niet veel bekend is.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Hoe graag ik mijn vrouw haar eerste liefde de PRTL 11 palua If it flies it dies terug zou willen zien. Denk ik niet dat dit realistisch is. Eerder een Boxer of CV90 onderstel maar met een dubbelloops 35mm toren erop zou dan wel super vet zijn.

Huzaar1

Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn zonder radar. Het smart shooter systeem met A.I die zijn informatie via optische sensors krijgt, combineren levert ook doelopsporing mogelijkheden op. Sowieso voor APS, want dat is eigenlijk het systeem waar deze verdediging misschien in moet worden geintegreerd/geinvesteerd.

Niet in een spaag die er altijd bij moet zijn, maar op vtg zelf.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Parera op 08/01/2024 | 17:03 uurAlles kan, maar ik denk dat je dan net zo goed kan zeggen tegen Thales & Van Halteren ontwerp een nieuwe toren op een onderstel (CV-90, ACSV G5 of Boxer). Dan ben je waarschijnlijk net zo snel klaar met ontwerpen dan wanneer je de nieuwe spullen op de oude toren gaat proberen te passen.
Dat zou kunnen, dan wordt het een geheel NL ontwikkeling. Ging mij meer om dat we het wiel kwa Pruttel dan niet geheel weer opnieuw uit hoeven vinden en dus de basis gebruiken en de nieuwe sensoren/radar/tech. gebruiken, maar het kanonsysteem 2x 35mm behouden.
Tevens werd er gezegd in een eerdere posting dat Skyranger aan de dure kant was. Misschien dat een aangepaste "bestaande" toren een goedkopere/betere optie is. 

Citaat van: Parera op 08/01/2024 | 17:03 uurEn ik ben van mening dat je tegenwoordig toch wel naast de kanonnen een raket capaciteit wilt hebben en/of een HEL capaciteit.
mee-eens, maar of dat je deze gelijk op/aan de toren moet maken van het kanonsysteem of dat je juist een geheel apart systeem daarvoor moet nemen.
Zelf denk ik dat je prima kleine voor de kortere afstand raketten kunt plaatsen op de toren van het kanonsysteem zoals ze dat getest hebben op de Gepard en toegepast wordt in de Skyranger 30 toren.

 
Citaat van: Parera op 08/01/2024 | 17:03 uurMaar waarom zouden we het wiel opnieuw gaan uitvinden? De Rheinmetall Skyranger heeft alles wat je zoekt in een moderne SPAAG.

De huidige Skyranger 30 en 35 zijn in productie, en kunnen voorzien worden van AESA radars in de toren & MANPADS. Ook onderzoekt Rheinmetall de mogelijkheid om een laser (HEL) te integreren,
Ja, klopt. Maar de productie, levering laat nog wel even opzich wachten. En ik krijg het gevoel dat NL wat anders wil dan Duitsland. Anders had NL zich al wel uitgesproken hierover lijkt me.
Ik krijg het gevoel dat NL eigenlijk 35mm wil. (maar dit is mijn aanname)
 
Citaat van: Parera op 08/01/2024 | 17:03 uurmaar ook een andere interessante ontwikkeling is het onderzoek naar de mogelijkheid om verticaal gelanceerde C-PGM raketten te integreren. Dit gaat om raketten zoals de Denel Cheetah of Skyknight van Rheinmetall zelf, vergelijkbaar met de Israelische C-Dome.

Ook moet ik zeggen dat we de Noren goed in de gaten moeten houden, die zijn ook net als ons overgestapt op de G5 met IRIS-T raketten
Ik ben ook juist voor om 2 systemen te hebben, dus een SPAAG, kanonsysteem en ook een raketsysteem. In het raketsysteem, daar hebben we als NL dus een keuze in gemaakt op basis van de ACSV G5 met NASAMS. Ik weet niet of we dan nog een extra systeem moeten toevoegen, al hoewel C-Dome nu wel combat proven genoemd mag worden.   

https://armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/new_air_defense_systems_of_dutch_army_will_include_modernized_nasams_tracked_air_defense_vehicles.html
CitaatThe Dutch armed forces will receive a new modernized version of the NASAMS as well as a new tracked armored air defense vehicle based on the German-made Armoured Combat Support Vehicle G5 (ACSV G5).
CitaatThe first batch of upgraded medium-range systems is expected to be operational by 2026, extending their range up to 50 kilometers. This schedule implies that the existing Medium Range Air Defence (MRAD) systems will remain in service until at least 2027. The upgraded short-range systems, capable of coverage up to 15 kilometers, are scheduled for availability by 2028. These Short Range Air Defence (SHORAD) systems will be integrated into the Armoured Combat Support Vehicle G5 (ACSV G5).

Citaat van: Parera op 08/01/2024 | 17:03 uuren onderzoeken ook de mogelijkheid voor een kanon systeem tegen lucht doelen. Ik zou bijna zeggen zoek de samenwerking op tussen Nederland & Noorwegen voor een gezamenlijk voertuig op G5 basis.
Interessant, zeker goed om daar te kijken wat zij willen en gaan doen, maar laten we ook juist naar ons zelfkijken en naar de tijd.

Ik denk dat we iets moeten zoeken op basis van een ACSV G5. Dus het onderstel gelijk.
En of dit nu een toren Pruttel 2.0 moet zijn of Skyranger 30mm/35mm of anders, laat ik even in het midden, maar enige doortastendheid/voortgang is wel geboden.   

Harald

Citaat van: Parera op 09/01/2024 | 06:10 uurEen van de Amerikaanse concepten voor de XM30 IFV in de C-UAS rol.



De vraag is dan natuurlijk, heb je een specifieke SPAAG nodig of zou het volstaan om bijvoorbeeld de CV-90 te gebruiken in deze rol als secondaire taak?
Ik ben daar zelf geen voorstander van, maar als het kan en effectief (genoeg) is?

Dit plaatje had ik ook gezien en idd me zelf ook afgevraagd is een specifiek een SPAAG nodig of kun je dit op een simpelere manier oplossen.

Je kunt natuurlijk een systeem zoals bij de Amerikanen op welk willekeurig voertuig plaatsen, bijvoorbeeld op een CV90, Boxer, G5, Scania. De Amerikanen hebben de Stryker Shorad



Je zou ook iets kunnen toepassen, zoals ;

KONGSBERG RS6 RWS met 30mm kanon + Stinger raketten


EOS Slinger RWS met 30mm kanon


Maar je zit wel met de integratie van radar/zoek systemen.

Persoonlijk zie ik zo'n RWS zoals hierboven meer als een toevoeging (secondaire rol) in C-UAS en is op de eerste plaats bedoeld voor gronddoelen. Dus niet direct als een SPAAG. 

Parera

#595
Een van de Amerikaanse concepten voor de XM30 IFV in de C-UAS rol.



De vraag is dan natuurlijk, heb je een specifieke SPAAG nodig of zou het volstaan om bijvoorbeeld de CV-90 te gebruiken in deze rol als secondaire taak?
Ik ben daar zelf geen voorstander van, maar als het kan en effectief (genoeg) is?