Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => Veteranen & Oud-gedienden => Topic gestart door: Elzenga op 27/06/2010 | 01:06 uur

Titel: Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Elzenga op 27/06/2010 | 01:06 uur
Veteranendag succes ondanks strandweer
Uitgegeven:    26 juni 2010 18:18
Laatst gewijzigd:    26 juni 2010 20:37
DEN HAAG - De viering van de Nationale Veteranendag op het Malieveld in Den Haag is zaterdag rustig verlopen. Een vrouw werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en een aantal mensen werd onwel.

Verder verliep de viering volgens de politie in een prima sfeer.

In totaal kwamen er zaterdag ruim 70.000 mensen naar Den Haag voor de activiteiten rond de Veteranendag.

Strandweer

Ondanks het strandweer wist het evenement ongeveer evenveel belangstellenden te trekken als vorig jaar. ''We hebben het weer mee en tegen gehad'', stelde een woordvoerder van de organisatie.

Een muziekprogramma met optredens van artiesten als Ilse DeLange, Karin Bloemen en DJ Isis bleek onder jong en oud een hit en trok tussen de 7000 en 10.000 bezoekers.

''De veteranen liepen er niet voor weg'', aldus de zegsman. Zo'n 25.000 mensen toonden digitaal hun waardering voor de Nederlandse veteranen, door mee te doen met een online erehaag op de sociale netwerksite Hyves.

Jonge militairen

Een groot deel van de duizenden bezoekers was zelf veteraan. Onder het publiek waren niet alleen veel bejaarde oud-soldaten, maar ook veel jonge militairen. Ook waren er veel families met kinderen.

Onder de jongeren was veel animo voor een klimtoren en een stormbaan van het Korps Mariniers, die onder begeleiding mochten worden uitgeprobeerd. De organisatie probeerde ook op andere manieren dit jaar meer jongeren aan te spreken. Zo was er onder meer een grote internetcampagne.

Warme weer

Ondanks het warme weer viel het aantal mensen dat flauwviel of anderszins onwel werd, mee, aldus de politiewoordvoerster. Twee personen raakten onwel en zijn naar ziekenhuis overgebracht. Andere mensen die onwel raakten, konden ter plekke worden behandeld door EHBO'ers.

Veel van de bezoekers droegen een anjer, het symbool van de Veteranendag. De witte anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog het symbool van loyaliteit aan het huis van Oranje en het icoon van verzet tegen de nazi's.

De Stichting Anjerveteranendag heeft een groot aantal overeenkomsten gesloten met bloemenwinkels door het hele land om ervoor te zorgen dat zij op Veteranendag genoeg witte anjers op voorraad hebben.

Ook veertien veteranen en drie militairen die meededen aan een Korea-estafette, arriveerden zaterdag in Den Haag. De lopers vertrokken vrijdag vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen en legden 125 kilometers af.

Korea-estafette

De estafette was een eerbetoon aan de Nederlandse militairen die actief waren in de Korea-oorlog, die 60 jaar geleden uitbrak. Het regiment werd kort na de oprichting ingezet in Korea. De afstand van 125 kilometer stond symbool voor de 123 Nederlandse militairen die in Korea sneuvelden en de twee Nederlandse militairen die tijdens de Koreaanse oorlog vermist raakten.

Nederland telt circa 100.000 veteranen. De 'oude' helft bestaat uit soldaten die in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië en Korea hebben gevochten. Onder de 'nieuwe' veteranen vallen de soldaten die in Libanon dienden en alle missies die daarna kwamen.
© ANP/Novum
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Gozo op 27/06/2010 | 08:32 uur
'Jongeren krijgen vertekend beeld militairen'

DEN HAAG -  Veel jongeren krijgen door computerspellen en films een vertekend beeld van wat militairen doen. Daarom is het goed dat de Nederlandse Veteranendag steeds nadrukkelijke probeert het werk van Nederlandse militairen en veteranen onder de aandacht van jongeren te brengen.
Dat stelde vicepremier André Rouvoet zaterdag in de Ridderzaal tijdens de officiële opening van het evenement in Den Haag, dat voor de zesde maal plaatsvindt. De politicus noemde het succesvolle scholierenproject, waardoor jaarlijks duizenden leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs beter kennis krijgen van de missies van Nederlandse veteranen. ,,Het is goed dat soldaten op missie méér zijn dan mannen en vrouwen met een geweer", stelde Rouvoet. ,,Het zijn ook diplomaten, opbouwwerkers, adviseurs en hulpverleners."
Volgens Rouvoet ,,hangen de jongeren aan de lippen van de veteranen. Hun verhalen maken meer indruk dan welk geschiedenisboek ook." De stichting Het Veteraneninstituut, dat de lessen coördineert, liet vorige week weten dat het aantal 'veteranenlessen' het afgelopen schooljaar meer dan verdubbeld is.
De vicepremier stelde dat het van groot belang is dat ook jonge veteranen de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. ,,Er komt een moment dat we de verhalen van veteranen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt niet meer uit hun eigen mond kunnen horen", aldus Rouvoet. ,,Maar uiteindelijk vertellen ze dezelfde verhalen als de jonge veteranen. Vrede en veiligheid waren toen niet vanzelfsprekend, maar nu nog steeds niet."
De politicus is ,,heel erg blij dat de Veteranendag in Nederland net zo'n traditie aan het worden is als in landen als de Verenigde Staten en Canada." In Den Haag en een aantal andere steden vinden de hele zaterdag nog activiteiten plaats die het werk van veteranen eren en onder de aandacht brengen.
Het evenement wordt afgesloten met een groot concert op het Malieveld in Den Haag. Hier zullen aan het eind van de middag onder anderen Ilse de Lange, de 3J's en DJ Isis optreden.

BRON: http://www.telegraaf.nl/binnenland/7049851/___Vaak_vertekend_beeld_militairen___.html?p=26,2 (http://www.telegraaf.nl/binnenland/7049851/___Vaak_vertekend_beeld_militairen___.html?p=26,2)
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Elzenga op 25/06/2011 | 11:43 uur
Hoe symbolisch.... na 8 april!!
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Tanker op 25/06/2011 | 12:02 uur
Alles valt letterlijk en figuurlijk in het water........en zucht je krijgt weer te horen van een politicus dat hij zoveel respect heeft voor veteranen, dat ze uitstekend werk hebben verricht, dat we trots moeten zijn op onze krijgsmacht en een hoop ander bla bla.

Het zijn i.m.o. allemaal losse flodders wat die politici uitkramen, wat ze hebben defensie weggesaneerd in de afgelopen decennia.

Ik heb in ieder geval geen respect voor de Nederlandse politiek en de "lege hulzen" politici.....
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Elzenga op 25/06/2011 | 13:40 uur
Komen heel wat veteranen bij de komende jaren gezien de afbraak van Defensie. Tja...1 dag hen "in het zonnetje zetten" is een stuk goedkoper dan het in stand houden van een goede en volwaardige krijgsmacht. :sick:
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Tanker op 25/06/2011 | 16:31 uur
Citaat van: Elzenga op 25/06/2011 | 13:40 uur
Komen heel wat veteranen bij de komende jaren gezien de afbraak van Defensie. Tja...1 dag hen "in het zonnetje zetten" is een stuk goedkoper dan het in stand houden van een goede en volwaardige krijgsmacht. :sick:

Dat is waar Elzenga....... :'(
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Lex op 25/06/2011 | 20:59 uur
'Inzet veteranen verdient blijvend onze dank'

DEN HAAG -  Veteranen hebben iets goeds en iets bijzonders gedaan en deze inzet voor vrede en veiligheid verdient blijvend onze dank en ons grote respect. Met die woorden prees premier Mark Rutte zaterdag in de Ridderzaal veteranen tijdens een bijeenkomst in het kader van Veteranendag. Het evenement vindt sinds 2005 jaarlijks plaats.

Volgens Rutte is deze dag inmiddels een landelijk evenement geworden dat wordt gevierd in alle provincies en in honderden gemeenten. ,,Veteranen staan midden in de samenleving, zichtbaarder dan ooit", zei de minister-president.

En dat is terecht, stelde hij, want ,,té lang hebben we met elkaar net gedaan alsof een militaire uitzending gewoon een baan is als alle andere. Maar dat is natuurlijk niet zo." Rutte wees onder meer op de risico's en de dreiging en de dagelijkse onzekerheid voor het thuisfront van een uitgezonden militair.

De premier zei dat hij onder de indruk is van de saamhorigheid, de professionaliteit en de hoge kwaliteit van de strijdkrachten. Hij merkte dat vooral toen hij enkele jaren geleden als Tweede Kamerlid op bezoek was bij de manschappen in het Afghaanse Uruzgan. ,,De Nederlandse militair behoort internationaal gezien tot de top. En daar mogen we trots op zijn."

Ook zei Rutte dat hij ervan doordrongen is dat je veteraan bent voor het leven. ,,Als je zo'n intense ervaring hebt doorgemaakt, laat dat je nooit meer los."

De meeste activiteiten vonden plaats in Den Haag. Op het Malieveld was zoals gebruikelijk een manifestatie. Volgens de organisatie waren er zo'n 70.000 bezoekers die optredens konden zien van artiesten als Glennis Grace, Jeroen van der Boom en Wieteke van Dort als Tante Lien.

Als voorproefje op de festiviteiten begonnen vrijdag 200 motorrijders uit alle windstreken aan hun tweedaagse motortocht richting het Malieveld. Zaterdagmiddag nam prins Willem-Alexander het defilé af op de Kneuterdijk.

De ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen, ook wel fly-past genoemd, kon zaterdagmiddag niet doorgaan. De weersomstandigheden waren te slecht. Parachutisten konden vrijdag al niet veilig in de Hofvijver landen wegens de harde wind hoog in de lucht.

Telegraaf,
za 25 jun 2011, 20:07
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: KapiteinRob op 25/06/2011 | 21:03 uur
Ik vraag me af hoe premier Rutte het met elkaar rijmt dat hij veteranen dankt en respecteert maar de actief dienende militair (waarvan een substantieel deel ook op uitzending is geweest maar (nog?) niet de veteranenstatus heeft omdat ze nog in dienst zitten) CAO-loos aanzegt dat zij onder het ontslagzwaard van Damocles door moeten lopen.

Al die mooie woorden over veteranen maar de actieve militairen kunnen het doen met een topic "is er nog waardering voor de militair?". Bah!
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Elzenga op 25/06/2011 | 21:09 uur
En er rustig naast gaan staan... :sick:... als je dan nog een beetje fatsoen en gevoel voor de omstandigheden heb blijf je op de achtergrond en laat je alleen prins Willem Alexander het defilé afnemen... maar nee... de heren zijn blijkbaar oprecht overtuigd van het eigen "gelijk" in deze "weg"... :( en Minister Hillen is klaarblijkelijk nog aan het rondkijken naar de 110 miljoen... :silent:..of zijn vrouwelijke adjudant?

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.nu.nl%2Fm%2Fm1ezpfuai7or_700.jpg&hash=de42520388d9a2d14f57bec8c1c774948a949fb7)
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Lex op 25/06/2011 | 21:16 uur
De groep veteranen zal met een klap worden uitgebreid als de "Veteranenwet" eenmaal gepubliceerd is in de Staatscourant.
En idd je hebt gelijk.
MINDEF heeft de "medalparade" gedaan en in een kort interview bij RTL nieuws liet hij ook weer doorschemeren dat hij binnenkort het Kabinetsbeleid moet uitvoeren waardoor er een groot aantal ontslagen zullen worden. Maar geen woord over een goede afvloeiingsregeling etc.
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: KapiteinRob op 25/06/2011 | 21:20 uur
Citaat van: Elzenga op 25/06/2011 | 21:09 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.nu.nl%2Fm%2Fm1ezpfuai7or_700.jpg&hash=de42520388d9a2d14f57bec8c1c774948a949fb7)

Moet ik mijn mening nog geven over die anjers?
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Tanker op 25/06/2011 | 22:35 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 25/06/2011 | 21:20 uur
Citaat van: Elzenga op 25/06/2011 | 21:09 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.nu.nl%2Fm%2Fm1ezpfuai7or_700.jpg&hash=de42520388d9a2d14f57bec8c1c774948a949fb7)

Moet ik mijn mening nog geven over die anjers?

Nou roep eens wat Rob, ben wel benieuwd hoe je hier over denkt....?
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Lex op 25/06/2011 | 22:49 uur
Toevoeging aan het uniform van PWA?
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: Elzenga op 26/06/2011 | 14:05 uur
Oud-Dutchbatter voelt erkenning op Veteranendag
Update: zaterdag 25 jun 2011, 14:04

Door redacteur Mirjam van Elburg

Een van de veteranen die meedoen aan het defilé op Veteranendag is Liesbeth Beukeboom (36). Ze was 19 jaar toen ze in 1995 met Dutchbat 3 werd uitgezonden naar Bosnië. Dutchbat had onder mandaat van de VN de opdracht de moslimbevolking in de enclave Srebrenica te beschermen tegen agressie van de Serviërs. Liesbeth werkte er onder andere als vrachtwagenchauffeur.

In Potocari maakte ze van dichtbij mee hoe de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic met zijn troepen de moslimenclave onder de voet liep. Tussen de 7000 en 8000 moslimjongens en -mannen werden van vrouwen en jonge kinderen gescheiden en om het leven gebracht. Dutchbat was, mede door gebrek aan luchtsteun van de VN, niet bij machte de val van Srebrenica en de daarop volgende volkerenmoord tegen te houden. Liesbeth herinnert zich als de dag van gisteren hoe vernederd ze zich voelde toen Mladic de Nederlanders uitzwaaide met de woorden: "Bye bye Dutchbat".

Tien jaar na de dramatische gebeurtenissen leerde ze haar man Hans de Jong kennen tijdens het 5 mei-defilé in Wageningen. Ook hij ging in 1995 met Dutchbat 3 naar Srebrenica, al hebben ze elkaar daar nooit ontmoet, omdat hij op een andere post werkzaam was als pionier verkenner. Nu hebben ze samen een gezin met twee kinderen.
Dapper

Elk jaar lopen Liesbeth en Hans met andere oud-Dutchbatters mee in het defilé op Veteranendag. En elke keer is het weer een bijzondere ervaring. "We krijgen altijd zo veel positieve reacties. Mensen juichen en klappen extra hard. Ze komen naar ons toe en vertellen dat ze ons wél dapper vinden. Ik ben heel blij met die erkenning, vooral omdat we destijds na terugkeer uit Srebrenica zo zijn uitgejouwd."

Het kostte Liesbeth moeite na haar terugkeer het gewone leven weer op te pakken. Ze kreeg veel last van rugpijn, een kwaal die waarschijnlijk nooit meer helemaal zal overgaan.

"Srebrenica loopt als een rode draad door ons leven", vertelt Liesbeth. "Mijn man en ik praten samen veel over wat we daar hebben meegemaakt en door de recente arrestatie van Mladic ben ik weer intensief met het onderwerp bezig. Ik had nooit verwacht dat Mladic nog gepakt zou worden, daarom was ik zo opgelucht toen het nieuws bekend werd."
Onverschillig

Samen met tien andere oud-Dutchbatters is ze naar Scheveningen gegaan om de aankomst van Mladic met eigen ogen te aanschouwen. "We moesten lang wachten, maar het was de moeite waard. We hebben hem binnengehaald, zoals hij ons destijds heeft uitgezwaaid. 'Welcome!', hebben we hard geroepen. Het voelt als gerechtigheid dat hij eindelijk is opgepakt."

"Ik ben zelfs naar de rechtbank geweest om hem te zien. Het was schokkend hoe onverschillig hij er bij zat. Alsof het om iets onbenulligs ging. Hij was ook zeer respectloos tegenover de aanwezige vrouwen van Srebrenica."

Liesbeth verwacht dat er veel over de arrestatie van Mladic gesproken zal worden op Veteranendag. Daar ziet ze een aantal oud-Dutchbatters terug, met wie ze ook op andere momenten nog geregeld contact heeft.
Moslimgraf

Ook over de recente berichten rond de zoektocht naar een graf van zeven moslims op de compound van Dutchbat, zullen verhitte gesprekken gevoerd worden, denkt Liesbeth. "Minister Hillen van Defensie heeft gelogen. Er is niks geheimgehouden door Dutchbat. Ik kan me daar nog erg over opwinden."

Srebrenica is een hoofdstuk dat nooit afgesloten zal worden, zolang niet de hele waarheid over de val van de enclave boven tafel komt, aldus de oud-Dutchbatter. Maar naar Veteranendag kijkt ze uit, al wordt het een emotionele dag. "Je ervaart toch die saamhorigheid, dat maakt het elke keer weer heel speciaal."
http://nos.nl/artikel/251040-ouddutchbatter-voelt-erkenning-op-veteranendag.html
Titel: Re:Veteranendag succes ondanks strandweer
Bericht door: KapiteinRob op 26/06/2011 | 19:29 uur
Citaat van: ENOS.nl op 26/06/2011 | 14:05 uur
Ze komen naar ons toe en vertellen dat ze ons wél dapper vinden. Ik ben heel blij met die erkenning

Men hoeft het heus niet met mijn Srebrenica-opvattingen eens te zijn, maar om nu te spreken over dapper en daaraan erkenning te koppelen?