F'16's opgestegen voor vliegtuigonderschepping

Gestart door andré herc, 20/06/2010 | 16:01 uur

andré herc

F-16's Volkel opgestegen voor vliegtuigonderschepping
20 juni 2010, 10.04 uur

Twee F-16-jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanochtend vanaf Vliegbasis Volkel opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen, waarmee geen radiocontact was tijdens de vlucht. Het ging om een Airbus 321 die vanuit oostelijke richting onderweg was naar Dublin.

De F-16's werden, na diverse pogingen om contact te maken met het vliegtuig, onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken. Bij het binnentreden van het Nederlandse luchtruim nam het toestel alsnog contact op, waarna de F-16´s terugkeerden naar de vliegbasis.


Snel inzetbaar
Het was de eerste keer dit jaar dat de F-16's opstegen om een vliegtuig te onderscheppen. Vorig jaar gebeurde dit 6 maal.

Voor de bewaking van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het AOCS NM. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s.

mindef.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.