NAVO-militairen bij herdenking op Rode Plein

Gestart door Elzenga, 09/05/2010 | 15:35 uur

Elzenga

NAVO-militairen bij herdenking op Rode Plein
MOSKOU -  Militairen van NAVO-landen als de Verenigde Staten, Groot-BrittanniĆ« en Frankrijk doen zondag mee aan de parade op het Rode Plein in Moskou, die herinnert aan het officiĆ«le einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa 65 jaar geleden. Het is voor het eerst dat de NAVO-militairen van de partij zijn.


De parade op het Rode Plein krijgt bezoek van de NAVO

De oude Sovjetmachthebbers hadden het waarschijnlijk niet overleefd. Maar in 2010 mag het Britse leger over het Rode Plein paraderen.

Onder de buitenlandse gasten bij de herdenking zijn de Chinese president Hu Jintao en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft de NAVO-militairen uitgenodigd als gebaar van vriendschap naar het Westen. Zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama was vol lof over het initiatief van Moskou, maar de Communistische Partij in Rusland is woedend.

Een woordvoerder van de Communisten noemde de komst van de buitenlandse militairen naar het Rode Plein in strijd met de traditie. Na afloop van de parade willen de Communisten een protestmars in Moskou houden.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6687287/__NAVO-militairen_op_Rode_Plein__.html?sn=binnenland,buitenland