Spanningen in Venezuela

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 16/02/2014 | 13:02 uur

Reinier

Citaat van: Oorlogsvis op 07/12/2023 | 20:56 uurAls dat zo makkelijk gaat kunnen wij Nederlandstalig Belgie wel pakken ....en dan doorstoten naar Luxemburg alles wat ooit van ons was terug !
België en Luxemburg hebben we gekregen in ruil voor onder andere Essequibo (...)
Waarom gaan wij dat niet claimen en terug pakken?

Vedrag van Londen 1814

Lex

Venezuela houdt militaire oefening in protest tegen VK

CARACAS-
Venezuela heeft meer dan 5600 militairen opgedragen deel te nemen aan een "defensieve" oefening in een protest tegen het Verenigd Koninkrijk. De Britten sturen een oorlogsschip naar hun voormalige kolonie Guyana. Dat land is met Venezuela verwikkeld in een grensgeschil over de olierijke Guyanese regio Essequibo.
President Nicolás Maduro zei op televisie dat de oefening van de Venezolaanse strijdkrachten volgt na de "provocatie en dreiging van Groot-Brittannië tegen de vrede en de soevereiniteit van ons land". Er werden ook beelden getoond van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen.

De Venezolaanse regering riep buurland Guyana eerder op actie te ondernemen tegen de komst van het Britse schip. Het Verenigd Koninkrijk maakte zondag bekend patrouillevaartuig HMS Trent naar Guyana te sturen, zonder het grensgeschil te noemen. Britse media spreken van een signaal van steun aan de oud-kolonie.

Het schip arriveert volgens een bron van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in het territorium van het land. De HMS Trent blijft "minder dan een week" voor oefeningen op open zee en zal niet aanmeren in de hoofdstad Georgetown, aldus de bron.

Guyana bestaat voor ongeveer twee derde uit Essequibo, dat zo'n 160.000 vierkante kilometer groot is. Sinds daar in 2015 veel olie werd gevonden, wordt de regio steeds vaker opgeëist door de regering in Caracas. Het conflict laaide de afgelopen maanden op. De presidenten van de landen verklaarden vorige week het geschil vreedzaam te willen oplossen en de spanningen niet verder te willen laten oplopen.

ANP, 28-12-2023, 20:46

Parera

#1698
Ome Nicolas heeft zijn uniform weer laten afstoffen en laat de Venezolaanse krijgsmacht "defensieve acties"uitvoeren in reactie op de komst van het Britse OPV HMS Trent.

https://twitter.com/ConflictsW/status/1740439895552954809

De defensieve acties bestaat uit oefeningen op de grens van de wateren van Venezuela en de Atlantische oceaan . Hiervoor word 5682 man ingezet en de volgende middelen:
- 3 Guaicamacuto klasse OPV's
- 2 Capana klasse LST's
- 2 Los Frailes klasse multifunctionele landingsvaartuigen
- 3 Kustwacht vaartuigen (waarschijnlijk OPV's Guaicamacuto klasse)
- 7 STM16 (waarschijnlijk door Iran geschonken Peykaap III missile boats)
- 5 helikopters
- 6 K-8W Light fighter / trainer jets
- 5 F-16's straaljagers
- 12 Su-30's straaljagers
- 8 VN-1 / VN-16 amfibische voertuigen + mariniers van het 31e bataljon ''Generaal Simon Bolivar''
- Special Forces, Parachutisten & Zu-23 luchtdoel artillerie vanuit de Ejercito Bolivariano (landmacht)
- Militie leden vanuit de Milicia Bolivariana
- BUK  Igla luchtdoel batterijen


Ik moet toegeven dat dit een flinke ''show of force'' is vanuit Venezuela, zeker als je bedenkt dat HMS Trent uitgerust is met slechts 1 30 mm kanon. 4 12,7 mm's & 2 MAG's.

Het lijkt er ook op of Venezuela al haar beschikbare middelen inzet, dit is idioot voor een oefening en zou naar mijn idee meer in de buurt komen van wat men inzet om Guyana in te lijven dan om te gaan oefenen. 1 ding is zeker, deze oefening zorgt niet voor minder spanningen.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 07/12/2023 | 20:56 uurAls dat zo makkelijk gaat kunnen wij Nederlandstalig Belgie wel pakken ....en dan doorstoten naar Luxemburg alles wat ooit van ons was terug !

Rustig aan oorlogsvis  :cute-smile: je stelt voor om 2 NAVO landen binnen te vallen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Als dat zo makkelijk gaat kunnen wij Nederlandstalig Belgie wel pakken ....en dan doorstoten naar Luxemburg alles wat ooit van ons was terug !

Harald

Venezuelan Army Mobilized Near Guyana Essequibo Region Following Maduro's Annexation Announcement

In a significant escalation of the ongoing territorial dispute between Venezuela and Guyana, Venezuelan President Nicolas Maduro has deployed military forces to Puerto Barima, a strategic location near the Venezuelan Atlantic border and close to the contested Essequibo region. This move comes immediately after President Maduro's televised interview on December 5, 2023, where he presented a new official Venezuelan map incorporating the Essequibo area, despite longstanding disputes over the territory.

.../...

https://www.armyrecognition.com/defense_news_december_2023_global_security_army_industry/venezuelan_army_mobilized_near_essequibo_region_following_maduro_s_annexation_announcement.html

Harald

Venezolanen in referendum: olierijk gebied Essequibo in buurland Guyana is van ons

Een overweldigende meerderheid van de Venezolanen wil dat het olierijke gebied Essequibo in buurland Guyana Venezolaans wordt. Bij een referendum zondag stemde 95,93 procent van de kiezers voor, laat de Nationale Kiesraad van Venezuela weten. Meer dan 10 miljoen Venezolanen brachten hun stem uit, ruim een derde van de totale bevolking.

../..

https://www.ad.nl/buitenland/venezolanen-in-referendum-olierijk-gebied-essequibo-in-buurland-guyana-is-van-ons~a6f54927/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=0f1a2a20db789a3d97d91b92f4a2d80b&auth_rd=1


Zorgen in olierijke regio Essequibo over mogelijke annexatie door Venezuela

Venezuela houdt vandaag een referendum over het gebied Essequibo, dat door zowel Guyana als Venezuela wordt geclaimd. Bij de inwoners van het olierijke gebied zijn de zorgen groot.

Er wordt met vlaggen gezwaaid, er hangen spandoeken en er klinken strijdliederen op een bijeenkomst in het dorpje Anna Regina in de grensregio tussen Guyana en Venezuela. "Essequibo hoort bij Guyana!" roepen de bewoners die massaal zijn afgekomen op het protest. Aanleiding voor het protest is het referendum in buurland Venezuela.

President Maduro heeft de Venezolanen opgeroepen zich uit te spreken over de vraag of Essequibo bij Venezuela hoort. Er speelt al eeuwenlang een grensconflict over het gebied, dat vier keer groter is dan Nederland en waar meer dan 100.000 mensen wonen.

Zowel Venezuela als Guyana maakt aanspraak op het gebied. Volgens Venezuela hoort het bij hen en is dat in 1777 vastgelegd onder de Spaanse kolonisatie. Maar Guyana beschouwt het gebied als het zijne, nadat in 1899 een internationale arbitragecommissie had bepaald dat het bij Guyana hoorde. Venezuela verzette zich tegen deze uitspraak, de rechters zouden procedurefouten hebben gemaakt.

Het conflict bleef als die tijd sluimeren en werd nooit opgelost. Tot er in 2015 grote oliereserves werden gevonden in Guyana (ruim 11 miljard vaten) en oliegigant Exxon Mobile hier ging produceren. Essequibo is ook rijk aan olie, goud en andere rijkdommen.

https://nos.nl/artikel/2500211-zorgen-in-olierijke-regio-essequibo-over-mogelijke-annexatie-door-venezuela


Fears Of Venezuela Invading Guyana Grow

Rich with oil and minerals, the region of Essequibo has long been disputed, but tensions are now threatening to spiral out of control.

.../....

https://www.thedrive.com/the-war-zone/fears-of-venezuela-invading-guyana-grow

Lex

President Venezuela staat open voor gesprek met oppositie


De Venezolaanse president Nicolás Maduro is bereid de gesprekken met oppositieleider Juan Guaidó te hervatten. De onderhandelingen tussen de rivalen liggen al bijna twee jaar stil.

"Ik ben klaar om de oppositie te ontmoeten en te kijken wat daaruit komt", aldus Maduro. Hij zei dat nadat Guaidó eerder deze week bekendmaakte open te staan voor nieuwe gesprekken met de autoritaire leider.

Guaidó wordt vanwege vermeende verkiezingsfraude internationaal gezien als de legitieme leider van Venezuela, maar Maduro is nog altijd aan de macht. Volgens de oppositieleider moet actie worden ondernomen tegen de ergste crisis in de geschiedenis van het land. Hij pleit onder meer voor vrije verkiezingen en humanitaire hulp.

Maduro zegt akkoord te gaan met een ontmoeting voor hulp van de Europese Unie en de Noorse regering. Noorwegen treedt op als bemiddelaar tussen de regering en de oppositie in Venezuela, dat al jaren worstelt met een politieke en economische crisis.

ANP, 14-05-2021, 12:58

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Oorlogsvis op 08/01/2021 | 15:56 uur
een goalkeeper is zeker kansloos tegen dat soort wapens ?

Die pakt dit type wel (denk ik)

Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/01/2021 | 09:07 uur
Bye bye OPV  :silent:
een goalkeeper is zeker kansloos tegen dat soort wapens ?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1690
Citaat van: Thomasen op 08/01/2021 | 09:42 uur
Als de spanning oploopt is dat waar.
Maar het is niet dat het nieuwe informatie is dat Venezuela wat zwaar materieel heeft. Don't panic

Helemaal waar, het gaat mij op brede publiciteit die duidelijk maakt dat een bepaald middel niet voldoet en even snel een operationeel fregat (of twee) die kant op dirigeren is hedendaags een utopie.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 08/01/2021 | 08:05 uur
Voor het eerst duidelijke beelden van een Venezolaanse SU-30 met onder de vleugels 2 KH-31 Anti-scheepsraketten. Als we uitgaan van de KH-31A heeft deze raket een bereik van 25 tot 100 km en vliegt met een snelheid van mach 1.7 a mach 2.0 over de golven. Als het een van de nieuwere varianten is ligt het bereik iets hoger op ongeveer 110 km.

https://twitter.com/ConflictsW/status/1347252429016993792

Bye bye OPV  :silent:

Parera

#1688
Voor het eerst duidelijke beelden van een Venezolaanse SU-30 met onder de vleugels 2 KH-31 Anti-scheepsraketten. Als we uitgaan van de KH-31A heeft deze raket een bereik van 25 tot 100 km en vliegt met een snelheid van mach 1.7 a mach 2.0 over de golven. Als het een van de nieuwere varianten is ligt het bereik iets hoger op ongeveer 110 km.

https://twitter.com/ConflictsW/status/1347252429016993792

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Parera

Venezuela heeft een nieuwe eenheid opgericht binnen haar defensie, deze eenheid heeft als doel het mijnen van cryptocurrency om op die manier geld te verzamelen ondanks de internationale sancties.

https://www.infodefensa.com/latam/2020/12/04/noticia-ejercito-venezuela-producira-criptomonedas-contrarrestar-sanciones-internacionales.html