Herdenking Slag in de Javazee

Gestart door Ace1, 26/02/2012 | 23:18 uur

Ace1

Vanavond te zien op NPO2 19.15 uur

Slag in de Javazee

Theo Doorman gaat op expeditie naar de plek waar zijn vader om het leven kwam in de Javazee.

In 1942 werd de geallieerde vloot onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman tot zinken gebracht door een Japanse invasievloot op weg naar Java. De slag kostte aan 2300 mensen het leven.

Tijdens de eerste dag van deze expeditie komen de expeditieleden tot de verschrikkelijke ontdekking dat het wrak van vlaggenschip HR.MS. De Ruyter van de zeebodem is verdwenen. De onderwateropnames van deze gruwelijk ontdekking is voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien.

In de dagen die volgen blijken ook de andere oorlogsgraven te zijn geschonden. Wat is hier gebeurd en wie heeft dit gedaan? In deze documentaire gaan we op zoek naar de volgende vragen.

In de documentaire wordt ook de zeeslag zelf belicht en ontmoeten we de hoogbejaarde Felix Jans, kanonnier aan boord van Hr.Ms. Kortenaer, het eerste schip wat in de zeeslag tot zinken werd gebracht. Felix is de laatste Nederlandse overlevende die kan vertellen over de ontberingen die hij moest doorstaan.

http://www.omroepmax.nl/slag-in-de-javazee/uitzending/tv/slag-in-de-javazee-zondag-26-februari-2017/

Reinier


Ace1

In het KVMO blad staat een alternatieve strategie hoe men de Japanners had kunnen bestrijden verder bleek dat er een verschil van mening was tussen VADM  Conrad Helrich en SBN Karel Doorman over de wijze van de bestrijding tegen de Japanners. En men heeft over gebrek aan luchtsteun en wat voor gevolgen de afstoting van de Orions kunnen hebben in de toekomst

http://www.kvmo.nl/pdf/marineblad_feb12.pdf

Blz 26

Ace1

Slag in de Javazee 'verankerd in geschiedenis'


De nagedachtenis aan de Slag in de Javazee wordt blijvend verankerd in de hedendaagse marine. Het toekomstige Joint Support Schip krijgt de naam Karel Doorman. Het wordt daarmee het vierde schip van de Koninklijke Marine dat deze naam zal dragen.

Dat maakte Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom bekend tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee, die vandaag precies 70 jaar geleden plaats had. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander woonde in de Kloosterkerk in Den Haag de plechtigheid bij. Ook minister Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm behoorden tot de genodigden.

Bij de Slag in de Javazee probeerde een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel W.F.M. Doorman vergeefs een Japanse invasievloot te stoppen die op weg was naar Java, het hoofdeiland van Nederlands-Indië. Een meer dan 7 uren durend gevecht eindigde kort voor middernacht met de dramatische torpedering van de kruisers Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter. Ruim 900 Nederlandse marinemensen lieten het leven. Deze strijd ter zee wist de invasie maar met 1 dag te vertragen. De bemanningsleden die het treffen overleefden, ondergingen 3,5 jaar ontberingen in Japanse krijgsgevangenenkampen.

Een van die overlevenden van de Slag, M.G.J. van Zeeland, oud bemanningslid van Hr.Ms. Witte de With en Isaäc Vaarzon Morel, achterkleinzoon van schout-bij-nacht Karel Doorman, legden een krans in de kerk. Ook de zoon van Schout-bij-nacht Doorman, Theo, was bij de herdenking aanwezig. De Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van kapelmeester Bongaerts en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers verzorgden de muziek.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/02/27/46193474/Slag_in_de_Javazee_verankerd_in_geschiedenis

Ace1

Datum: 27 februari 2012
Tijdstip: 11.00 uur
Locatie: Koosterkerk, Den Haag

Op maandagmorgen 27 februari wordt in de Kloosterkerk in Den Haag de Slag in de Javazee van 70 jaar geleden herdacht.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van kapelmeester Bongaerts verzorgt hierbij de aangepaste muziek.

http://www.defensie.nl/marine/actueel/activiteiten/46192794/Herdenking_Slag_in_de_Javazee