'Letselcowboy' buit soldaat uit

Gestart door Lex, 22/06/2009 | 11:37 uur

Lex

DEN HAAG - Militairen worden na hun missie steeds vaker achtervolgd door bureautjes die als hun zaakwaarnemer extreme schadeclaims tegen Defensie willen indienen.

Volgens gespecialiseerde letseladvocaten zijn het 'cowboys' die 'uit zijn op hun portemonnee'. Rechters wijzen de geƫiste exorbitante bedragen echter nooit toe. Het ministerie van Defensie zegt zich momenteel 'grote zorgen' te maken over mogelijk misbruik van de kwetsbare militair.

Valse beloftes

De Vereniging voor Letselschadeadvocaten (LSA) noemt het gedrag van de bureaus 'uiterst zorgelijk'. "Ze wekken de verwachting dat zij snel vele tonnen aan schadevergoeding kunnen krijgen. Dat blijkt gewoon niet te kloppen", aldus de zegsman van het ministerie van Defensie. Hij ziet een toename aan letselkantoren. Die kunnen zonder vergunning werken. "Deze valse beloftes zijn zeer kwalijk. Het pakt voor militairen vaak niet goed uit. Iedereen kan tegenwoordig maar een bordje met letselschadebureau op zijn deur spijkeren", zegt Peter Langstraat, voorzitter van de LSA over de groei.

Vorig jaar liepen 784 rechtszaken, in 2006 nog 483. Het toenemend aantal schadebureaus probeert namens zoveel mogelijk militairen tegen hun werkgever, het ministerie van Defensie, te procederen. Daarmee nemen hun inkomsten toe. Het rijk vergoedt een vast bedrag bij letselschade. Daar bovenop komt soms een bedrag voor restschade. De bureaus proberen vooral dit smartengeld op te voeren.

Defensie erkent dat toekenning, de keuringen en uitbetaling van kosten aan zijn militairen soms lang lijkt te duren. "Maar wij mogen niet afwijken van strakke wettelijke procedures", zegt de defensiewoordvoerder.

Telegraaf, ma 22 jun 2009, 08:21