Federale begroting en Politieke toekomst België

Gestart door Ace1, 21/09/2020 | 13:02 uur

Ace1

Vredesorganisaties leggen Waalse wapenexport in 2020 aan banden

Het Waals Gewest heeft in 2019 de wapenexport bijna zien verdrievoudigen. Procedures die een aantal mensenrechten- en vredesorganisaties aanspanden voor de Raad van State schroefden die export in 2020 terug.

Wallonië heeft vorig jaar voor meer dan 2,6 miljard euro aan exportlicenties voor wapens toegekend, een stijging met liefst 180 procent. Het is van 2014 geleden dat het zo veel wapens verkocht, blijkt uit een rapport dat minister-president Elio Di Rupo (PS) een tiental dagen geleden indiende in het Waals Parlement en dat onze zusterkrant L'Echo kon inkijken.

Het Waals Gewest is de eigenaar van de wapenfabrikant FN en de thuisbasis van John Cockerill (het vroegere CMI). De wapenindustrie is er goed voor meer dan 4.000 jobs.

Wallonië voerde vorig jaar wapens uit naar 64 landen en naar enkele grote privéspelers. De belangrijkste markt in 2019 was Canada. Het kocht voor bijna 1,8 miljard euro aan wapens. Volgens het rapport gaat het om wapens in de categorie 'tanks, pantservoertuigen en losse onderdelen'.

Saoedi-Arabië
De handel kadert in het 'wapencontract van de eeuw' dat John Cockerill (toen nog CMI) in 2014 sloot met het Canadese GD Mission Systems - een dochter van de Amerikaanse defensiereus General Dynamics. Het Belgische wapenbedrijf levert geschutskoepels, die in Canada op pantservoertuigen gemonteerd en vervolgens naar Saoedi-Arabië verscheept worden.

Ook rechtstreeks zijn de Saoedi's in enkele jaren tijd een van de belangrijkste klanten van het Waals Gewest geworden. In 2019 kocht de Golfstaat rechtstreeks voor 302 miljoen euro aan bewapening van Wallonië, ruim 75 miljoen meer dan in 2018. De Verenigde Staten staan op de derde plaats, met 107 miljoen euro.

Europese koploper
De banden tussen de Waalse wapenexport en Saoedi-Arabië stuiten al jaren op kritiek van mensenrechten- en vredesorganisaties. Van alle EU-landen leverde ons land de voorbije jaren veruit het meeste wapens aan het koninkrijk, dat wereldwijd kritiek krijgt voor zijn rol in de oorlog in Jemen en zijn schendingen van de mensenrechten.

In maart van dit jaar spanden drie organisaties - Ligue des Droits Humains, CNAPD en Forum voor Vredesactie - met succes een procedure aan bij de Raad van State om alle exportvergunningen naar Saoedi-Arabië te schorsen, ook onrechtstreekse leveringen via Canada. De Raad van State volgde hen in hun redenering dat de Saoedische Nationale Garde, waaraan de wapens geleverd werden, ze inzette in Jemen.

De Waalse regering wachtte de vernietiging van de vergunningen niet af, maar trok deze zomer alle vergunningen in waarop zes nieuwe exportvergunningen werden uitgevaardigd. Het ging om vier exportvergunningen voor FN Herstal, om wapens te leveren aan de Nationale Garde, en twee aan John Cockerill om via Canada wapens te leveren aan de Koninklijk Garde van de oliestaat.

'Dat was een bizarre situatie', zegt Bram Vranken van Vredesactie. 'De Koninklijke Garde is een andere eenheid van het Saoedische leger, die niet betrokken is bij de oorlog in Jemen, maar wel andere zaken op haar kerfstok heeft, zoals de moord op journalist Jamal Khashoggi en andere dissidenten. In 2018 zei toenmalige minister-president Willy Borsus (MR) nog dat de wapens van John Cockerill zowel voor de Nationale als voor de Koninklijk Garde bestemd waren.'

Nieuwe procedure
De drie organisaties spanden opnieuw een procedure aan bij de Raad van State om de exportvergunningen te laten schorsen, maar kregen dit keer niet over de hele lijn gelijk. De exportvergunningen naar Canada werden niet geschorst omdat de Koninklijke Garde niet bij de oorlog in Jemen betrokken is. Momenteel loopt nog een vernietigingsprocedure tegen de geschorste en niet-geschorste vergunningen.

De procedures hebben tot gevolg dat de wapenexport naar Saoedi-Arabië en Canada dit jaar is teruggevallen. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat Wallonië normaal voor 200 miljoen euro per jaar wapens en explosieven naar Saoedi-Arabië uitvoert. In de eerste zes maanden van dit jaar ging het slechts om 40 miljoen euro.

Wallonië en de mensenrechten
De grote exportstroom naar Canada uit 2019 is opmerkelijk, omdat Franstalig België - aangevoerd door toenmalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) - zich in 2016 als enige in de Europese Unie verzette tegen het verdrag, omdat het schadelijk zou zijn voor de mensenrechten, de rechtsstaat en de voedselveiligheid en multinationals te veel macht zou geven. Uiteindelijk werd aan de tekst niets veranderd, maar werd een brief aan de verdragtekst toegevoegd.

CETA is al voorlopig in werking, waardoor 98 procent van de vroegere handelstarieven tussen de EU en Canada niet meer gelden. Om definitief in werking te treden, moet het nog groen licht krijgen van enkele EU-landen, waaronder België.

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/wallonie/waalse-wapenexport-boomt/10268718?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 01/10/2020 | 16:03 uur
Mooie dame inderdaad. Spreekt ze Nederlands?
Geboren in Doornik (strak tegen de Franse grens) = Wallonië = Frans

maar of ze ook Nederlands spreekt ..?.. dat weet ik niet


StrataNL

De dames zijn goed vertegenwoordigd bij het ministerie van defensie... NL, Duitsland, België, Frankrijk, Australië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje etc.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Reinier

Citaat van: Ros op 01/10/2020 | 11:53 uur
Met de mond en met mooie verhalen op papier, meer ook niet.
Is dat zo? Volgens mij niet.
Bijna alle Oost Europese landen halen de 2%. FR, VK halen ook de 2%. Duitsland, NL, Italië, Spanje zitten in de middenmoot.

België bungelt onderaan met 0,93%. 

Huzaar1

#27
Citaat van: Zander op 01/10/2020 | 10:05 uur
Hoeveel beter doen wij het dan? Afspraken om in 2024 op die 2% te komen schuiven wij ook bij iedere dwars zittende scheet aan de kant.
De Belgen hebben een aardig wagenpark aan Franse spullen in de planning, en de F35 staan samen met Reapers ook op het wensen lijstje. Tot op heden hebben wij op de F35 en de MRTT na, ook slechts lijstjes en veel wensen.
Ja, ons budget is ruimer en onze ambities zijn ook niet te vergelijken. Maar kunnen we niet beter wat minder hoog van de toren blazen tegen onze Belgische vrienden?

Tja, ik snap je punt. Maar dat is de etalage, en het klopt dat ieder Belgisch opco aan de vooravond staat van een nieuw hoofdwapensysteem. Maar daar is ook alles mee gezegd.

Zowel kwantitatief als kwalitatief in de behoeftes is er heel veel op te merken, en dat geldt voor meerdere landen waaronder NL. Er zijn echter zo veel randvoorwaardelijke zaken wat in Belgie het niveau Bulgarije heeft temidden in een politiek en zeer onvriendelijk medialandschap dat het zorgelijker dan zorgelijk is. Ik heb het met name over de backoffice van de organisatie, wil ik niet te veel op ingaan, maar de vorige CDS Belgie, geweldige vent (Compernol) heeft de sluier daarvan heel kort wat opgelicht ten tijde van zijn hoto.

Ons budget wordt nu zoals aangegeven voornamelijk gebruikt voor reparaties van de afgelopen decennia. Investeren in slagkracht volgt. We lopen achter op planning, o.a corona heeft daar veel mee van doen. Maar deze fase zie ik bij Belgie niet, die is er ook niet. De aankopen waar je over rept zijn geen pure investeringen in slagkracht maar veelal geplande vervangingstrajecten. Deze 'investeringen' zijn hoofdzakelijk ook een consequentie van Navo lidmaatschap, die eisen een bepaalde investerings percentage. Laatste summits is dat echt ook hoofdonderwerp geweest, hence de Nederlandse 'rigoreuze' beslissing net vooreen summit een additionele club F-35's aan te schaffen.

Voor investeringen zoals de Belgische Marine plande, (sm3) is geen geld ( en ja ik weet dat die eis nu is 'losgelaten'). Voor de huidige toko is 2 miljard extra nodig, voor gestelde behoeftes zoals 155mm is er nóg meer nodig. Zolang er geen structurele planconsequenties worden toegevoegd aan de 'strategische visie'  die boven de 1miljard p/j > uitkomen wordt er iets anders opgegeten. En ik denk dat ik wel weet wat. Afstoten NH90 voor Belgie, anyone? Of gereviseerde oude bulldozers? BKI voorraden, infrastructuur, vastgoed? 

Daarbij groeiene de instandhoudingskosten van dezelfde club elk jaar ongeacht investeringen. Dat het Belgische budget dit niet automatisch doet betekent ook nog eens opvreten van jezelf, dan hebben we het over inflatie nog niet gehad.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 01/10/2020 | 12:10 uur
De begroting is nog niet bekend. Het lijkt me dus weinig nuttig om daar al over te speculeren. De strategische visie wordt wel onverkort uitgevoerd. Dus ook de investeringen die nog niet beslist waren tot nu toe. 155mm artillerie en nog meer MALE drones, SOF aviation enz. daarnaast inspanningen om het beroep aantrekkelijker te maken zodat de rekrutering tenvolle kan gebruik maken van de crisis op de arbeidsmarkt.

Zulke dingen zijn door praktisch elke 40 ministers in de afgelopen 20 jaar beloofd natuurlijk. 
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

#25
De begroting is nog niet bekend. Het lijkt me dus weinig nuttig om daar al over te speculeren. De strategische visie wordt wel onverkort uitgevoerd. Dus ook de investeringen die nog niet beslist waren tot nu toe. 155mm artillerie en nog meer MALE drones, SOF aviation enz. daarnaast inspanningen om het beroep aantrekkelijker te maken zodat de rekrutering tenvolle kan gebruik maken van de crisis op de arbeidsmarkt.

Sparkplug

Citaat van: Reinier op 01/10/2020 | 11:54 uur
F-35 staat op hun wensen lijstje en is al deels aangeschaft (?) Wij vliegen er al mee rond. De Belgen krijgen de eerste vanaf 2023. Reapers komen volgend jaar al op Leeuwarden, België in?

België is een F-35A FMS klant die pas onlangs heeft besteld. Gevolg is een latere vliegopleiding en levering. De MQ-9B SkyGuardian wijkt af van de MQ-9A Reaper Block 5. De eerste MQ-9B voor de RAF maakte onlangs pas de eerste vlucht. Dus België krijgt inderdaad de boel wat later, maar wel met een reden.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Reinier

Citaat van: Zander op 01/10/2020 | 10:05 uur
Hoeveel beter doen wij het dan? Afspraken om in 2024 op die 2% te komen schuiven wij ook bij iedere dwars zittende scheet aan de kant.
De Belgen hebben een aardig wagenpark aan Franse spullen in de planning, en de F35 staan samen met Reapers ook op het wensen lijstje. Tot op heden hebben wij op de F35 en de MRTT na, ook slechts lijstjes en veel wensen.
Ja, ons budget is ruimer en onze ambities zijn ook niet te vergelijken. Maar kunnen we niet beter wat minder hoog van de toren blazen tegen onze Belgische vrienden?
Klopt bij ons mogen er ook nog een paar tandjes bij, maar België zit echt op het niveau van een veredelde padvinderij.
Leuk al die Franse wielvoertuigen met een kanon er op, maar mocht je daarmee ooit tegenover een tank komen te staan dan hoop ik voor de bemanning dat ze net zo hard in de achteruit kunnen rijden als vooruit.

F-35 staat op hun wensen lijstje en is al deels aangeschaft (?) Wij vliegen er al mee rond. De Belgen krijgen de eerste vanaf 2023. Reapers komen volgend jaar al op Leeuwarden, België in?

Zie wat de Denen doen met hun budget, ongeveer gelijk met de Belgen, maar wel met de helft minder mensen en een economie die €200 miljard per jaar kleiner is.

Ros

Citaat van: Reinier op 01/10/2020 | 09:42 uur
Goh, de rest van je bondgenoten streven naar 2% BNP............

Met de mond en met mooie verhalen op papier, meer ook niet.

Zander

Citaat van: Reinier op 01/10/2020 | 09:42 uur
Goh, de rest van je bondgenoten streven naar 2% BNP, maar België doet gewoon waar het zin in heeft. En dat bij een defensie dat niet eens een deuk in een pakje boter kan slaan.
Hoeveel beter doen wij het dan? Afspraken om in 2024 op die 2% te komen schuiven wij ook bij iedere dwars zittende scheet aan de kant.
De Belgen hebben een aardig wagenpark aan Franse spullen in de planning, en de F35 staan samen met Reapers ook op het wensen lijstje. Tot op heden hebben wij op de F35 en de MRTT na, ook slechts lijstjes en veel wensen.
Ja, ons budget is ruimer en onze ambities zijn ook niet te vergelijken. Maar kunnen we niet beter wat minder hoog van de toren blazen tegen onze Belgische vrienden?
People are sheep

Reinier

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/09/2020 | 21:20 uur
Met hierbij de "doelstelling" om per 2030 een budget van 1.3% BBP voor defensie beschikbaar te stellen. Nu heb ik niet op het netvlies wat het huidige Belgische BBP is, maar ergens denk ik dat Corona en 2 jaar geen regering hier weinig goeds aan doet...

Die eventuele + 200 mjn denkt de inflatie niet eens, kortom: men gaat slechts verder achteruit.
Goh, de rest van je bondgenoten streven naar 2% BNP, maar België doet gewoon waar het zin in heeft. En dat bij een defensie dat niet eens een deuk in een pakje boter kan slaan.

Budget voor Belgische defensie is ongeveer gelijk aan dat van Denemarken (heeft de helft aantal inwoners); Griekenland (niet het rijkste land van de EU...) en Roemenië.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 01/10/2020 | 00:06 uur
Naast inflatie die ik niet meerekende is die 200 miljoen niet eens voldoende instandhoudingskosten te dekken. Die 1.3 procent neem ik even serieus als de Russische maanbasis.

Lijkt mij een juiste conclusie. De wens/gedachte om sommige programma's (iets) uit te breiden of om iets te doen aan verloren- dan wel nieuwe capaciteiten is, in ieder geval, tot het volgende kabinet, een utopie.

Misschien dat een eventuele herverkiezing van Trump nog iets positiefs voor de krijgsmacht van onze zuiderburen kan betekenen.