De Chinese expansie(drift)

Gestart door VandeWiel, 25/04/2010 | 22:02 uur

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 17:35 uurIk heb zelf geen hoge pet van de Indiase defensie industrie alles heeft daar vertraging en ik geloof niet dat het in 3 jaar lukt om 2 of 3 carriers en meer dan 200 HAL Tejas fighters te produceren.

Nee ik eigenlijk ook niet. Ik kan ook niet  echt oordelen over de kwaliteit die ze afleveren ook gezien ik geen ervaring heb met India of schepen die daar vandaan komen. Daarnaast heeft India (nog) niet de economische middelen die China wel heeft. Maar het feit dat ze een openlijk beleid voeren om tegengas te geven aan de Chinese militaire opbouw zegt wel veel over hoe de verhoudingen er in die regio er bij staan. Ook China zal balletjes moeten hoog houden om hun veiligheid te garanderen. Het is niet alsof ze Taiwan ongestraft binnen kunnen vallen. Dat zal een hoge prijs hebben.

Ace1

Citaat van: Benji87 op 25/03/2024 | 17:15 uurDaarnaast heeft China nu ook te maken met de directe opkomst van India. India maakt nu openlijk bekend dat ze hun ambities op maritiem vlak zijn aan het vergroten om de Chinese opmars een tegen antwoord te geven.

Ik heb zelf geen hoge pet van de Indiase defensie industrie alles heeft daar vertraging en ik geloof niet dat het in 3 jaar lukt om 2 of 3 carriers en meer dan 200 HAL Tejas fighters te produceren.

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 13:27 uurNiet helemaal waar dat China regionaal beperkt is. Men heeft 2 of 3 vliegdekschepen verder is men elders aan het opzetten van lucht en marine bases. En dan noem ik Djibouti en de Salomonseilanden als voorbeelden maar men is ook elders bezig.


Klopt, ze zijn heel ambitieus op dit vlak maar om nou te spreken van globale vloot bewegingen van de Chinese marine gaat ook een beetje ver. Hun vliegdekschepen gaan niet heel veel verder dan de zuid Chinese zee of straat van Taiwan. Het is nog lang niet van de schaal waarin de Verenigde Staten opereren. Daarnaast heeft China nu ook te maken met de directe opkomst van India. India maakt nu openlijk bekend dat ze hun ambities op maritiem vlak zijn aan het vergroten om de Chinese opmars een tegen antwoord te geven.

Ace1

Japan en Verenigde Staten versterken militaire samenwerking

De Verenigde Staten en Japan gaan hun veiligheidsalliantie opnieuw tegen het licht houden en versterken. Dat meldt de Financial Times. Amerikanen en Japanners hebben sinds 1960 een defensieverdrag. De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida zullen het nieuwe plan op 10 april in het Witte Huis onthullen.

'Het heeft alles te maken met de geopolitieke competitievorming die nu gaande is en die blokvorming van Oost tegen West', zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Het plan zou voorzien in de herstructurering van het Amerikaanse militaire commando in Japan. Dat moet onder andere de planning voor gezamenlijke militaire oefeningen van de twee landen optimaliseren.

Ingewikkelde structuur
En dat is hoognodig, want de huidige communicatie en coördinatie is ronduit onpraktisch en ingewikkeld. Volgens Bolder komt er mogelijk een regionaal Amerikaans militair hoofdkwartier in Japan dat direct gaat samenwerken met de Japanse strijdkrachten. 'Tot nu toe moest Japan altijd zakendoen met het Amerikaanse hoofdkwartier in Honolulu en dat zit aan de andere kant van de datumlijn', aldus Bolder. Hij wijst erop dat er een tijdsverschil is van 5 uur, maar dat dat eigenlijk 19 uur is. 'En dat maakt coördinatie heel ingewikkeld.'

Cruciale bondgenoot
Japan is een cruciale bondgenoot van de Amerikanen in de Oost-Azië-Pacific-regio en de samenwerking is een strategische pijler in de Amerikaanse strategie ten aanzien van China, Noord-Korea en andere Aziatische veiligheidskwesties. De naoorlogse militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Japan was altijd minimaal, niet in de laatste plaats omdat de Japanse strijdkrachten weinig voorstelden en alleen voor defensieve doeleinden gebruikt werden.

Maar in beide is een kentering zichtbaar. Nu China steeds assertiever en agressiever opereert in de regio, breidt Japan niet alleen zijn leger sterk uit, maar zoekt het ook meer en meer de samenwerking op met de Amerikanen.

Taiwan
'Wat we zien is dat die spanning rond Taiwan inderdaad toeneemt, en dat heeft gevolgen voor de vrije handel over zee en voor de chipproductie', aldus Bolder. De defensiespecialist wijst op het eminente belang van Taiwan als 's werelds grootste chipproducent voor de Japanse economie. 'Wat daar gebeurt, is heel belangrijk', zegt Bolder die het belang benadrukt van een reactiemacht, om te voorkomen dat China geheel zijn eigen gang gaat en bijvoorbeeld overgaat tot een maritieme blokkade van Taiwan.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543491/japan-en-verenigde-staten-versterken-militaire-samenwerking?itm_campaign=artikel&itm_medium=ticker&itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Finternationaal%2F10477404%2Fchina-krijgt-nul-op-rekest-in-pacific

Ace1

Citaat van: Benji87 op 25/03/2024 | 13:07 uurChina heeft een flinke opmars ingezet als het gaat om het opbouwen van militaire capaciteit. Maar zoals ik het nu zie is die capaciteit wel regionaal beperkt en heeft China meerdere dreigingen waar ze mee te maken heeft. Taiwan pakken is 1 ding maar het behouden is een andere zaak.

Niet helemaal waar dat China regionaal beperkt is. Men heeft 2 of 3 vliegdekschepen verder is men elders aan het opzetten van lucht en marine bases. En dan noem ik Djibouti en de Salomonseilanden als voorbeelden maar men is ook elders bezig.


https://www.airuniversity.af.edu/JIPA/Display/Article/2847015/chinas-military-and-economic-prowess-in-djibouti-a-security-challenge-for-the-i/

https://www.usip.org/publications/2024/01/china-eyeing-second-military-base-africa

https://news.usni.org/2023/08/16/beijing-investing-in-network-of-global-chinese-naval-bases-researchers-find

https://edition.cnn.com/2023/03/08/politics/china-south-america-caribbean-us-military/index.html

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10535912/stille-zuidzeeland-komt-verder-in-chinese-invloedssfeer-westen-raakte-salomonseilanden-kwijt

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 11:41 uurEven afwachten of China het voor elkaar krijgt om 2027 Taiwan aan te vallen. Ik heb geen idee of de twee onderstaande links invloed hebben op het Chinese leger.

De eerste link is van 8 januari.

https://www.businessinsider.nl/corruptieschandaal-in-leger-china-raketten-zouden-zijn-gevuld-met-water-in-plaats-van-brandstof/

De tweede link is van 15 februari.

https://www.businessinsider.com/xi-jinping-purge-systemic-rot-china-war-readiness-ely-ratner-2024-2?international=true&r=US&IR=T

China heeft een flinke opmars ingezet als het gaat om het opbouwen van militaire capaciteit. Maar zoals ik het nu zie is die capaciteit wel regionaal beperkt en heeft China meerdere dreigingen waar ze mee te maken heeft. Taiwan pakken is 1 ding maar het behouden is een andere zaak.

Ace1

Citaat van: pz op 25/03/2024 | 08:29 uurHypothese.....

Rond 2027 valt China Taiwan aan, die maffe Putin plant dan ook een aanval op een Navo land (Baltische staten?).
Escalatie op 2 fronten. Trump aan de macht, Navo in tweespalt door deze president.
Europa ligt ver achter met opbouw van haar defensie.....
Slaap lekker allemaal, not.

Even afwachten of China het voor elkaar krijgt om 2027 Taiwan aan te vallen. Ik heb geen idee of de twee onderstaande links invloed hebben op het Chinese leger.

De eerste link is van 8 januari.

https://www.businessinsider.nl/corruptieschandaal-in-leger-china-raketten-zouden-zijn-gevuld-met-water-in-plaats-van-brandstof/

De tweede link is van 15 februari.

https://www.businessinsider.com/xi-jinping-purge-systemic-rot-china-war-readiness-ely-ratner-2024-2?international=true&r=US&IR=T

pz

Hypothese.....

Rond 2027 valt China Taiwan aan, die maffe Putin plant dan ook een aanval op een Navo land (Baltische staten?).
Escalatie op 2 fronten. Trump aan de macht, Navo in tweespalt door deze president.
Europa ligt ver achter met opbouw van haar defensie.....
Slaap lekker allemaal, not.



Ace1

China investeert fors in zijn leger en ligt op koers voor invasie van Taiwan in 2027, volgens Amerikaanse topmilitair

De Amerikaanse admiraal John Aquilino zegt dat China zijn leger aan het versterken is op een schaal die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien.

Volgens Aquilino ligt China op koers om zijn doel te behalen om in 2027 klaar te zijn voor een invasie van Taiwan.

Hij roept de VS op ook zijn militaire opbouw in de Indisch-Pacifische regio te versnellen.

Het tempo waarmee China zijn leger opbouwt is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien, zegt de Amerikaanse admiraal John Aquilino. Daarmee ligt China volgens hem op koers om zijn doel te behalen om in 2027 klaar te zijn voor een invasie van Taiwan.

"Alles wijst erop dat het Volksbevrijdingsleger (PLA) zal voldoen aan de opdracht van president Xi Jinping om in 2027 Taiwan binnen te kunnen vallen", schrijft Aquilino in een rapport voor de defensiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"Ook stellen de vorderingen het leger in staat om te voldoen aan de tijdlijn die Xi heeft opgesteld om Taiwan met geweld met het vasteland van China te verenigen als daar opdracht toe gegeven wordt", stelt de vertrekkende leider van het Indo-Pacific Command van de Amerikaanse krijgsmacht.

Aquilino zei deze week tijdens een hoorzitting in het Congres dat hij denkt dat China nog altijd hoopt Taiwan zonder oorlog in te kunnen lijven, ook al is Beijing snel de capaciteit aan het opbouwen is voor een aanval.

Hij denkt dat er geen "onmiddellijke dreiging" is van een direct conflict tussen de VS en China en dat ook "niet onvermijdelijk" is, maar dat het Pentagon snel moet handelen om het risico op een oorlog te verkleinen.

Het tijdpad dat Aquilino voorziet komt overeen met de verwachting van zijn voorganger Philip Davidson en andere Amerikaanse militaire leiders: China wil in 2027 Taiwan kunnen binnenvallen, maar is niet per se uit op een oorlog.

'China is grootste dreiging in de Indo-Pacific'
Aquilino schreef in zijn verklaring dat China van de drie grootste Amerikaanse zorgen in de regio — Rusland, China en Noord-Korea — het enige land is dat "het vermogen, de capaciteit en het voornemen heeft om de wereldorde op z'n kop te zetten".

"Het Volksbevrijdingsleger versterkt zichzelf op een schaal die niet meer gezien is sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel ter land, ter zee, in de lucht en op cybergebied", stelt hij.

Het Chinese leger heeft volgens Aquilino de afgelopen drie jaar 400 gevechtsvoertuigen en 20 oorlogsschepen toegevoegd aan zijn arsenaal. Ook heeft Beijing zijn raketvoorraad, het aantal satellieten en het aantal kernkoppen verdubbeld.

Aquilino roept de VS op de militaire ontwikkeling te versnellen, omdat de dreigingen in de Indisch-Pacifische regio "snel blijven toenemen".

Hij adviseert om verdedigingssystemen op Guam tegen hypersonische raketten en kruisraketten al in 2027 operationeel te hebben in plaats van de deadline in 2029, die het Congres in december heeft gesteld.

Het Indo-Pacific Command heeft voor dit jaar 11 miljard dollar meer budget gevraagd dan het heeft gekregen van het Witte Huis, waaronder 430 miljoen dollar voor het raketverdedigingssysteem op Guam.

Taiwan is afhankelijk van Amerikaanse militaire steun bij aanval van China
China heeft officieel nog geen oorlog tegen Taiwan aangekondigd, maar Xi heeft wel gezegd dat een vereniging "onvermijdelijk" is. Hij sluit daarbij niet uit het eiland met zelfbestuur met geweld in te lijven.

Analisten buigen zich over de vraag of een Chinese invasie succesvol kan zijn en eventuele Amerikaanse bemoeienis speelt daar een grote rol bij.

Als China het eiland wil binnenvallen, staat Beijing voor de enorme opgave om grondtroepen veilig over de Straat van Taiwan te verplaatsen. China lijkt verschillende opties te onderzoeken, waaronder het vorderen van burgerschepen om te helpen met het transport.

Volgens analisten maakt Taiwan de beste kans zich te verdedigen tegen de Chinese agressie als het stand weet te houden tot de VS te hulp schieten.

Ondertussen maken politieke leiders in de VS zich zorgen over de plannen van Xi om het Chinese leger in 2027 van "wereldklasse" te maken en vrezen ze samen met het Witte Huis dat Beijing de VS wil vervangen als dominante macht in de Indisch-Pacifische regio en uiteindelijk ook in de rest van de wereld.

Onlangs kwam een corruptieschandaal binnen het Chinese leger aan het licht, waarna Xi meerdere hoge militaire leiders ontsloeg. De zuivering en de berichten over de materiële gevolgen van de corruptie heeft internationaal geleid tot vragen over de daadwerkelijke kracht van het Volksbevrijdingsleger en of de militaire plannen van Xi geen vertraging oplopen.

https://www.businessinsider.nl/china-taiwan-leger-invasie-aanval-verenigde-staten-2027/



Ace1

VS verhoogt druk op China, reanimeert verouderde luchtmachtbases

De Amerikaanse luchtmacht is hard op zoek naar nieuwe luchtmachtbases en vliegvelden in de Stille Oceaan, met de bedoeling meer militair tegenwicht te bieden aan de Chinese expansie in de regio, meldt The Diplomat. Washington zoekt zowel militaire als civiele vliegvelden en luchthavens als alternatieven voor de volgebouwde bases die het al uitbaat in het gebied.

Sommige van deze vliegvelden moeten worden opgewaardeerd om bruikbaar te zijn, zei generaal Kevin Schneider, de commandant van de Amerikaanse Pacific Air Forces, tijdens een rondetafelgesprek met de media op een conferentie van de Air and Spaces Forces Association op 13 februari.

Netwerk van kleine bases
Volgens de hoogste Amerikaanse luchtmachtcommandant in de Stille Oceaan is het niet de bedoeling om grote bases te bouwen zoals Kadena Air Base in Japan of Andersen Air Force Base in Guam, maar gaat het om locaties 'waar de luchtmacht toestemming heeft voor toegang, bases en overvliegen wanneer dat nodig is'. Daarbij wordt er vooral gekeken naar bases die er al liggen, maar nog onbenut blijven. 'Er zijn veel vliegvelden in de Stille Oceaan, sommige al jaren niet meer gebruikt, en we zijn ze aan het heropenen en proberen er een aantal te herstellen', zei Schneider. 'Het helpt ons om te kunnen opereren, ongeacht de omgeving en ongeacht de situatie.'

Agile combat employment
Schneiders inspanningen sluiten aan op die van zijn voorganger generaal Kenneth Wilsbach, deze muntte het concept van agile combat employment, wat zoveel wil zeggen als dat troepen op korte termijn kunnen worden ingezet vanaf grotere 'hub'-bases (zoals Guam en Kadena), terwijl ze ook kunnen opereren vanaf verspreide en eenvoudigere bases zoals Tinian op de Noordelijke Marianen. Op dat eiland zijn de Amerikanen bezig twee vliegvelden uit de Tweede Wereldoorlog te reanimeren die destijds gebruikt werden om Japan te bombarderen.

'Er zijn locaties die we in jaren niet hebben aangeraakt, sommige die teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog en waarnaar wordt gekeken, andere die momenteel worden gebruikt, maar waarschijnlijk moeten worden uitgebreid wat betreft hun capaciteit om militaire operaties te ondersteunen', zei Schneider tegen verslaggevers op de conferentie, enkele dagen nadat hij het commando over de Pacific Air Forces op zich had genomen.

Risico spreiden
Expeditionaire operaties zijn niet nieuw voor de Amerikaanse luchtmacht, maar de hernieuwde focus is een reactie op de snelle expansie en het groeiende bereik van het Chinese leger. China beschikt over een arsenaal aan kruisraketten en ballistische raketten waarvan Amerikaanse functionarissen verwachten dat ze vroeg in een conflict in grote aantallen op Amerikaanse bases zullen worden afgevuurd.

Been bijtrekken in Pacific
Het upgraden en in gebruik nemen van oude en afgedankte vliegvelden vloeit direct voort uit de Amerikaanse ambitie om de snelle Chinese expansie in de regio te counteren. Sinds eind 2022 sloot het Pentagon verschillende overeenkomsten met bondgenoten in de regio om de Amerikaanse toegang tot hun militaire faciliteiten uit te breiden. De overeenkomsten omvatten luchtmachtbases in het noorden van Australië en vier extra locaties in de Filipijnen, waaronder een luchtmachtbasis ten noorden van Manilla en een luchtmachtbasis aan de noordkust van Luzon, met uitzicht op de zee ten zuiden van Taiwan.

De VS sloot vorig jaar ook een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van defensie met Papoea-Nieuw-Guinea. Een pact met 'toegangsmogelijkheden (...) voor de Verenigde Staten' aldus de assistent-secretaris van defensie voor Indo-Pacifische zaken Ely Ratner in een interview. 'We zijn al bezig met locatieonderzoeken en denken na over investeringen in havens en vliegvelden daar', zei Ratner.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543201/vs-verhoogt-druk-op-china-reanimeert-verouderde-luchtmachtbases

Benji87

Ik was dit belangrijke nieuws ook nog vergeten te posten

Taiwan elects William Lai president in historic election, angering China

Mr Lai won 40% of the vote, beating his two opponents comfortably

Taiwanese voters have chosen pro-sovereignty candidate William Lai as their president in a historic election, cementing a path that is increasingly divergent from China.

The move angered Beijing, which issued a statement after the results insisting that "Taiwan is part of China".
While Beijing has called for "peaceful reunification", it has also not ruled out the use of force.

It had cast the Taiwan election as a choice between "war and peace".

China has ramped up its military presence around the island in recent months, heightening fears of a possible conflict.

Beijing's communist government reviles Mr Lai's pro-sovereignty Democratic Progressive Party (DPP) which has governed Taiwan for eight years.

By winning an unprecedented third consecutive presidential term for his party, Mr Lai has broken new ground. In his first remarks after his opponents conceded, he signalled that this was an irreversible trajectory.

"The country will continue to walk on the right path forward. We will not turn around or look backwards," he told the world's media in a press conference.

Later, while addressing tens of thousands of ecstatic supporters on the streets of Taipei, Mr Lai characterised his win as a triumph of democracy.

"We've done it. We didn't let external forces influence our election. That's because we decided that only we can choose our president," he said. In the lead-up to the polls, Taiwan had accused China of attempting to interfere with the process.

But Mr Lai also had a message for China.

He told reporters he favoured more exchanges and dialogue over obstructionism and conflict, and called for peace and stability with Beijing.

At the same time, he added, he would "maintain the cross-strait status quo" - neither seeking independence nor unification with China - and pledged to "safeguard Taiwan from threats from China".

Beijing has labelled Mr Lai a "separatist" and "troublemaker" over remarks he made in the past supporting Taiwanese independence, which it sees as a red line.

But in recent months he indicated he would not pursue formal independence.

On Saturday, a statement from the Taiwan Affairs Office of China's State Council insisted that Taiwan's elections "cannot stop the unstoppable trend of the eventual reunification of the motherland" and the DPP "cannot represent the mainstream public opinion" in Taiwan.

The US, Taiwan's biggest ally, was swift to congratulate Mr Lai on his win. Secretary of State Antony Blinken also praised the island's "robust democratic system and electoral process".

In a statement, he said Washington is "committed to maintaining cross-strait peace and stability". Earlier President Joe Biden told reporters the US "does not support independence" for Taiwan.

Outside the DPP's headquarters in Taipei on Saturday, supporters
celebrated the result.

"I'm so happy now. Most Taiwanese people want to protect our democratic lifestyle," said Cheng Yu-tsai.

"I don't care [how China reacts]. We have to hold up our values and insist on what we think is right and move on," said Wei Yi-tsai.

Mr Lai's 40% of the vote put him comfortably ahead of Hou Yu-ih from the main opposition Kuomintang (KMT) party. Since 2000, Taiwan has alternated between the DPP and the KMT which is friendlier to Beijing.

Maverick politician Ko Wen-je from the Taiwan People's Party, a newcomer party to Taiwan's political scene popular with young voters, gained a quarter of the vote.

Voters on Saturday also chose their legislature. The DPP has lost its majority with the opposition gaining ground, though no one party has enough seats to control parliament, according to Taiwanese media reports.

Observers say that an opposition-dominated legislature with a DPP president could mean the process of governing Taiwan would become more fraught.

Bron: BBC.com

Sparkplug

Our Best Look At China's Nearly Completed New Aircraft Carrier

New official visuals of the carrier released by Chinese state media show it looking close to completion, foreshadowing upcoming sea trials.

BY OLIVER PARKEN|PUBLISHED JAN 2, 2024 7:54 PM EST


CCTV screen cap

Video footage released by China has given us the latest and best view of the country's new aircraft carrier Fujian. The ship, which is the first fully Chinese-designed carrier, is set to also become the first People's Liberation Army Navy, or PLAN, carrier to launch aircraft via catapults rather than by a ski jump. The new visuals are yet another indication that sea trials are on the horizon for the warship.

The video in question, which was released by China's state-run CCTV network today, shows the carrier head-on as part of a short segment. CCTV says the video depicts Fujian, also known as the Type 003, completing a recent mooring test. This involves testing vessels' main propulsion machinery while moored.

.../...

https://www.thedrive.com/the-war-zone/our-best-look-at-chinas-nearly-completed-new-aircraft-carrier
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Benji87

#1717
China Has New Full-Scale Target Of America's Ford Supercarrier

China's huge investment in denying U.S. carriers proximity to its shores continues with a familiar-looking new target in its western desert.

China has constructed a new aircraft carrier target on a sprawling range in the northwestern end of the country that is a dead-ringer for the U.S. Navy's newest supercarrier, the USS Gerald R. Ford. The target underscores the People's Liberation Army's continued focus on expanding and refining its ability to engage American carriers and other warships over long distances, which includes a growing arsenal of anti-ship ballistic and cruise missiles. This is all part of China's evolving anti-access and area denial strategy across much of the Western Pacific.

The image of the new carrier target on the range in the Taklamakan Desert in China's Xinjiang province was taken on January 1 by Planet Labs. A full-scale black-colored silhouette in the shape of the USS Gerald R. Ford, and future carriers in that class, roughly 1,085 feet long, is plainly visible. There is also a structure in the same position as Ford's island, as well as four catapult tracks marked on the 'deck' in the same places they appear on the real ship. The unique sponsons and other outcroppings, including a broader, squared-off stern, that are found on the Ford are also present in the target silhouette.


A side-by-side comparison of the new carrier target in China's Taklamakan Desert, at top, and the USS Gerald R. Ford, at bottom.

Various masts can be seen dotted around the new Ford target. Generally speaking, these masts are used as radar reflectors, which can be used in combined form to mimic the real ship's full radar signature. This, in turn, would help create a full 'phantom' carrier in the desert without the need for more extensive construction. The masts can also be used as surrogates for separate features if used in smaller groups.

Some of the masts could also be topped with antennas or other equipment for various testing purposes. Masts like this have been observed on other targets at the Taklamakan Desert range, as well as elsewhere, including at sea. In the past, The War Zone has highlighted how these features are particularly relevant to the development of new and improved radar seekers for weapons, other sensors, countermeasures, and electronic warfare systems.


A close-up look at some of the masts that are visible on the carrier target, including on the island structure.

Work on the new carrier target began in November 2023. A review of past satellite imagery available through Planet Labs also shows that a rough outline of a carrier has been present there for some time. Several smaller aircraft carrier silhouettes have also been erected within the larger outline and subsequently removed at this site in the Taklamakan Desert on multiple occasions since 2021.


Two smaller carrier targets, as well as the outline of a larger one, can be seen in this satellite image taken on July 28, 2023. This is the same location where the larger Ford target is now present.

The U.S. Navy took delivery of Ford in 2019 after years of technical issues and other delays. The real carrier is currently on its way back to its homeport in Norfolk, Virginia, after concluding its first fully deployment. Ford's time at sea had been extended due to the Israel-Gaza conflict.

The site of China's new Ford target is just under 2.8 miles (around 4.5 kilometers) southeast of another full-scale carrier target in the Taklamakan that garnered significant attention back in 2021. That target also has the same general dimensions as a Ford class carrier, but still lacks any significant structural additions.

Additional ship-type targets, including others meant to represent aircraft carriers and ones that look to be based around U.S. Navy Arleigh Burke class destroyers, dot the Taklamakan range. Satellite imagery shows that at least one of the destroyer targets, which had previously been just a silhouette with various radar reflector masts, has now been upgraded with additional structure features. Similarly enhanced destroyer targets have been observed on this range in the past.


The destroyer target with structural improvements is seen in this image taken on January 1, 2024.

The Taklamakan range complex is also home to at least one very large rail-based mobile ship target that you can read more about here.

All of this reflects a steady trend on the part of China's People's Liberation Army (PLA) to create higher and higher fidelity land-based naval targets to train and test against over the past few decades. The new Ford target is a world apart from the concrete rectangles and other crudely ship-shaped targets that Chinese forces used years ago. Using targets that are more representative of the real thing helps produce more accurate data during testing. They can also add additional realism during training exercises, though ranges like the one in the Taklamakan Desert are more focused on supporting research and development and test and evaluation activities.


Older ship silhouette targets arrayed as part of a mock port facility at a Chinese range in the Gobi Desert.

The new targets also underscore the PLA's significant and ongoing investment in capabilities to neutralize U.S. Navy carriers and their associated strike groups. China's anti-access and area denial arsenal continues to expand with a particular focus on anti-ship capabilities. The country has a growing array of air-launched and land and sea-based anti-ship ballistic missiles. This is on top of increasingly advanced anti-ship cruise missiles that can be fired from more and more capable aircraft, ships, and submarines, as well as ground-based launchers. Hypersonic anti-ship cruise missiles are on the horizon for the PLA, too.

At the same time, the PLA's ability to detect and track carriers and other warships, and do so persistently further and further away from its shores, has grown in recent years. Drones are an ever-more important part of this equation for China. The PLA also has a still-expanding array of space-based surveillance and intelligence-gathering assets that increasingly rivals that of the United States. These are all capabilities that could be particularly critical to the targeting process for longer-range weapons, such as anti-ship ballistic missiles.


A picture of a Chinese WZ-7 surveillance drone taken from the cockpit of a Japan Air Self-Defense Force aircraft during an intercept last year. Japanese Ministry of Defense

"Recent improvements to China's space-based ISR [intelligence, surveillance, and reconnaissance] capabilities emphasize the development, procurement, and use of increasingly capable satellites with digital camera technology as well as space-based radar for all-weather, 24-hour coverage. These improvements increase China's monitoring capabilities – including observation of U.S. aircraft carriers, expeditionary strike groups, and deployed air wings," the Pentagon's most recent annual report on Chinese military capabilities, released last October, explained. "Space capabilities will enhance potential PLA military operations farther from the Chinese coast. These capabilities are being augmented with electronic reconnaissance satellites that monitor radar and radio transmissions."

All of this comes amid a now decades-long modernization push by PLA. This has produced significant results, especially in terms of its naval capabilities, something The War Zone has explored in depth previously. In addition to new anti-ship capabilities, the PLA Navy (PLAN) has been working steadily increasing the size and capabilities of its own surface warship and submarine fleets. It now moving ever closer to commissioning its third aircraft carrier, Fujian, which will be its most capable to date, as you can read more about here. There is already talk about an even more advanced nuclear-powered flattop, as well as smaller drone carriers, being in the PLAN's future.

In recent years, there has also been a surge in concerns among U.S. officials about the potential for a future high-end conflict with China in the Pacific, possibly over the status of Taiwan or another flashpoint, such as the hotly contested South China Sea. The PLA routinely harasses American ships and aircraft operating in international waters and the airspace above them across the Pacific, and has reportedly conducted mock attack runs on Navy warships in the past.

Still, even with all of these other developments, the new target in the Taklamakan Desert representing the USS Gerald R. Ford makes clear the PLA continues to put great emphasis on being able to challenge American carriers in any future conflict.

Bron: https://www.thedrive.com/the-war-zone/china-has-new-full-scale-target-of-americas-ford-supercarrier

Lex

Xi Jinping: hereniging van China en Taiwan onvermijdelijk

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat "hereniging" met Taiwan onvermijdelijk is. Daarmee neemt hij duidelijk stelling, twee weken voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Taiwan. Peking beschouwt Taiwan als afvallige provincie en vindt dat het eiland desnoods met geweld onder het gezag van de Communistische Partij moet worden gesteld.

Peking heeft de afgelopen tijd de militaire druk op het eiland al opgevoerd. In zijn toespraak heeft Xi overigens niet expliciet met geweld gedreigd. Wel benadrukte hij dat "China zeker zal worden herenigd". Hij sprak van "landgenoten aan weerszijden van de Straat van Taiwan". Vorig jaar had hij het nog over "leden van dezelfde familie".

China noemt de Taiwanese presidentskandidaat die vooroploopt in de peilingen, vice-president Lai Ching-te, een "gevaarlijke separatist".

Economisch herstel
In de nieuwjaarstoespraak ging het verder over de Chinese economie. Xi zei dat China van plan is de positieve trend van het economisch herstel na corona voort te zetten. Ook komen er vergaande hervormingen om het vertrouwen in de economie te vergroten en voor groei op de lange termijn en moet de markt verder worden opengesteld.

Xi beloofde ook grotere inspanningen in onderwijs, wetenschap en technologie. Hij sprak zijn zorg uit over de problemen waarmee sommige bedrijven kampen en over de werkgelegenheid en over de gevolgen van natuurrampen als overstromingen en aardbevingen.

NOS, 31-12-2023, 16:50


Enforcer

Citaat van: Ace1 op 29/12/2023 | 19:25 uurOok zonder subsidie is er in China geen gebrek aan vraag naar de Comac C919. Bijna alle Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn, net als Comac zelf, volledig eigendom van de overheid.

https://www.upinthesky.nl/2023/12/27/prijsstijging-chinese-concurrent-duurder-dan-airbus-of-boeing/

Die vligende WC eend... ;)