Militairen verdacht van fraude van tien miljoen euro

Gestart door Ace1, 23/05/2010 | 13:06 uur

Ace1

BRUSSEL - Negentien militairen hebben de Belgische staat voor zowat tien miljoen euro opgelicht. Ze kochten allerlei luxegoederen en lieten het leger opdraaien voor de kosten.

Het federale parket wil 42 verdachten, onder wie 19 militairen, voor de rechter brengen wegens een grootschalige en wijdverspreide fraude die de overheid zowat 10 miljoen euro heeft gekost.

De militairen en medeplichtige handelaars verrijkten zich op verschillende manieren. De handelaars schreven fictieve facturen uit en lieten het leger betalen voor goederen en diensten die nooit geleverd werden. Daarnaast bestelden de militairen spullen die ze ongegeneerd bij hen thuis lieten leveren.

Op die manier kochten ze een massa computers, plasmatelevisies, gsm's, fietsen en zelfs quads. Samen een lijst van goed negentig pagina's lang. Sommige militairen kochten ongestoord in het groot aan op kosten van het leger. Zo bestelde een betrokkene zelfs 140 gsm's in een keer.

De zaak kwam in 2004 aan het licht, nadat de zaakvoerder van een winkel in Moeskroen problemen opmerkte met zijn stock en naar het gerecht stapte.

Volgens Lieve Pellens, woordvoerster van het federale parket, worden de 42 betrokkenen vervolgd voor actieve of passieve corruptie, schriftvervalsing en lidmaatschap van een vereniging van misdadigers. Het is nu aan de Brusselse raadkamer om te oordelen of alle betrokkenen voor de rechter moeten verschijnen. De beslissing valt vermoedelijk eind dit jaar.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=OC2QJ4F6