Mogelijk sancties tegen Paraguay

Gestart door Ace1, 24/06/2012 | 10:26 uur

Ace1

Argentinië en Brazilië halen ambassadeurs terug na het afzetten van de president van Paraguay.

Op vrijdag stemde de Paraguayaanse senaat voor het afzetten van president Fernando Lugo en werd deze per direct vervangen door de vice-president Federico Franco.

Op het Plein van de Democratie naast het parlement braken na de afzetting onlusten uit tussen zo'n 5.000 aanhangers van Lugo en de oproerpolitie.

Parlementaire coup

Enkele minuten na de zitting van de senaat verscheen Lugo op de nationale televisie waar hij de uitslag aanvaarde en waar hij stelde dat hij de juridische procedure respecteerde 'hoewel de wet is verdraaid' voor politieke belangen. Hij beschreef de afzetting als een 'parlementaire coup', een interpretatie die wordt gedeeld door de regeringen van onder meer Venezuela, Bolivia en Ecuador.

Donderdag riep het conservatieve, door de oppositie gecontroleerde, congres van Paraguay op tot de afzetting van de centrum-linkse president, hem beschuldigdend van het 'slecht vervullen van zijn taken' nadat een geschil over land tussen krakers en politie uitliep in een drama met doden aan beide zijden, zo bericht het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Inbreuk democratische orde

In reactie op de afzettingsprocedure haalde Argentinië zijn ambassadeur terug uit Ascuncion en de Argentijnse minister van buitenlandse zaken zei dat hij hier opdracht toe had gegeven in reactie op 'de ernstige institutionele gebeurtenissen... die culmineerden in de verwijdering van de constitutionele president Fernando Lugo en een inbreuk op de democratische orde.' Een dag eerder had de Argentijnse president Cristina Fernandez de afzetting al omschreven als een coup.

Mogelijk sancties

Ook andere linkse leiders van landen in de regio zeiden dat zij de nieuwe regering niet zouden erkennen en beloofden te zullen lobbyen voor sancties tegen Paraguay. In theorie kan het land geschorst worden als lid van Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok. De minister van buitenlandse zaken van Brazilië zei dat de situatie volgende week op een Mercosur top in Argentinië besproken zal worden, alsdus Reuters.

De nieuwe president Franco zei dat hij geloofde dat andere Zuid-Amerikaanse leiders de legitimiteit van de afzettingsprocedure zouden gaan inzien en dat er 'op geen moment een breuk of een coup plaatsvond, het was simpel een verandering van leiderschap volgens de grondwet en de wetten van het land.'

http://fd.nl/economie-politiek/697494-1206/senaat-paraguay-zet-president-af