Irak boos op Turkije over Koerdische olie

Gestart door Lex, 15/07/2012 | 18:31 uur

Jooop

Irak en Syrie zijn "artificial" door de Engeland en Frankrijk gekreerd na de 1e wereld oorlog. Alleen met diktatuur kun je een kunstmatig land handhaven. Met Saddam vertrokken (uitgeschakeld) en Assad volgende is er een dikke kans dat deze twee landen uiteen zullen vallen. Kans is groot dat ook Libie uiteen gaat vallen.

Tja, of Turkije kleiner of groter gaat worden is nog maar afwachten, geschiedenis heeft bewezen dat zwakke wankele landen meestal opgeslokt worden door sterkere buurlanden.

Elzenga

Citaat van: Enforcer op 18/07/2012 | 13:48 uurOf niet. Als Koerdistan ontstaat in Noord-Irak is de kans een stuk groter dat de Turkse Koerden zich of daar gaan vestigen, of zich rustiger gaan houden.
Ik vrees juist het tegenovergestelde.

Enforcer

Citaat van: Elzenga op 15/07/2012 | 21:57 uur
Ironisch trouwens dat de Turken dit faciliteren.

Of niet. Als Koerdistan ontstaat in Noord-Irak is de kans een stuk groter dat de Turkse Koerden zich of daar gaan vestigen, of zich rustiger gaan houden.

Elzenga

Daar begint het gedonder al...en ook al onenigheid over de aanschaf van Amerikaanse F-16s.....Irak op weg naar uiteenvallen. Ironisch trouwens dat de Turken dit faciliteren.

Lex

BAGDAD - De Iraakse overheid heeft Turkije zondag gewaarschuwd te stoppen met de import van ruwe olie vanuit het autonome Koerdische deel van Irak.

Volgens Bagdad zijn die olietransporten illegaal en brengen ze de relatie tussen beide landen in gevaar.

Sinds afgelopen week vervoeren de Koerden in het noorden van Irak per tankwagen ruwe olie naar Turkije in ruil voor verwerkte producten zoals diesel. De Iraakse overheid stelt echter dat Turkije daarmee oliesmokkel faciliteert.

''Die olie is eigendom van alle Irakezen. De olie-export is de taak van de federale overheid en de opbrengsten behoren toe aan de federale overheid'', aldus een Iraakse regeringswoordvoerder.

Gebrek

De overheid van de autonome Koerdische regio in Irak zei vorige week dat de exporten nodig zijn vanwege een gebrek aan benzine en diesel in het gebied.

Volgens de Koerden stuurt de federale regering in Bagdad onvoldoende petroleumproducten naar de regio om bijvoorbeeld energiecentrales draaiende te houden, waardoor de exporten naar Turkije noodzakelijk zijn geworden.

ANP
15 juli 2012 17:57