Defensie Onderdelen > KM

Marine wil intensiever samenwerken met Chili

(1/2) > >>

jurrien visser (JuVi op Twitter):
Marine wil intensiever samenwerken met Chili

5 april 2013

Er zijn mogelijkheden om de maritieme militaire samenwerking met Chili uit te breiden. Dat concludeert Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom na een werkbezoek deze week aan het Zuid-Amerikaanse land.
“De Chileense marine heeft 2 van onze luchtverdedigingsfregatten en 2 van onze multipurpose-fregatten overgenomen. In deze laatste klasse zitten we in een common pool of spareparts maar er zijn meer mogelijkheden”, laat Borsboom weten. “Die heb ik besproken met mijn Chileense collega Almirante Don Edmundo González Robles.”

Lange kustlijn

“De Nederlandse en Chileense marine hebben veel overeenkomsten qua inzet”, zei Borsboom vanuit het maritieme hoofdkwartier in Viña del Mar. Met een grillige kustlijn van meer van 6.000 kilometer en verscheidene archipels voor de kust is die inzet zeer divers. De hydrografische en oceanografische dienst liet zien hoe Chili de veiligheid op zee en vanuit zee waarborgt. Niet alleen door de zeebodem in kaart te brengen maar ook een goed werkend tsunami-waarschuwingssysteem op te zetten.
 De kustwacht toonde verschillende systemen om de scheepvaart langs de langgerekte kust in het oog te houden.

Moderne M-fregatten

De scheepswerf in Talcahuano werd ook bezocht. De Chileense marine bouwt hier Ocean-going Patrol Vessels en onderhoudt ingewikkelde wapensystemen, zoals aan boord van onderzeeboten. Op deze werf krijgen de L- en de M-fregatten hun onderhoud. Daarbij gaven de Chilenen aan zeer geïnteresseerd te zijn in het lopende modernisatieprogramma van de Belgische en Nederlandse M-fregatten.

Kaap Hoorn

De admiraal bezocht ook Kaap Hoorn, wat wordt beschouwd als het meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika. De locatie in Chili is in de 17e eeuw ontdekt door de zeevaarders Willem Corneliszoon Schouten en Jacob le Maire en vernoemd naar de havenstad Hoorn. Borsboom: “Dit is een belangrijke plek voor Nederlandse zeemannen. Het toont namelijk aan dat wij al eeuwen maritiem actief zijn. In een jaar waarin 525 jaar marine in Nederland centraal staat, is dit een belangrijke Kaap die onze maritieme geschiedenis symboliseert.”

http://www.defensie.nl/marine/actueel/nieuws/2013/04/05/46204431/Marine_wil_intensiever_samenwerken_met_Chili

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie