'Militairen proefkonijn Franse atoomtests'

Gestart door Lex, 16/02/2010 | 10:42 uur

noorman

met de kennis van nu zouden er toen vast andere beslissingen genomen zijn...
idd jammer dat het 3/4 mensenleven moet kosten om dat in te zien...
"Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety" - Proverbs 11 verse 14

-KMA -back as soon as possible-

ARM-WAP

Citaat van: dudge op 16/02/2010 | 11:30 uur
Verschrikkelijk toch? Kan er niet bij dat een (westers) land zijn militairen met zo'n disrespect behandeld.

Niks nieuws trouwens, de Russen en Chinezen deden het ook (op grote schaal), de VS hebben zich er schuldig aan gemaakt, Pakistan, UK en India vast ook.
Ik denk dat dit allemaal niet zo "moedwillig" was als men wel laat uitschijnen.

Velen, ook de verantwoordelijken/researchers en technici stonden bij die tests gewoon bovengronds met een zonnebril/goggles en verder zonder enige andere bescherming te kijken. En zijn achteraf ook dichter gegaan om de effecten/resultaten van de explosie van dichtbij te gaan bekijken.

Het is echter wat anders wanneer de overheid 50 jaar wacht met het betalen van enige schadevergoedingen wanneer deze zelf al tientallen jaren weet hoe schadelijk de straling is en welke dodelijk ziektes deze veroorzaakt...
Ik ga er alvast al eens van uit dat er niet te veel meer zal moeten uitbetaald worden...

Lex

PARIJS - Frankrijk heeft in de jaren '50 en '60 militairen als menselijk proefkonijn ingezet bij atoomtests in de Sahara in de toenmalige kolonie Algerije.

De militairen kregen radioactieve straling toegediend om te kijken hoe legereenheden reageren bij een atoomaanval. De Franse krant Le Parisien citeert dinsdag uit een geheime document.
De tests moesten uitwijzen wat de fysieke en psychische uitwerking van atoomwapens op mensen was om militairen goed voor te kunnen bereiden, aldus het document.

De 'proefkonijnen' werden tot op 275 meter van de stralingsbron gebracht. Velen kregen later kanker en overleden of hadden op andere manieren te lijden onder de gevolgen van de straling. Slachtoffers zullen dit jaar voor het eerst gecompenseerd worden.
De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, heeft laten weten het document, dat over de laatste atoomtest in Algerije op 25 april 1961 gaat, niet te kennen.

© ANP
Uitgegeven: 16 februari 2010 10:34