'Pantsertrein met nazischat gevonden'

Gestart door Ace1, 21/08/2015 | 08:18 uur

Ace1

Nog niks gevonden bij 'opgraving' nazi-goudtrein

Er waren al heel wat twijfels, maar daardoor lieten de Poolse amateurhistoricus Piotr Koper en zijn Duitse vriend Andreas Richter zich niet van de wijs brengen. Dinsdagochtend begonnen zij bij het Poolse plaatsje Walbrzych te graven naar een nazitrein vol met goud.  Althans daar waren de twee van overtuigd.

'TELEURSTELLEND'
Volgens de mannen zou de goudtrein onder de grond zijn verborgen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna zijn vergeten. Maar de zoektocht naar deze trein verloopt minder voorspoedig dan de betrokken amateurhistorici hadden verwacht. ,,De resultaten zijn tot nu toe ietwat teleurstellend, moeten we toegeven'', zei woordvoerder Christel Focken vrijdag.

,,Maar uiteindelijk willen we de mythe ontrafelen. Is er iets onder de grond of niet?'' Pas een derde van de opgraving is nu klaar en de onderzoekers hebben nog hoop.

HET VERHAAL
Al jaren gaat een verhaal over de goudtrein rond. De trein zou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Joodse schatten, goud en andere kostbaarheden zoals een 'amberkamer' uit een Russisch paleis in veiligheid hebben moeten brengen. Maar de trein verdween.

Volgens de amateurhistorici, en vele volgers met hen, is de 'nasi-trein' nooit gevonden omdat het een tunnelcomplex in Polen, bij de plaats Walbrzych, inreed en daar vervolgens ingemetseld werd.

TWIJFELS
Ondanks twijfels over het bestaan van de trein, gaf de Poolse overheid toestemming aan het team van Koper en Richter om bij de Poolse plaats metersdiep te gaan graven.

Experts die eerder al bodemonderzoek deden, konden geen enkel bewijs vinden voor het verhaal van Koper en Richter. Wel bleek er op 9 meter diepte een tunnel te zijn, maar aanwijzingen voor een trein werden niet gevonden.

Toch is er nu zo'n veertig man aan het graven. Zij houden er rekening mee dat ze met een zoektocht niet alleen de goudtrein van de nazi's aantreffen, maar ook de stoffelijke resten van duizenden dwangarbeiders.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/08/nog-niks-gevonden-bij-opgraving-nazi-goudtrein

Ace1

(Nog) geen schat, wel scherven gevonden bij graven naar nazi-goudtrein

Na een dag graven is er nog geen doorbraak bereikt bij de schatzoekers, die in Polen op zoek zijn naar een treinwagon vol goud die de nazi's naar verluidt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verstopt zouden hebben op het platteland van Polen.

''We hebben vandaag allerlei archeologische voorwerpen gevonden, zoals potscherven, die niet van nature voorkomen in de bodem. Dat zou kunnen duiden op de aanwezigheid van meer. We hebben goede hoop gekregen om te vinden waar we naar op zoek zijn'', zei Christel Focken, die namens de schatgravers het woord voert.

Het team, dat bestaat uit hobbyonderzoekers Andreas Richter en Piotr Koper, had gisteren gezegd dat de gehele zoektocht via een livestream te volgen zou zijn. Vandaag moesten ze die belofte inslikken omdat het 'om juridische redenen niet toegestaan is,' zei Focken.

Sinds decennia al geruchten
Al sinds de jaren '70 gonst het in Polen van de geruchten over de aanwezigheid van de goudschat. Deskundigen die het gebied onderzochten, constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

Door mensen die denken dat de trein zich daar daadwerkelijk bevindt, wordt al lange tijd gespeculeerd over de inhoud van de trein. Naast goudschatten, buitgemaakt van landgoederen, zou zich in de trein ook de verloren gegane 'barnsteenkamer' uit het paleis van de Russische tsarenfamilie bevinden. Die kamer werd gestolen door de nazi's in 1941.

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/nog-geen-schat-wel-scherven-gevonden-bij-graven-naar-nazi-goudtrein

Ace1

Opgraving naar goudtrein van de nazi's begint

In de buurt van de Poolse stad Walbrzych begint vandaag de opgraving naar de zogeheten goudtrein van de nazi's. De trein zou vol zitten met geroofd goud uit de Tweede Wereldoorlog.

Twee amateurhistorici denken dat de trein staat in een tunnelstelsel dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan het graven waren. Ze hebben zelfs al een claim voor 10 procent van de buit gedeponeerd.

Barnstenen kamer
Deskundigen die het gebied onderzochten, constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

Door mensen die denken dat de trein zich daar daadwerkelijk bevindt, wordt al lange tijd gespeculeerd over de inhoud van de trein. Naast goudschatten, buitgemaakt van landgoederen, zou zich in de trein ook de verloren gegane 'barnsteenkamer' uit het paleis van de Russische tsarenfamilie bevinden. Die kamer werd gestolen door de nazi's in 1941.

Op deze site zouden livebeelden te zien zijn van de opgraving.

De amateurhistorici verwachten al na twee dagen hun eerste bevindingen te kunnen melden.

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/opgraving-naar-goudtrein-van-de-nazis-begint

Ace1

Amateurs hervatten zoektocht goudtrein nazi's

In Polen hervat een team van amateurschatzoekers vandaag de zoektocht naar een goudtrein van de nazi's. Het gepantserde voertuig zou vol zitten met goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Als de trein bestaat, zou die in een tunnelstelsel moeten staan in de buurt van de stad Walbrzych, in het zuidwesten van Polen.

De opgraving gebeurt door een team van 35 amateurschatgravers en staat onder leiding van twee amateurhistorici: Piotr Koper en Andreas Richter. Vorig jaar werd geclaimd dat de trein was gevonden met een grondradar.

Poolse geologen die het gebied doorzochten, vermoeden dat er inderdaad een tunnelstelsel is, op ongeveer negen meter diepte. Maar aanwijzingen dat er een trein staat, hebben ze niet gevonden.

Eerste resultaten

Koper en Richter verwachten dat ze na twee dagen al de eerste resultaten van de opgraving bekend kunnen maken. Ze zijn zo zeker van hun zaak dat ze al een claim van tien procent op de buit hebben genomen. De overige inhoud wordt indien mogelijk teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar(s). De zoektocht is te volgen via een livestream op YouTube.

Bewijs dat de trein daadwerkelijk bestaat, is er niet. Wel zijn er verhalen over een trein die in mei 1945 vanuit het oosten naar Berlijn onderweg was. Toen die door de plotselinge Russische opmars niet verder kon, zou de trein zijn ondergebracht in een ondergronds gangenstelsel, dat door de nazi's was aangelegd.

De Poolse overheid nam de claim van vorig jaar zeer serieus. De Poolse staatssecretaris van Cultuur liet weten dat hij zo goed als zeker is dat de nazitrein echt bestaat. Een man die zou hebben geholpen bij het verstoppen van de gepantserde trein, heeft het bestaan ervan op zijn sterfbed bevestigd.

http://nos.nl/artikel/2126024-amateurs-hervatten-zoektocht-goudtrein-nazi-s.html

Harald

Polen stuurt experts naar gebied 'nazitrein'

Het Poolse leger heeft experts op het gebied van chemie, straling en explosieven gestuurd naar de plek in het zuidwesten van het land waar zich de inmiddels befaamde goudtrein van de nazi's zou bevinden.

De bedoeling is eventuele gevaren voor de bevolking te bezweren. De trein zou beveiligd kunnen zijn met allerlei wapens. Niemand weet immers wat zich precies in de trein bevindt.

De locatie is weinigen bekend. De schatzoekers Andreas Richter, een Duitser, en Piotr Koper, een Pool, zeggen het te weten. Onlangs kwam een schatzoeker om het leven, toen hij bij een zoektocht naar de trein meters naar beneden viel in een grafkelder.

De trein, mogelijk geladen met goud, zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië groeven in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych.

Grondradar
De bewuste trein zou in een tunnel zijn gereden toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden. Nadien is niets meer van de trein vernomen.

Richter en Koper, die zeggen de trein met een zogenoemde grondradar te hebben ontdekt, eisen 10 procent van de opbrengst van de inhoud. De autoriteiten onderzoeken of het tweetal officieel toestemming voor de zoektocht had.

http://www.nu.nl/buitenland/4135271/polen-stuurt-experts-gebied-nazitrein.html#slide-1

Ace1

Voorbereidingen zoektocht naar nazitrein in volle gang


Puin, afval, kreupelhout en oude boomstronken moeten worden verwijderd.

Voor de zoektocht naar de Duitse nazitrein van start kan gaan moet het gebied rondom de vindplaats worden afgegraven en bewerkt. Dat deelde het commando van de Poolse strijdkrachten maandag mee.
De trein, die door twee mannen uit het Neder-Silezische Walbrzych naar eigen zeggen op het traject tussen Wroclaw en Walbrzych werd gevonden, zou zich in een 50 meter diepe ondergrondse gang bevinden. Militaire experts hebben vrijdag het gebied bestudeerd. Voor grondiger onderzoek met bodemapparatuur moeten puin, afval, kreupelhout en oude boomstronken verwijderd worden, aldus het leger. Het is nu aan de lokale autoriteiten om groen licht te geven voor de operatie.

De beide schattenjagers hadden hun vondst midden augustus gemeld en een aanspraak gemaakt op een vindersloon van tien procent. Onmiddellijk volgden er speculaties dat het om een verdwenen gepantserde trein met nazigoud kon gaan. Of de trein daadwerkelijk bestaat, is tot op vandaag nog niet bewezen.

Het bewijs dat de trein daadwerkelijk zou bestaan is geleverd door GPR-foto's. Met hulp van radiogolven kunnen beelden onder de grond worden gemaakt. De autoriteiten zijn er voor 99 procent zeker van dat het om de nazitrein gaat.

Goudkoorts
Ondertussen is er een ware goudkoorts ontstaan in het gebied. Goudzoekers en advocaten lopen zich warm voor de nazitrein die in de Poolse berg verstopt zou staan. Twee goudzoekers beweren zelfs dat ze al een buit hebben gevonden in de buurt van de tunnel waar het mysterieuze gepantserde voertuig verborgen zou liggen. Het zou gaan om een nazi-adelaar, gouden munten en helm.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4137978/2015/09/08/Voorbereidingen-zoektocht-naar-nazitrein-in-volle-gang.dhtml

Ace1

Bewijst deze radarfoto het bestaan van de nazitrein vol goud?



Piotr Koper en Andreas Liechter hebben een radarbeeld vrijgegeven van de nazitrein om twijfelaars de mond te snoeren. De 70 jaar oude trein in Polen zou vol met nazigoud liggen, volgens het duo.
Op het bovenstaande beeld, genomen met een Ground Penetrating Radar, staat volgens Koper en Liechter de nazitrein. Koper beweert duidelijke bewijzen te hebben over het bestaan van de trein.

Koper en Liechter leiden samen een bedrijfje dat zich specialiseert in het zoeken naar objecten in tunnels en kelders. Op de Poolse openbare omroep haalden ze bovendien uit naar de personen die hun claim naar buiten brachten.

Al de media-aandacht van de voorbije weken komt hen niet goed uit. Honderden nieuwsgierigen zijn inmiddels naar de trein op zoek in Polen. Het duo vreest dan ook voor hun veiligheid.

Volgens Koper liggen er geen mijnen rondom de trein en is het dus veilig om die op te graven.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2445821/2015/09/05/Bewijst-deze-radarfoto-het-bestaan-van-de-nazitrein-vol-goud.dhtml

Ace1


Ace1

'Adelaar en gouden munten gevonden nabij nazitrein'



De gekte rond de nazitrein in het Poolse Walbrzych bereikt een nieuw hoogtepunt. Twee goudzoekers beweren een buit te hebben gevonden in de buurt van de tunnel waar het mysterieuze gepantserde voertuig verborgen zou liggen. Het zou gaan om een nazi-adelaar, gouden munten en helm. Voor de mannen hét bewijs dat er meer kostbaarheden in de bodem liggen, maar of de objecten echt zijn is onduidelijk. Ondertussen laten Poolse autoriteiten weten in het voorjaar te gaan graven naar de trein.

De mannen - die anoniem willen blijven - toonden foto's van hun opgegraven buit, gevonden bij een heuvel in Walbrzych, aan Daily Mail.  Zij zijn overtuigd dat er nog veel meer te vinden is.

Het Zuid-Poolse Walbrzych wordt ondertussen overspoeld met toeristen en schatzoekers, zelfs uit Japan, die mee willen zoeken naar de trein. De trein wordt zelfs in een lied bezongen door de Poolse zangeres Edyta Nawrocka.  Deskundigen roepen op snel met graven te beginnen om 'een einde te maken aan de gekte'.

Maar Poolse autoriteiten willen eerst meer onderzoek voor de spreekwoordelijke schep de grond in gaat. Pas in april willen ze daarmee beginnen. In en rond de trein zouden namelijk explosieven liggen. Autoriteiten hebben daarom 4 vierkante kilometer afgesloten rond de lokatie van de trein.

Toezichthouders patrouilleren bij het spoor om te voorkomen dat goudzoekers te dichtbij de bewuste locatie komen. © ap.
De ontdekking van de nazitrein - een vondst vergelijkbaar met de Titanic - houdt Polen al wekenlang in de ban. Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers voor de oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren. Tijdens de Duitse bezetting werden Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven.

Geheim
Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. Volgens de verhalen verdween de trein in een geheim gangenstelsel dat daarna werd opgeblazen door de nazi's.

De trein zou ook delen bevatten van de door SS-eenheden gestolen wereldberoemde Russische barnsteenkamer. Hiermee zou de waarde van de schatten op zeker 28 miljard uitkomen.

Dreigtelefoontjes

Tadeusz Slowikowski wijdde een groot deel van zijn leven aan de zoektocht naar de trein. Hij bouwde zelfs een replica in zijn woning van de ingang van de tunnel waar de trein zich zou bevinden. Volgens Slowikowski ontvingen veel mensen in het verleden anonieme dreigtelefoontjes, toen zij te dicht bij de locatie van de trein kwamen. De nazi's zouden een complete familie, die nabij het spoor woonde, hebben vermoord omdat zij per ongeluk getuige waren van het 'wegwerken' van de trein.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4134250/2015/09/02/Adelaar-en-gouden-munten-gevonden-nabij-nazitrein.dhtml

Ace1

Explosievenexperts naar 'nazitrein' in Polen

Polen stuurt een team van militaire explosievenexperts naar het gebied waar de geheimzinnige 'nazitrein' zich bevindt. Minister van Defensie Tomasz Siemoniak heeft dinsdag gezegd dat de verkennende werkzaamheden binnen nu en enkele dagen kunnen beginnen. De trein uit de Tweede Wereldoorlog staat naar verluidt in het zuidwesten van Polen en zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen.
Verhalen over het bestaan van de trein doen al tientallen jaren de ronde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zou het voertuig onderweg zijn geweest naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn.

Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, is de trein gevonden. De mogelijke ontdekking heeft voor veel schatzoekers gezorgd. Zij zijn op zoek naar de mogelijke buit in de heuvelachtige bossen rond de stad Walbrzych, vlakbij de Tsjechische grens.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4133522/2015/09/01/Explosievenexperts-naar-nazitrein-in-Polen.dhtml

Ace1

Goudkoorts rond verstopte nazitrein barst los


Een gepantserde trein waarin de Duitsers hun schatten vervoerden

Goudzoekers en advocaten lopen zich warm voor de nazitrein die in een Poolse berg verstopt zou staan. Is de Russische Barnsteen Kamer aan boord? En goud van vermoorde joden?

Na de sensationele bevestiging van de Poolse staatssecretaris voor Cultuur dat ergens in het Uilengebergte bij Waltbrzych een gepantserde nazitrein is verstopt - met aan boord mogelijk geroofde kunst en goud - zijn de advocaten alert. ,,Elke maatregel moet worden genomen om geroofde eigendommen terug te geven aan de rechtmatige eigenaars of aan hun erfgenamen," aldus Robert Singer, voorzitter van het Joodse Wereldcongres (WJC).

Hij vroeg de Poolse autoriteiten niet te dralen als de goudvondst bij Walbrzych (het voormalige Waldenburg) eenmaal een feit was. De Russische advocaat Mikhail Joffe heeft al op hoge poten namens de Russische staat geclaimd dat Russische experts straks betrokken dienen te worden bij de waardebepaling van wat wordt gevonden.

Verbergen
Volgens Holocaustspecialist Gideon Greif is door de nazi's tot de laatste dag van de oorlog wanhopig geprobeerd buitgemaakt goud te verbergen. Rond Waldenburg hadden de Duitsers een wijdvertakt tunnelsysteem, waarin tijdens de oorlog niet alleen militairen en geschut werd verstopt voor het oprukkende Sovjetleger. Ook gestolen kunstwerken en gestolen privé-eigendommen van topnazi's zouden in speciale treinen op afgelegen zijsporen zijn gerangeerd, vermoedt Greif. ,,Het gaat om miljarden en miljarden. Het gaat elk voorstellingsvermogen te boven," aldus Greif in de krant The Jerusalem Post.

Toen Hitlers oorlog verloren was, werden tunnelingangen opgeblazen en in de loop der jaren kenden steeds minder mensen de locaties van de buit. Een van hen zou op zijn sterfbed het geheim hebben geopenbaard wat nu leidt tot goudkoorts in Zuid-Polen. Schatzoekers hopen op 10 procent van de waarde aan vindersloon.

Kunstspeurder
De Nederlandse kunstspeurder Arthur Brand zegt te zijn benaderd door een Amerikaans televisiestation om snel naar Polen af te reizen. Hij heeft er geen tijd voor omdat hij binnenkort zelf weer met een spraakmakende vondst hoopt te komen. Brand zorgde 3 maanden geleden voor wereldnieuws, toen hij samen met anderen twee zogeheten 'nazipaarden' van de kunstenaar Josef Thorakeen terugvond. Deze favoriete beelden van Hitler belichaamden het Duitse superioriteitsgevoel. Lang werd aangenomen dat ze waren vernietigd bij de helse, Russische, inname van Berlijn. Brand traceerde de kunststukken echter bij een frauduleuze handelaar die ze voor 8 miljoen euro te koop aanbood.

,,Die paarden van ons werden uitgeroepen tot de megavondst van de afgelopen decennia. Nou, we hebben 3 maanden van die status mogen genieten, want daar is nu de trein," zegt Brand met een sportieve lach. Het verhaal van de nazitrein had hij al eens gehoord. ,,Maar je kunt moeilijk een berg in Polen gaan opblazen.''

De Nederlandse kunstspeurder verwacht dat er wel iets bijzonders wordt gevonden in de bergen. Er gaan geruchten over kisten met daarin de fameuze Barnsteen Kamer die de nazi's integraal uit het Catharinapaleis in het Tsarskoje Selo (nabij Sint-Petersburg) zouden hebben gesloopt.

Brand: ,,Maar laten we ook niet vergeten dat er zeer waarschijnlijk ook kunstschatten van vermoorde joden worden gevonden. Nabestaanden volgen dit nieuws met een brok in hun keel. Veel van deze treinen vervoerden ook goud van de joden die in Auschwitz en Birkenau zijn vergast, vaak ook omgesmolten goud van gouden tanden. Dat de joodse staat er nu snel bij is, begrijp ik wel. In het verleden is het vaker voorgekomen en dan vooral in Oost-Europese landen dat ze achter het net visten. In de jaren '90 bleken er joodse miljarden in Zwitserland te liggen waar iedereen zijn mond over had gehouden."

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4133208/2015/09/01/Goudkoorts-rond-verstopte-nazitrein-barst-los.dhtml

Ace1

Locatie van nazitrein in Polen onthuld op doodsbed


Het gebied met de spoorlijn waar de nazitrein hoogstwaarschijnlijk is verborgen

De spannende zoektocht naar de mysterieuze nazitrein in Polen nadert de ontknoping. Een van de mannen, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het verdwijnen van de trein vol goud en juwelen onthulde voor zijn dood de locatie. Het bewijs dat de nazitrein bestaat is geleverd door GPR-foto's, dit heeft het Poolse ministerie van Cultuur zojuist in Warschau laten weten.

Het is nog onduidelijk wat er in de trein zit. Hoogstwaarschijnlijk militaire attributen, maar juwelen, kunst en archiefstukken zijn ook mogelijk, meldt The Telegraph. Minister van Cultuur Piotr Zuchowski noemt de vondst 'exceptioneel' en stelde dat de trein 'mogelijk waardevolle spullen bevat'.  Een man die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog meehielp de trein te verstoppen, onthulde op zijn doodsbed de lokatie. Zuchowski wil zijn identiteit niet bekend maken.

De trein is 100 meter lang. Alle spullen in de trein zullen naar de rechtmatige eigenaren gaan. Tenminste, wanneer zij achterhaald kunnen worden.

Bewijs
Volgens radio Wroclaw is de trein gelokaliseerd langs een 4-kilometer lang spoor tussen Wroclaw-Walbrzych, dichtbij Walbrzych. Het bewijs dat de trein daadwerkelijk zou bestaan is geleverd door GPR-foto's. Met hulp van radiogolven kunnen beelden onder de grond worden gemaakt.

Sinds bekend werd dat de nazitrein toch zou bestaan, wordt de regio overspoeld door goudzoekers. Autoriteiten roepen op niet op eigen houtje de omgeving uit te kammen. Vermoedelijk is de trein omgeven met mijnen en kan er giftig methaangas vrijkomen.
Titanic

Polen is al weken in de ban van de mogelijke vondst van de mysterieuze trein. Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers voor oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren.

Tijdens de Duitse bezetting waren Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven. Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. De trein zou zijn verdwenen in een geheim gangenstelsel.

Twee mannen - een Pool en Duitser - claimden vorige week de trein te hebben gevonden en willen 10 procent vindersloon. Ze lieten via hun advocaten weten dat de trein zich 'ergens in Walbrzych zou bevinden'.  De vondst zou vergelijkbaar zijn met die van de Titanic. Er is nog onbekend of en wanneer de trein naar boven wordt gehaald.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4131127/2015/08/28/Locatie-van-nazitrein-in-Polen-onthuld-op-doodsbed.dhtml

Ace1

#18
'Nog meer nazitreinen vol schatten in tunnelcomplex'


Dergelijke gepantserde trein met afweergeschut werd vorige week ontdekt door een Pool en een Duitser die informatie ingefluisterd kregen van een man op zijn sterfbed. In de buurt van de vindplaats bouwden de nazi's een basis voor Hitler annex tunnelcomplex.

De 'goudtrein van de nazi's' die vorige week werd ontdekt zou wel eens de eerste in een reeks verborgen schatten kunnen zijn. Poolse experts menen dat het tunnelcomplex in de bergen van het Poolse Walbrzych nog veel meer geplunderde schatten herbergt.

Specialisten van het Ksiaz-kasteel, het fort in de buurt van Walbrzych waar Hitler een basis wilde uitbouwen voor zijn operaties in het oosten van Europa, menen dat er minstens nog twee andere nazitreinen in het gebied ondergronds verborgen zitten. Allebei geladen met onbekende schatten.


Deze tunnel is onderdeel van het zogenaamde 'Riese complex', een tunnelsysteem dat de nazi's in de buurt van Waldenburg lieten graven

,,Het verhaal wil dat er in januari 1945 (toen het Rode Leger steeds verder westwaarts aan het oprukken was, nvdr) drie treinen de stad zijn binnengereden die nooit meer teruggevonden zijn'', verklaart Magdalena Woch, cultuurdirecteur van het Ksiaz kasteel. ,,Het goud zit misschien niet in de trein die onlangs werd ontdekt maar in één van de nog beter beveiligde militaire treinen. Het is mogelijk dat er daarnaast nog meer dergelijke treinen verborgen zitten in het tunnelcomplex van Walbrzych''.

,,Er zijn verschillen tussen kaarten van het gebied uit de jaren 20 en die uit de jaren 40. Dat doet ons vermoeden dat er ook tunnels onder de stad lopen die nog niet zijn ontdekt. Tot 1947 waren de Sovjets hier en we weten niet wat zij hebben gevonden''.

Eerste verborgen trein
Vorige week vrijdag verklaarden de Poolse autoriteiten dat het mysterie van de verdwenen goudtreinen van de nazi's op het punt staat ontrafeld te worden nu twee schattenjagers "met 99 procent zekerheid" een verborgen trein hebben ontdekt.

,,De trein is 100 meter lang en zwaar beveiligd. Dat hij gepantserd is, wijst op een bijzondere lading. We weten nog niet wat er precies in zit. Wellicht militair materiaal, maar het kan ook om juwelen, kunstwerken en archieven gaan'', zei de Poolse vice-minister van Cultuur Piotr Zuchowski.

Wehrmacht-soldaat op sterfbed
Aangenomen wordt dat één van de mannen die destijds meehielp om de trein te verbergen de vindplaats heeft prijsgegeven op zijn sterfbed. Een Duitser en een Pool, die anoniem willen blijven, meldden vorige week aan de Poolse autoriteiten dat ze de geheime plek hadden ontdekt. Volgens de Poolse krant Fakt kregen ze de gouden tip van een voormalige Duitse soldaat van de Wehrmacht die destijds hielp de trein te verbergen.


Geheim tunnelcomplex
Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Ksiaz kasteel klaargemaakt om Hitler te ontvangen. Er werden een studeerkamer en aanpalende badkamer geïnstalleerd. Maar de grootste bedrijvigheid vond ondergronds plaats. Een uitgebreid tunnelcomplex was nog in aanbouw toen het fort in 1945 door Sovjettroepen werd ingenomen.

Volgens de lokale politicus Lukasz Kazek werd tot nog toe slechts een derde van het netwerk aan tunnels, het zogenaamde 'Riese'-project ('reus' in het Duits, nvdr), ontdekt. Kazek (37), die ook als gids werkt in de Wlodarz tunnels die deel uitmaken van het Riese netwerk: ,,In deze regio zitten nog heel wat schatten verborgen. Toen het sovjetleger de zaak overrompelde, zijn de Duitsers gevlucht. Maar wel met de idee om later terug te keren en de geplunderde kostbaarheden op te halen''.

,,Ze verborgen hun schatten met de bedoeling ze later te komen ophalen. Alles van geld en documenten tot goud, juwelen en kunstwerken''.

Samen met zijn grootvader wijdt Kazek zijn vrije tijd aan het in kaart brengen van de nazinalatenschap in het gebied.

Geroofd bij banken, juweliers en privépersonen
Vast staat dat de Duitse politiechef Herbert Klose tijdens de bezetting van Polen in het nabijgelegen Breslau verantwoordelijk was voor het goud dat de bezetter bij banken, juweliers en privépersonen had geroofd. In de jaren zeventig onthulde Klose dat het goud vlak voor het einde van de oorlog per trein werd afgevoerd. Bestemming: onbekend. De pas in het tunnelcomplex ontdekte trein zou die geroofde schat kunnen bevatten.


De regio rond Waldenburg in Polen

Achtste wereldwonder
Ook wordt gespeculeerd dat de trein delen bevat van de legendarische barnsteenkamer. Speciale SS-eenheden roofden na Operatie Barbarossa - codenaam voor de Duitse aanval op de voormalige Sovjetunie van dictator Stalin - het Catherine Paleis van Trarskoye Selo leeg. Vooral de met gouden panelen, spiegels en barnsteen behangen 'Amber Room' uit 1701 werd lange tijd het achtste wereldwonder genoemd.

Crisiscomité
Na de aankondiging vrijdag dat er een trein ondergronds verborgen zit met mogelijks onschatbare inhoud, hebben de lokale autoriteiten een crisiscomité opgericht om de grote belangstelling het hoofd te kunnen bieden. Geruchten gaan dat het leger zal ingezet worden om de plek te bewaken eens die is bekendgemaakt. De vermoedelijke vindplaats ligt in de omgeving van kilometerpaal 65 langs de weg tussen Waldenburg en Breslau.

Ook zou een gespecialiseerd team ter plekke komen om de explosieven in het tunnelcomplex onschadelijk te maken. De autoriteiten waarschuwen schattenjagers dat de trein wellicht is uitgerust met booby traps of onstabiele explosieven aan boord heeft.

De vraag wie de eventuele goudschat toekomt, is bijzonder complex. Het gaat immers wellicht onder meer om bij gedeporteerde Joden geroofde schatten. Beide anonieme ontdekkers zullen een vindersloon van 10 procent ontvangen.


De vermoedelijke vindplaats ligt in de omgeving van kilometerpaal 65 langs de weg tussen Waldenburg en Breslau

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4132720/2015/08/31/Nog-meer-nazitreinen-vol-schatten-in-tunnelcomplex.dhtml

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Harald


DvdW

Citaat van: Harald op 02/09/2015 | 09:52 uur
Ik volg het met belangstelling.

Zinloos:

Citaat van: Huzaar1 op 01/09/2015 | 05:04 uur
bijzondere vangst, totale inhoud zullen we nooit achterkomen.

:P
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Harald

http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20150901/281694023541208/TextView

Artikel in de telegraaf, ik ben zelf nog het meest benieuwd naar de trein zelf, hoe die eruit ziet en hoe bewapend e.d.

Het ontdekken van een nieuwe gang, zal ook misschien nieuw licht werpen op het gangenstelsel van project Riese en ook nieuwe ontdekkingen met zich meebrengen.
Ik volg het met belangstelling.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: DvdW op 02/09/2015 | 09:24 uur
Met ontzettend veel peoha wordt dit verhaal de wereld over geblazen en dan opeens hoor je er niets meer van? Yeah right...

Explosievenexperts naar 'nazitrein' in Polen 

1 september 2015

WARSCHAU - Polen stuurt een team van militaire explosievenexperts naar het gebied waar de geheimzinnige 'nazitrein' zich bevindt. Minister van Defensie Tomasz Siemoniak heeft dinsdag gezegd dat de verkennende werkzaamheden binnen nu en enkele dagen kunnen beginnen. De trein uit de Tweede Wereldoorlog staat naar verluidt in het zuidwesten van Polen en zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen.

Verhalen over het bestaan van de trein doen al tientallen jaren de ronde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zou het voertuig onderweg zijn geweest naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn.

Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, is de trein gevonden. Dat lukte met een apparaat voor bodemonderzoek langs een spoor van 4 kilometer tussen Wroclaw en Walbrzych. De mogelijke ontdekking heeft voor veel schatzoekers gezorgd. Zij zijn op zoek naar de mogelijke buit in de heuvelachtige bossen rond Walbrzych, vlakbij de Tsjechische grens.

De trein is ongeveer 100 meter lang en gepantserd.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/24439513/__Experts_naar__nazitrein__in_Polen__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

DvdW

Citaat van: Huzaar1 op 01/09/2015 | 21:31 uur
Wat denk je zelf...


1. Heel veel geld
2. Spullen van gigantisch hoge waarde
3. overgevoelig in verband met gestolen spullen met vermoorde eigenaars
4. Wie gaat wat claimen ?
5. Sommige zaken zijn gewoon beter als je het er niet over hebt.
Met ontzettend veel peoha wordt dit verhaal de wereld over geblazen en dan opeens hoor je er niets meer van? Yeah right...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 01/09/2015 | 21:31 uur
Wat denk je zelf...

4. Wie gaat wat claimen ?
Was daar niet reeds een bericht dat Putin dat deed?

Huzaar1

Citaat van: DvdW op 01/09/2015 | 06:53 uur
Waarom niet?

Wat denk je zelf...


1. Heel veel geld
2. Spullen van gigantisch hoge waarde
3. overgevoelig in verband met gestolen spullen met vermoorde eigenaars
4. Wie gaat wat claimen ?
5. Sommige zaken zijn gewoon beter als je het er niet over hebt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Oorlogsvis op 01/09/2015 | 14:46 uur
Het is wel een bijzonder verhaal, zeker als je bedenkt dat er voor ongeveer 28 miljard aan waarde in kan zitten...was bedoeld om een geheim nazi-leger na de oorlog te financieren !...

In iedergeval wel een mooi script voor een nieuwe film !!!!!!!!!



Ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg....

Oorlogsvis

Het is wel een bijzonder verhaal, zeker als je bedenkt dat er voor ongeveer 28 miljard aan waarde in kan zitten...was bedoeld om een geheim nazi-leger na de oorlog te financieren !...

In iedergeval wel een mooi script voor een nieuwe film !!!!!!!!!


DvdW

Citaat van: Huzaar1 op 01/09/2015 | 05:04 uur
bijzondere vangst, totale inhoud zullen we nooit achterkomen.
Waarom niet?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Huzaar1

bijzondere vangst, totale inhoud zullen we nooit achterkomen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Nazitrein vol goud gevonden in Polen

Waarschijnlijk gaat het om een trein vol met door de nazi's gestolen goud, die in april 1945 verdween in de heuvels nabij het Poolse stadje Walbrzych. Vorige week meldden twee mannen zich bij de Poolse autoriteiten met de mededeling dat ze een gepantserde trein van maar liefst 152 meter op het spoor waren gekomen.

De exacte locatie van de trein is niet bekendgemaakt. In het Poolse gebied zijn kilometers tunnels en gangen gegraven door dwangarbeiders van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van het ultrageheime naziproject "Project Riese". Tegen het einde van de oorlog werden sommige van die tunnels geëxplodeerd. Waarschijnlijk is de trein op die manier verborgen geraakt.

De trein zou volzitten met gestolen goud. De nazi's stouwden aan het eind van de oorlog treinen vol met gestolen schatten om deze uit handen te houden van de oprukkende Sovjettroepen. In totaal werd voor honderden miljoenen euro's aan goud gestolen door de nazi's uit de door hen bezette landen, en ruim een derde van dat goud was afkomstig van Nederlandse Joden. Grote kans dus dat een aanzienlijk deel van de treinschat toebehoort aan Nederlanders.

De twee vinders van de trein hebben via hun advocaat aangegeven dat ze rekenen op een vindersloon van tien procent. Of ze dat ook zullen krijgen is onduidelijk: De eerste prioriteit is om gestolen schatten terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar of de nabestaanden.

Hoeveel goud er precies in de trein zit, weet niemand. Wat wel duidelijk is, is dat dit slechts een kleine fractie is van het totaalbedrag dat door Nazi-Duitsland werd geroofd. De nazi's roofden tijdens de oorlog talloze gouden ringen, juwelen en zelfs gouden tanden van holocaustslachtoffers. Na de oorlog werd een deel van dit geld gevonden door de geallieerden, maar het merendeel verdween in private handen, bankkluizen of werd nooit meer teruggevonden.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/08/nazitrein-vol-goud-gevonden-in-polen/

Ace1

Uit dit artikel zou misschien een minder oplettende lezer kunnen concluderen dat de Duitsers kunstschatten op hun veroveringstochten meenamen. Voor de duidelijkheid, neen zij roofden o.a. kunstschatten en probeerden die mee te nemen naar "die Heimat".

Ace1

Dit doet mij denken aan de speelfilm The Monuments  van bijna 2 jaar geleden (waargebeurd verhaal). Dit betrof ook enorme nazi-schatten die verstopt werden in een enorme mijnschacht waarvan de ingang ook opgeblazen werd.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Monuments_Men




Ace1

Is verdwenen nazi-trein na 70 jaar gevonden?

Of hij echt bestaat, is nog altijd de vraag. Maar twee mannen zeggen nu dat ze een verdwenen nazi-trein hebben gevonden in het zuiden van Polen. Daar gaat sinds het eind van de oorlog het verhaal dat een trein, vol geroofd goud, edelstenen, kunst en wapens, aan het eind van de oorlog vermist raakte.

Video op onderstaande link.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/verdwenen-nazi-trein-na-70-jaar-gevonden

Ace1

WROCLAW - Een 150 meter lange pantsertrein met aan boord oorlogsbuit die de nazi's uit de handen van het Rode Leger wilden redden en die begin 1945 verdween, is weer gevonden. Althans, dat beweren twee schatzoekers die een vergunning hebben aangevraagd om de trein te bergen.
 
Volgens de overlevering zou de trein vanuit het toenmalig Breslau, nu Wroclaw, naar een berg in Silezië zijn gereden en daar in een tunnel zijn verborgen. De toegang tot de tunnel zou vervolgens zijn opgeblazen. Op zichzelf is dat geen vreemd verhaal; de nazi's probeerden in de laatste maanden van de oorlog veelvuldig buit uit de bezette gebieden terug naar Duitsland te transporteren.

Het is nog de vraag of de schatzoekers toestemming krijgen. De plaatselijke autoriteiten buigen zich nu over hun vergunningsaanvraag. De schatzoekers, een Duitser en een Pool, willen tien procent van de waarde van wat er in de berg wordt gevonden.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/24395454/___Trein_met_nazischat_terecht___.html