Relatie India-Pakistan in zwaar weer

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 10/05/2011 | 06:25 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Pakistan: India steekt grens over

zondag 6 jan 2013

Pakistan beschuldigt het Indiase leger ervan vanmorgen vroeg de grens te zijn overgestoken in Kashmir, het betwiste gebied tussen beide landen. Bij een aanval op een grenspost zou een Pakistaanse militair zijn gedood en een andere zwaargewond zijn geraakt.

India ontkent dat Indiase miliairen zich op Pakistaans gebied hebben begeven door de demarcartielijn te overschrijden. Er zou alleen zijn teruggeschoten in reactie op Pakistaanse beschietingen. De Pakistanen zouden daarbij een woning hebben verwoest.

Sinds de twee kernmogendheden India en Pakistan in 2003 een staakt-het-vuren overeenkwamen rond Kashmir is het aanzienlijk rustiger in de regio. Beschietingen over en weer komen nog voor, maar beschuldigingen van grensoverschrijdingen zijn zeldzaam.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Cigarz


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Relatie India-Pakistan in zwaar weer

Toegevoegd: maandag 9 mei 2011, 11:05
Update: maandag 9 mei 2011, 18:20

Door buitenlandredacteur Floris Harm

"Zie je wel!" Dat is de reactie in India op de ontdekking van Osama bin Laden's schuilplaats in Pakistan. India verdenkt Pakistan al langer van dubbelspel in de strijd tegen terrorisme. De ontdekking van Bin Laden's huis op een steenworp afstand van een prestigieuze militaire academie in Abbottabad is daarvan het bewijs.

De gespannen betrekkingen tussen India en Pakistan zijn door de ontwikkelingen van vorige week opnieuw onder druk komen te staan. Vorige maand was het nog India's "cricketdiplomatie" die de verhoudingen in rustiger vaarwater leek te brengen: India's premier Singh die zijn Pakistaanse collega uitnodigde om vanaf de eretribune de halve finale wereldkampioenschappen cricket bij te wonen. Hoopvol werd er gesproken over "verzoening" en "het helen van oude wonden".

Radiostilte

Het was een welkom geluid na de radiostilte die tussen de beide landen was ingetreden als gevolg van de terreuraanslagen van 2008. Bij die aanslagen doodden jihadistische commando's 166 mensen in het centrum van de Indiase metropool Mumbai. India zei dat de commando's waren geholpen door de Pakistaanse geheime dienst. Pakistan ontkende beledigd en weigerde alle hulp bij het Indiase onderzoek, wat India alleen maar sterkte in zijn vermoedens. De cricketdiplomatie leek een uitweg uit de negatieve spiraal.

Amper een maand later stelt de Indiase generaal V.K. Singh voor om net als de actie van de VS tegen Osama bin Laden, gericht militanten in Pakistan aan te vallen. Pakistan reageert daarop getergd, en laat weten dat "ieder roekeloos avontuur" kan rekenen op een "stevige" reactie.

Wantrouwen

Dat de verhoudingen zo snel kunnen omslaan, toont aan hoeveel wantrouwen er de afgelopen decennia tussen de twee landen is gegroeid. Veel heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van de twee landen. Voortgekomen uit een rommelige splitsing in 1947 van het oude Brits-Indië, heeft de relatie alle haat-liefde kenmerken van een verbitterde broedertwist.

"Onmiddellijk na de splitsing werd duidelijk dat Indiërs en Pakistanen hetzelfde volk waren, omdat ze oorspronkelijk afkomstig waren uit hetzelfde land", schrijft Patrick French in zijn boek 'India, a Portrait'. Maar met het verstrijken van de tijd werd het moeilijker om dat hardop te zeggen, aldus French. Sinds 1947 voerden de twee landen drie keer (en een keer bijna) oorlog met elkaar.

Het islamitische Pakistan was opgericht als toevluchtsoord voor de moslim-minderheid van Brits-Indië, die bang was om te worden overheersd door de hindoe-meerderheid. En Pakistan is bang dat India's uiteindelijke doel nog steeds de inname van Pakistan is. Het is volgens sommige Pakistani goed om India, als het even kan, dwars te zitten. Om die reden steunt Pakistan's geheime dienst al jaren de moslims in het Indiase deel van Kashmir, die vechten voor zelfbeschikking. Dat zegt althans India, Pakistan ontkent in alle toonaarden.

Grens

De enige die op dit moment nog lijkt te geloven in de cricketdiplomatie is India's premier Manmohan Singh, die een maand geleden nog naast Pakistan's premier Yusuf Raza Gilani in de VIP-box cricket zat te kijken. Er staan ontmoetingen gepland, onder andere om te overleggen over watermanagement en de Indiaas-Pakistaanse grens. Maar in regeringskringen in New Delhi is er weinig enthousiasme meer voor.

Premier Singh staat politiek niet heel sterk, en kan beter ergens anders op inzetten, zeggen diplomaten. "Pakistan wordt achtervolgd door de geest van Bin Laden. De premier kan zijn politieke erfenis beter veiligstellen met minder gevaarlijke materie dan betrekkingen met Pakistan", zegt de Indiase oud-ambassadeur in de Financial Times

Bron: NOS

http://nos.nl/artikel/239060-relatie-indiapakistan-in-zwaar-weer.html