Gates wil volgend jaar met pensioen

Gestart door andré herc, 16/08/2010 | 20:39 uur

andré herc

Door: Novum, Vernieuwd: 16-8-2010

Gates wil volgend jaar met pensioen
(Novum/AP) - De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates wil volgend jaar met pensioen. Dat heeft hij gezegd in een interview met tijdschrift Foreign Policy dat maandag verscheen. Gates zei dat zijn vertrek in 2011 logisch is, omdat hij dan wel genoeg tijd heeft het grote offensief in Afghanistan te overzien, maar ermee op kan houden voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Gates is een Republikein en zat al in de regering van de voormalige president George Bush. Gates stemde er op verzoek van de Amerikaanse president Barack Obama mee in aan te blijven als minister. De bedoeling hiervan was de stabiliteit te handhaven in een tijd van twee oorlogen. Gates heeft echter altijd gezegd graag naar zijn eigen staat te willen terugkeren.

De perschef van het Pentagon, Geoff Morrell, bevestigde dat Gates volgend jaar wil stoppen. Witte Huis-woordvoerder Bill Burton zei dat Gates op een uitmuntende manier heeft gediend. Hij weigerde in te gaan op de toekomst van Gates of een mogelijke opvolger.
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.