Defensie Onderdelen > KM

350 jaar Korps Mariniers

(1/2) > >>

Zander:
Heli's scheren over Coolsingel op verjaardag mariniers

© Ministerie van Defensie.

Honderden marcherende mariniers, overscherende legerhelikopters, zwaar geschut op wielen. De landelijke viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in hartje Rotterdam wordt op 12 december een waar spektakelstuk. ,,Reken maar op een onweerstaanbaar schouwspel.''

Alles wordt uit de kast gehaald om de landelijke viering van dit jubileum tot een onvergetelijke happening te maken, zo blijkt uit het draaiboek voor deze dag. De Coolsingel wordt 's ochtends afgesloten en van hekwerk voorzien, waarna een defilé volgt van ongeveer 2000 mariniers en oud-mariniers. Gerekend wordt op massale publieke belangstelling. De happening wordt live op landelijke televisie uitgezonden.

Prominenten uit binnen- en buitenland zullen zich verzamelen in het stadhuis, evenals de top van het bedrijfsleven, de leiding van verschillende Defensie-onderdelen, Kamerleden, burgemeester Aboutaleb en minister Hennis (VVD, Defensie). De hoop is dat ook koning Willem-Alexander aanwezig zal zijn. ,,Dat zou wel een buitengewone eer zijn,'' zegt luitenant-kolonel Hans van Reenen, projectleider 350 jaar Korps Mariniers.

Mariniersdefilé op de Rotterdamse Coolsingel in 2010. © Ministerie van Defensie.

Woestijn
Het spits wordt afgebeten door korpseenheden die recent nog op missie of training in het buitenland zijn geweest. ,,Die zullen daarbij het tenue dragen waarin ze ter plekke hebben geopereerd. Dus je ziet een arctic-uitrusting, of uniformen die mariniers dragen in de woestijn, de jungle of in de bergen. Ook de daar gebruikte voertuigen rijden mee.''

Zo zullen de toeschouwers onder meer een Viking-pantservoertuig zien passeren, het onderscheppingsvaartuig Frisc en een rupsvoertuig met mortieren erachter. Nadat de troepen zijn geïnspecteerd, volgt een defilé, waaraan ook mariniers met een commando-opleiding, eenheden van de Royal Marines en een detachement van de Koninklijke Marine deelnemen.

Helikopters
Klapstuk is het zogenoemde 'luchtdefilé', waarbij een keur aan helikopters over de Coolsingel zal scheren. Zo zullen NH90's, Cougars, Britse Wildcats en mogelijk de revolutionaire Amerikaanse Osprey-heli's in Rotterdam te zien zijn. Na afloop houden de ongeveer 3500 aanwezige zeesoldaten een grote reünie in Ahoy.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie