De marine van morgen

Gestart door Parera, 03/04/2018 | 12:38 uur

Nikehercules

Is de Marine ook nog steeds op zoek naar een dergelijke boot?

Harald

Citaat van: Thomasen op 03/07/2021 | 20:10 uur
RCWS lijkt wat lomp. Maar schip in deze vorm heeft zo veel potentie.
Idd veel potentie en flinke boost voor de Marsof maar ook andere NL eenheden.
Ook prima te gebruiken in anti drugs en tegen piraten.
Een RCWS zou wel mijn voorkeur hebben.

Ace1

#1396
Citaat van: StrataNL op 03/07/2021 | 19:06 uur
Ideaal zou zijn om uit vanuit de davits te kunnen lanceren, maar dan zul je wel wat met het RWS moeten gaan doen. Of een heel laag profiel of een klapbare fundatie o.i.d.

Dat is inderdaad een dingetje maar waren die CB90's ook niet aangepast door de fabrikant om in de davits te passen?








StrataNL

Ideaal zou zijn om uit vanuit de davits te kunnen lanceren, maar dan zul je wel wat met het RWS moeten gaan doen. Of een heel laag profiel of een klapbare fundatie o.i.d.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Parera

Citaat van: Harald op 02/07/2021 | 16:29 uur
The new and improved Docksta CB 90HMS   (Een aantal van dit soort vaartuigen voor onze KM, voor gebruik vanaf LPD of Crossovers  ;) )

Ja hiervan mag de KM wel enkele exemplaren bestellen wat mij betreft. Niet alleen voor het KMARNS maar ook voor de (MAR)SOF. Een behoorlijke upgrade qua vuurkracht ook met dat RWS + 5 posities. Interessant hoe het vaartuig van binnen is ingedeeld. Eigenlijk heb je dus een bemanning van 4 a 5 koppen + maximaal 21 troepen.

Als ik kijk naar de structuur van ons KMARNS zou je kunnen overwegen om per vaartuig het zo in te richten dat je er een halve Raiding Troop (16 koppen) in kwijt kunt + een hoop bepakking.
Als je dan 6 van dit soort vaartuigen in een dok plaatst kun  je een heel raiding squadron aan land afzetten met een shitload aan vuurkracht vanaf de bootjes.

Harald

The new and improved Docksta CB 90HMS   (Een aantal van dit soort vaartuigen voor onze KM, voor gebruik vanaf LPD of Crossovers  ;) )

https://www.youtube.com/watch?v=epbzbRgTNdU&t=16s

Parera

Tijdens de internationale oefening At Sea Demonstration / Formidable Shield 2021 (ASD/FS-21) is een uniek en innovatief experiment succesvol uitgevoerd tussen Nederland en Frankrijk:
Plot Level Data Exchange and Fusion (PLDEF).

PLDEF is een concept om beeldopbouw naar een volgend niveau te tillen. Traditioneel wisselen eenheden eigen tracks uit door middel van Tactische Data Link, zoals link 16 en 22. Om een track te bouwen zijn meerdere plots nodig. Het concept PLDEF is om deze sensorplots uit te wisselen. Dit is complexer en technisch uitdagender, maar er staan verschillende voordelen tegenover. Het verbetert het tactische plaatje onder andere door snellere track initiaties, betere track nauwkeurigheid en betere track continuïteit. Naast dat dit de kwaliteit van beeldopbouw verbeterd, zorgt dit er ook voor dat het robuuster is tegen jamming en stealth-eigenschappen, en daarmee bijdraagt aan een snellere doelsoplossing om een doel uit te schakelen.

Het PLDEF experiment werd uitgevoerd door Zr.Ms. De Zeven Provinciën en het Franse fregat FS Forbin. Het is de eerste keer binnen Europa dat twee verschillende landen real-time radarplotdata uitwisselden.

Bron: LinkedIn DMO


Lex

Marine-scheepswerven richten zich op toekomstige dreiging met Europese subsidie

Nieuwsbericht | 20-05-2021 | 16:33

Sea Defence is een project van de belangrijkste Europese marine-scheepswerven en kennisinstellingen. Het is het eerste maritieme project dat subsidie krijgt van het Europees Defensie Industrie Ontwikkel Programma (EDIDP) van de Europese Commissie. Het gaat om € 14,29 miljoen. Het project staat onder leiding van Damen, maar vanuit Nederland nemen ook de marine, TNO en het Marine Research Instituut Nederland (Marin) eraan deel. Minister Ank Bijleveld-Schouten deelde deze informatie vandaag met de Tweede Kamer.

Het project omvat een haalbaarheidsstudie naar technologieën, bedoeld voor de volgende generatie marineschepen.

SEA Defense is het 1e defensieproject van SEA Naval. Dit is een samenwerking tussen grote Europese scheepswerven. Denemarken, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Zweden ondersteunen het SEA-defensieproject. Dat gebeurt onder leiding van het Nederlandse Ministerie van Defensie. De steun moet leiden tot capaciteiten die de Europese zeestrijdkrachten daadwerkelijk ondersteunen tegen mogelijke toekomstige dreigingen.

Basis toekomstige samenwerking
De inspanning van Defensie om tot meer Europese samenwerking te komen resulteerde eerder vandaag al in een Memorandum of Understanding. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard tekende namens Defensie. Dit gebeurde digitaal, net zoals de 5 partners deden.

René Berkvens, vice-president van de Damen Shipyards Group: "Damen is vereerd met de rol van coördinator in dit uitzonderlijke project waarin de leidende Europese marinescheepswerven worden samengebracht. We danken de Europese Commissie dat ze ons de kans geeft om te werken aan een nog sterkere Europese maritieme verdediging en technologische basis. SEA Defense vormt de basis voor meer Europese maritieme samenwerking in de toekomst."

Versterken
Het EDIDP effent de weg voor het Europees Defensiefonds. Dat richt zich op het versterken van de technologische en industriële basis van Europa's Defensie. Dit vergroot de autonomie en het technologisch leiderschap van de EU. 

Mindef

Poleme

Citaat van: Flyguy op 07/05/2021 | 17:31 uur
Dit komt allemaal voort uit armoe en dat gaat er bij mij niet goed in.
Nederland en geen enkel Europees land voldoet aan de NAVO standaarden voor personeel, voorraden van reservedelen, (kapitale) munitie, medische capaciteiten, nucleaire, chemische en biologische (NBC) bescherming etcetera, etcetera.  Het bestellen van dit soort middelen duurt minimaal ca. twee jaar.

En dan zou Europese samenwerking een panacee, een overal voor werkend medicijn, zijn om uit deze tekorten geraken. Poeh poeh.

Europa is in feite een "oude dame", of een "oude en zieke man".  Met teveel over verwende kindertjes, die denken dat de overvloed waar ze nu in leven, vanzelf uit de lucht komt vallen.   Een te dominante minderheid daarvan schroomt er ook niet voor om onze geschiedenis uit te wissen en te vervangen door hun wereldbeeld.
Maar een volk dat zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd.

Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Reinier

Citaat van: ARM-WAP op 07/05/2021 | 17:23 uur
En eerder werd ook al ettelijke malen aangehaald dat beide landen een eigen, onafhankelijke koers varen voor wat betreft "nationale belangen"...
- NL heeft er in de Caraiben...
- BE lijkt er nog steeds te hebben in bv. Benin...
Wat we in de schoot van bv. NATO doen zal hoogstwaarschijnlijk minder problemen opleveren. Hoewel ook op dat vlak we niet altijd hetzelfde doen.

Verder vind ik dat de drie landen dringend meer moeten uitgeven aan Defensie... zowel op R&D, Personeel, Materieel, Opwerking/Training... en vooral daar zit het gewoon mis.
dat is al enkele tientallen jaren het probleem... dat bijkomende problemen veroorzaakt... en zal blijven veroorzaken...
Precies, dit!
Het is enkel uit armoe als ze dat zouden doen, niks meer en niet minder.

Ze de aanschaf van de nieuwe fregatten, f#cking 2+2 fregatten, en daar verschillen al de meningen over en het budget. Als ze daar al niet op een lijn kunnen zitten, dream on, dan gaat het fuseren van de marines al helemaal niet lukken.

En wat als er stront aan de knikker is op de Antillen, gaan de Belgen dan vrolijk mee en trekken dan ook hun portemonnee? Bij een marine zijn er dan twee (of 3 met Lux) regeringen verantwoordelijk; figuurlijk gesproken zijn er dan 2 kapiteins op het schip. Dat is onherroepelijk vragen om problemen.
Nachtmerrie scenario als dit doorgang zou vinden.

Huzaar1

Alsjeblieft niet zeg. Bak ellende.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Flyguy

Dit komt allemaal voort uit armoe en dat gaat er bij mij niet goed in.

Lex

Citaat van: Stoonbrace op 07/05/2021 | 17:21 uur
Ik heb hier serieuze vragen bij, met name door wat in die laatste zin geschreven wordt.
Daar heb ik beeld en geluid bij.
Maar ik ben eerlijk gezegd in afwachting van het complete interview.

ARM-WAP

Citaat van: Lex op 07/05/2021 | 17:04 uur
Onze marine fuseren met die van België? De admiraals van beide landen vinden dat zo'n gek idee nog niet

Een fusie tussen de Koninklijke Marine en de zeemacht van België is niet ondenkbaar...
... Dat zou de kosten van de krijgsmacht lager kunnen maken.
Het gaat hier om drie onafhankelijke landen, waarvan de derde nagenoeg niets op de mat zet ('k kan het ze ook niet kwalijk nemen: LUX is met moeite zo groot als een BE provincie).

De Defensiestructuren van BE en NL zijn zeer verschillend. Zeker waar het op 'P'-personeel aankomt. In de BE krijgsmacht heb je zo om en bij de 40-50% Franstaligen. De overgrote meerderheid zijn Nederlandstalig. En hier en daar heb je nog een paar Duitstaligen die dan wel ook NL en/of FR spreken.

Slechts een deel van de opleidingen vinden in DH plaats... de rest in BE. Of dat nu de MIF - Militaire Initiatie-Fase is, de voortgezette-/specialiteits-opleiding of andere is bijzaak.
De "p-structuur" en het bevorderingssysteem is ook anders.

En eerder werd ook al ettelijke malen aangehaald dat beide landen een eigen, onafhankelijke koers varen voor wat betreft "nationale belangen"...
- NL heeft er in de Caraiben...
- BE lijkt er nog steeds te hebben in bv. Benin...
Wat we in de schoot van bv. NATO doen zal hoogstwaarschijnlijk minder problemen opleveren. Hoewel ook op dat vlak we niet altijd hetzelfde doen.

Verder vind ik dat de drie landen dringend meer moeten uitgeven aan Defensie... zowel op R&D, Personeel, Materieel, Opwerking/Training... en vooral daar zit het gewoon mis.
dat is al enkele tientallen jaren het probleem... dat bijkomende problemen veroorzaakt... en zal blijven veroorzaken...

Stoonbrace

Ik heb hier serieuze vragen bij, met name door wat in die laatste zin geschreven wordt.