Spanningen in Venezuela

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 16/02/2014 | 13:02 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#155
Citaat van: Mourning op 05/06/2015 | 10:29 uur
Vraag me af of het niet veel verstandiger is om bijv. de Bovenwindse eilanden te versterken cq. de infrastructuur aldaar te verbeteren om militaire materieel te kunnen ontvangen en operaties te kunnen ondersteunen?

Zeker voor het luchtwapen, het hoeft geen permanente basis te zijn maar een FOB die binnen x periode volledig operationeel kan zijn.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Mourning op 05/06/2015 | 10:29 uur
Denk dat het sturen van F16s eigenlijk helemaal niet zo verstandig is... dat zijn de eerste targets bij een strike en gezien de afstanden waar het om gaat zal de reaktietijd echt minder dan minimaal zijn voor vijandelijke toestellen en dan hebben we ook nog de SAM's waarvan onze toestellen dan volledig binnen bereik dienen op te stijgen en te landen... geef die toestellen dan maar direct weg.

Extra mariniers, luchtverdedigingingsmiddelen en een Walrus lijkt mij inderdaad ook verstandig... op een OPV na zou ik ook de LCF's, M's en de LPD's en het JSS daar ook liever helemaal niet zien... mooie sappige doelwitten bij het uitbreken van de eerste vijandelijkheden...


Naast het stationsschip is een F16+tanker detachement op Sint Maarten, een patriot batterij op de vlakte van Hato en een Walrus in de locale wateren voldoende als preventie.

Het niet WILLEN inzetten van je beschikbare middelen is wel haast een socialistische reactie.


Sparkplug

Zou deze situatie een reden kunnen zijn om een derde volledige marine combat group (battaljon) op te richten? Er waren immers tot in 2009 twee compagnies aanwezig (31e en 32e Infanteriecompagnie Korps Mariniers).
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Mourning

#152
Denk dat het sturen van F16s eigenlijk helemaal niet zo verstandig is... dat zijn de eerste targets bij een strike en gezien de afstanden waar het om gaat zal de reaktietijd echt minder dan minimaal zijn vs. vijandelijke toestellen en dan hebben we ook nog de SAM's waarvan onze toestellen dan volledig binnen bereik dienen op te stijgen en te landen... geef die toestellen dan maar direct weg.

Extra mariniers, luchtverdedigingingsmiddelen en een Walrus lijkt mij inderdaad ook verstandig... op een OPV na zou ik ook de LCF's, M's en de LPD's en het JSS daar ook liever helemaal niet zien... mooie sappige doelwitten bij het uitbreken van de eerste vijandelijkheden... maar ja, dat geld dan ook weer voor de barakken e.d. van daar gelegerde grond en luchtmacht eenheden...

Vraag me af of het niet veel verstandiger is om bijv. de Bovenwindse eilanden te versterken cq. de infrastructuur aldaar te verbeteren om militaire materieel te kunnen ontvangen en operaties te kunnen ondersteunen?
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ros

Citaat van: Oorlogsvis op 05/06/2015 | 10:16 uur
Als we permanent een Walrus zouden stationeren in de West zou dat al een heel eind schelen..de dreiging die van een onderzeeboot van die klasse uitgaat zal Venezuela al ontmoedigen.

Een Bataljon Mariniers ipv een compangie zou ook wonderen kunnen doen...en natuurlijk het stationeren van 6 F-16's minimaal

Bijna de hele krijgsmacht die kant op sturen........kan toch niet. En de Rus dan ?  :devil:

Oorlogsvis

Als we permanent een Walrus zouden stationeren in de West zou dat al een heel eind schelen..de dreiging die van een onderzeeboot van die klasse uitgaat zal Venezuela al ontmoedigen.

Een Bataljon Mariniers ipv een compangie zou ook wonderen kunnen doen...en natuurlijk het stationeren van 6 F-16's minimaal

Harald

Koenders vindt Venezuela geen bedreiging maar een risico

Venezuela vormt geen bedreiging voor de Nederlandse Antillen, maar is wel een risico. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag na afloop van het debat over de spanningen in het Zuid-Amerikaanse land.   

"De economische situatie is heel slecht, ook de politieke spanningen zijn groot", aldus Koenders.

​Daarom houdt Nederland rekening met de verslechterende situatie in Venezuela en alle risico's voor de Nederlandse Antillen.

Hij reageerde daarmee op kritiek die de VVD, SP, D66 en CDA donderdag uitten tegenover NU.nl. Zij vinden dat het kabinet naïef is en amper inspringt op de in hun ogen explosieve situatie.

Overleg

Maar volgens Koenders zijn er allerlei overleggen over de toestand in Venezuela, met het land zelf, met Cuba, de Verenigde Staten en binnen de Europese Unie.

In Venezuela zijn grote economische en politieke problemen. De armoede neemt toe, evenals de criminaliteit en onveiligheid, zei Koenders in het debat. Het land ligt vlakbij de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het socialistisch regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chaves, ziet dat het olierijke land economisch op de achterste benen loopt.

Venezolanen worden geconfronteerd met een tekort aan levensmiddelen, voedsel en medicijnen. Kritiek wordt hardhandig de kop in gedrukt en oppositieleden belanden achter de tralies.

Migratie

VVD en CDA wezen erop dat de Nederlandse eilanden slechts tientallen kilometers van Venezuela verwijderd zijn en mocht het echt fout gaan, dan moet Nederland voorbereid zijn op vluchtelingenstromen richting Aruba, Bonaire en Curaçao.

Koenders verwacht niet dat het zover zal komen, maar is 'op alles voorbereid'. "We houden met alles rekening, maar dit ligt niet in de lijn der verwachting", aldus Koenders.

Wel is de oorlogsretoriek van Maduro volgens de Kamerleden reden tot zorg. En bij retoriek blijft het niet. Zo dreigde Maduro vorig jaar oorlogsschepen richting Aruba te sturen, omdat het eiland op verzoek van de Amerikanen de van drugshandel verdachte Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal arresteerde.

Nederland bond uiteindelijk in en liet Carvajal vrij om erger te voorkomen.

Luchtmacht

Ook test Maduro de grenzen van het territoriaal luchtruim. Zo schoot de Venezolaanse luchtmacht in januari vlak voor de Arubaanse kust een klein vliegtuig neer. Het vliegtuigje zou drugs hebben gesmokkeld, luidde de verklaring.

Volgens Koenders is het daarom zaak goed te investeren in de relatie met Venezuela om problemen, met bijvoorbeeld de kustwacht, te voorkomen. De oorlogstaal van Maduro heeft volgens Koenders eerder te maken met de verkiezingen en de interne problemen van Venezuela.

http://www.nu.nl/politiek/4062363/koenders-vindt-venezuela-geen-bedreiging-maar-risico.html

Ros

Ik denk eigenlijk dat Koenders wel gelijk heeft.......de vraag "wat schiet Venezuela er mee op ?" maakt het wel duidelijk. Als het een militaire actie van Venezuela betreft tenminste. Verhoogde criminaliteit kan wel een zorg zijn en een eenheid KMAR kunnen we er redelijk snel hebben zou het nodig zijn.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#147
Citaat van: Ros op 04/06/2015 | 23:18 uur
Of Koenders heeft gelijk of wij laten het op z'n beloop en hopen voor het beste. Duidelijk is wel dat er geen plan of intentie is om de militaire aanwezigheid van Nederland op te schalen.

Opschalen kost geld... zeer kenmerkend dus voor het NL beleid, daarnaast zouden we dan moeten bekennen dat bezuinigingen op defensie te ver zijn doorgeslagen en dat wil zijn politieke baas vast niet uitspreken.

Ros

Of Koenders heeft gelijk of wij laten het op z'n beloop en hopen voor het beste. Duidelijk is wel dat er geen plan of intentie is om de militaire aanwezigheid van Nederland op te schalen.

Ace1

#145
Citaat van: Enforcer op 04/06/2015 | 19:26 uur
Als je die vergelijking wilt trekken, dan zou Venezuela dus reeds troepen aanwezig hebben in de Caraïben. Leggen we dan het vliegverkeer wel stil, aangezien Venezuela ook beschikt over BUK raketten, naast de S300?! Wat wil Knops concreet?

Buk missiles hebben niet zo groot bereik als de S-300 maar deze zou je bv op de eilanden van Venezuela die rechts van Bonaire liggen  stationeren, dan kan men het luchtruim  dat afgesloten kan worden nog verder uitbreiden een Buk heeft een bereik van 40 of 50km.






Enforcer

Citaat van: Lex op 04/06/2015 | 22:24 uur
'Koenders onderschat dreiging Venezuela'

Militaire dreiging
Koenders zegt alert te zijn, maar denkt niet dat Venezuela een reële militaire dreiging voor het Koninkrijk vormt. Venezuela en het Koninkrijk werken volgens de minister juist goed samen op gebied van grensoverschrijdende criminaliteit.

Caribisch Netwerk, 04-06-2015

Militairen zijn criminelen?! Koenders is een sterke kandidaat voor Minister van Communicatie in Irak..  :dead:

Lex

'Koenders onderschat dreiging Venezuela'

DEN HAAG – In de Tweede Kamer in Den Haag hebben Kamerleden vandaag met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gedebatteerd over Venezuela. Zij verwijten de minister de problematiek van het Zuid-Amerikaanse land, en de dreiging voor het Koninkrijk, te onderschatten.

Venezuela gaat door een diepe economische crisis. Als gevolg daarvan is er veel sociale en politieke onrust en het land lijdt onder criminaliteit en grote schaarste.

'Tikkende tijdbom'
Drie maanden geleden schreef Koenders een brief aan de Tweede Kamer over de huidige situatie in Venezuela. Dat stelde de Kamerleden niet gerust. Volgens Han ten Broeke (VVD) is het Zuid-Amerikaanse land een 'tikkende tijdbom'.
Koenders: "Er is wel zorg, maar geen alarmisme."

Ten Broeke is bang voor een grote stroom vluchtelingen naar het Koninkrijk. Volgens de minister is dat niet te verwachten: "ze komen nu druppelsgewijs binnen, meestal om te winkelen. Boodschappentoerisme dus." Ten Broeke claimt dat ook Venezolaanse criminelen hun heil zoeken op de eilanden.

Militaire dreiging
Koenders zegt alert te zijn, maar denkt niet dat Venezuela een reële militaire dreiging voor het Koninkrijk vormt. Venezuela en het Koninkrijk werken volgens de minister juist goed samen op gebied van grensoverschrijdende criminaliteit.

Volgens Raymond Knops (CDA) blijkt uit het jaarverslag van de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCarib) dat Venezuela juist weinig doet tegen wapen- en mensenhandel. Volgens Koenders moet dat met de minister van Defensie worden besproken.

Reisadvies
Harry van Bommel (SP) ergert zich aan magere informatievoorziening via de Nederlandse ambassade in Venezuela. Koenders vindt het huidige reisadvies specifiek genoeg. Ook is de informatie volgens hem vooral van belang voor mensen van Aruba, Bonaire en Curaçao. "Vanuit Nederland wordt er nauwelijks naar Venezuela gereisd."

De Kamerleden hebben aangedrongen op een vervolgoverleg.

Caribisch Netwerk, 04-06-2015

Lex

Citaat van: Ton de Zwart op 04/06/2015 | 22:10 uur
Uiteraard heeft Koenders, als minister van buza met deze zaak te maken. Maar het verbaasd me, dat in deze zaak met militaire aspecten de minister van defensie niet op de proppen moest komen in de kamer. Het lijkt me dat de defensie van de eilanden echt zwaar ondermaats is en dat daar wat aan gedaan moet worden. Onbegrijpelijk dat alleen Koenders op moest draven.
Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat Defensie een uitvoeringsorgaan is verworden van het buitenlands beleid, waarbij BUZA leidend en bepalend is.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ton de Zwart op 04/06/2015 | 22:10 uur
Uiteraard heeft Koenders, als minister van buza met deze zaak te maken. Maar het verbaasd me, dat in deze zaak met militaire aspecten de minister van defensie niet op de proppen moest komen in de kamer. Het lijkt me dat de defensie van de eilanden echt zwaar ondermaats is en dat daar wat aan gedaan moet worden. Onbegrijpelijk dat alleen Koenders op moest draven.

Het geeft aan welke positie defensie inneemt t.o.v. andere ministeries... voornamelijk faciliterend (wat ook duidelijk maakt waarom defensie zo'n gemakkelijk slachtoffer is in het kader van bezuinigingen)