Auteur Topic: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar  (gelezen 20599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

A.J.

  • Forum-beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ****
  • Berichten: 9231
Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
« Reactie #205 Gepost op: 05/02/2010 | 10:28 uur »
Oeroezgan-veteranen in opstand

AMERSFOORT -  Oeroezgan-veteranen die in Afghanistan het vuile werk moeten opknappen, binden de strijd aan met Defensie. Soldaten worden vijf maanden met de battlegroup op patrouille gestuurd, om bij terugkomst te horen dat ontslag wacht.
Betrokken infanteristen raken hun baan kwijt omdat de 'verklaring van geen bezwaar', die iedere militair nodig heeft voor het omgaan met vertrouwelijke gegevens, door inlichtingendienst MIVD wordt ingetrokken. Enkele tientallen soldaten blijken in de privésfeer betrokken bij geweldsdelicten en kregen daarvoor voorwaardelijke en taakstraffen.

Zij brachten Defensie op de hoogte van hun verleden, maar werden desondanks op missie gestuurd. Terug op de kazerne in Nederland kregen ze te horen dat hun strafblad plotseling wel een onoverkomelijk probleem vormde en dat er geen toekomst meer was bij de Koninklijke Landmacht.

Onbegrijpelijk

Een van de gedupeerden is de 24-jarige korporaal John P. Hij vocht tijdens Operatie Spin Ghar en de Slag om Chora en wist in september 2007 het lichaam van de gesneuvelde Tim Hoogland te bergen. P. was bij twee vechtpartijen betrokken voor hij op uitzending ging. Korporaal P. meldde de leiding dat hij een taakstraf had vervuld en mocht mee met zijn eenheid. Terug in Nederland zegde Defensie hem de wacht aan. P.: "Ik was goed genoeg om mijn leven te wagen, maar niet om bij de krijgsmacht te mogen blijven."

Zijn advocaat, mr. M. Ruperti zegt: "De Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken Defensie heeft nota bene geadviseerd mijn cliënt alsnog die 'verklaring van geen bezwaar' te geven. Maar hij kreeg vorige maand van minister Van Middelkoop te horen dat dit positieve advies werd genegeerd. Onbegrijpelijk, dit zijn elitesoldaten die we daar in het veld hard nodig hebben." Voorzitter Jan Kleian van militaire vakbond ACOM heeft de 'schrijnende situatie' aangekaart bij Commandant der Strijdkrachten (CDS) Peter van Uhm. Defensie laat weten dat het ontslag van de korporaal volgens de regels verloopt, dat het een uitstekende militair is maar dat er geen andere mogelijkheden zijn.

Morgen in De Telegraaf een interview met korporaal John P. van het 13e bataljon Luchtmobiele Brigade.

De Telegraaf
« Laatst bewerkt op: 05/02/2010 | 11:00 uur door Lex »

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 204 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.