Defensie Onderdelen > KM

Mijnenjagers bundelen krachten op Noordzee

(1/5) > >>

Lex:
Mijnenjagers van de Koninklijke Marine en de Belgische Zeemacht trainen momenteel hun samenwerking en daarmee een effectievere manier van mijnenbestrijding. Dit gebeurt op de Noordzee tijdens het 6 weken durende ‘Beneficial Archer 2013’. Deze oefening duurt nog tot 4 oktober.
Omdat Nederland door bezuinigingen steeds minder mijnenjagers heeft, neemt het belang van samenwerking met België toe. In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen en bommen. Vissers en andere vaartuigen hebben afgelopen periode melding gemaakt van 15 explosieven in Belgische en Nederlandse wateren. Deze en eventueel nog tijdens de oefening gelokaliseerde projectielen worden zoveel mogelijk in de laatste 2 weken van ‘Beneficial Archer 2013’ tot ontploffing gebracht.

1.000e explosief

In augustus vorig jaar maakte de marine het 1.000e explosief onschadelijk sinds 2005. Dat was het jaar dat de mijnenjacht door de Nederlandse en Belgische marine onder de noemer `Operatie Beneficial Cooperation´werd geïntensiveerd. Reden hiervoor was dat 3 vissers in april 2005 om het leven waren gekomen nadat een opgeviste vliegtuigbom aan boord van hun boot ontplofte.

MINDEF,
2 september 2013, 13.27 uur

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie