Herverdeling taken tijdens ceremonie op De Kooy

Gestart door Lex, 27/09/2010 | 14:37 uur

Lex

Den Helder – Op Maritiem Vliegkamp De Kooy zijn maandag tijdens een speciale ceremonie de taken van het 7 en 860 squadron van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht herverdeeld.

Het 7 squadron voert niet langer de Search and Rescue taak uit, maar richt zich volledig op opleidingen en expertise van zowel vliegend als technisch personeel van de Lynx en NH-90 helikopters. Het 860 squadron neemt de zogenoemde waltaken over, naast de taken aan boord van schepen die het squadron al uitvoerde.

Het 860 squadron heeft van oudsher als primaire taak het leveren van vluchteenheden aan schepen van de Koninklijke Marine. Een vluchteenheid bestaat uit een helikopter, bemanning, onderhoudspersoneel, vliegdekonderofficier en reservedelen en kan als zelfstandige eenheid aan boord van schepen worden geplaatst.

De belangrijkste taken van het 7 squadron waren de zogenoemde waltaken, zoals opleidingen, transport, ondersteuning van bijzondere operaties en Search and Rescue acties. Sinds de oprichting in 1962 heeft het squadron zo'n 1300 mensen gered, variërend van drenkelingen, opvarenden van vissersschepen en personeel van boorplatforms.

Search and Rescue
Na de oprichting van het Defensie Helikopter Commando in juli 2008 is de voormalige Groep Maritieme Helikopters gereorganiseerd, waarbij onder andere nu de taken van het 7 en 860 squadron zijn herverdeeld. Het 7 squadron richt zich nu volledig op opleidingen en expertise en het 860 squadron is verantwoordelijk voor de uitvoering van vliegoperaties, waaronder de Search and Rescue taak.

Zowel de Lynx helikopters op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder als de AB-412 helikopters op vliegbasis Leeuwarden staan dag en nacht paraat voor reddingsacties. De reddingshelikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.

MINDEF, 27 september 2010