Defensie en Kustwacht leveren ceremoniële ondersteuning

Gestart door Lex, 08/10/2010 | 12:33 uur

Lex

donderdag 07 oktober 2010 19:09 | Bron: Ministerie van Defensie

WILLEMSTAD - Ter gelegenheid van de ontmanteling van het Land Nederlandse Antillen vinden er op zaterdag 9 en zondag 10 oktober diverse activiteiten plaats. De landsregering heeft aan Defensie en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba gevraagd om deze historische gebeurtenis ceremonieel te ondersteunen.

Erewacht
Op 9 oktober wordt er een bijzondere Zitting der Staten van het land Nederlandse Antillen gehouden. Een compagnie van de Koninklijke Landmacht, de Tamboer en Pijpers van het Korps Mariniers en een peloton van de Antilliaanse Militie verzorgen de erewacht bij het Statengebouw. In deze erewacht staat ook een delegatie van het Vrijwilligers Korps Curaçao. Traditioneel gaat de verplaatsing van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen van Fort Amsterdam naar het Statengebouw vergezeld van kanonschoten die gedurende de verplaatsing vanaf Fort Krommelijn iedere dertig seconden worden afgevuurd.

Open house
De schepen Hr.Ms. Zuiderkruis, Hr.Ms. Pelikaan en de kustwachtcutter Jaguar liggen afgemeerd langszij de Mattheywerf en de Nieuwe Werf. De schepen zijn op zaterdag 9 oktober tot 17:00 uur open gesteld voor het publiek. De marinescheepsband Vibe treedt op aan boord van Hr.Ms. Pelikaan. De Lynx boordhelikopter van het stationsschip verzorgt demonstraties in de Annabaai en de Boston Whalers worden beschikbaar gesteld voor rondvaarten.

Erehaag
's Avonds laat wordt er een erehaag gevormd op de pontjesbrug, die is samengesteld uit diverse geüniformeerde diensten, waaronder ook militairen van de Koninklijke Marine en de Antilliaanse Militie. Eén van de Superrhibs van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba geeft vanaf het water acte de présence. Vlak voordat het nieuwe land Curaçao een feit is, wordt voor de laatste keer het traditionele saluut van 21 kanonschoten aan het land Nederlandse Antillen afgegeven door de Koninklijke Marine. En nadat de vlag van het nieuwe land Curaçao is gehesen, luiden naast het vuurwerk ook de scheepshoorns van de schepen in de Annabaai het land Curaçao feestelijk in.

Openbare kerkdienst
Op zondag 10 oktober verzorgen een peloton van de Koninklijke Landmacht en de Antilliaanse Militie de erewacht tijdens de eerste officiële Statenvergadering van het nieuwe Land Curaçao, waarin Frits Goedgedrag zijn functie als Gouverneur van Curaçao formeel aanvaardt. Op datzelfde moment vindt er aan boord van Hr.Ms. Zuiderkruis een openbare kerkdienst plaats.

Ook Sint Maarten heeft Defensie gevraagd om de activiteiten rondom de herschikking van het Koninkrijk ceremonieel te ondersteunen. Negentien mariniers staan opgesteld in de erewacht tijdens de eerste officiële Statenvergadering waarin Eugene Holiday de functie van Gouverneur van Sint Maarten op zich neemt.
________________________________________
Programma 9 en 10 oktober
Zaterdag 9 oktober
09.00 - 17.00    Open House a/b van de schepen Hr.Ms. Zuiderkruis, kustwachtcutter Jaguar en Hr.Ms. Pelikaan, met van 13.30 tot 17.00 uur optreden scheepsband Vibe.
09.00               Ceremoniële erewacht bij het Statengebouw door Landmacht peloton en peloton Antilliaanse Militie
09:00 – 10.10   Afgeven van 21 minuutschoten op Fort Krommelijn
11.00 – 11.30   Demonstratie van boordhelikopter Lynx in Anna-baai
14.30 – 15.00   Tweede helikopterdemonstratie in Anna-baai
22.15 – 23.15   Erehaag geüniformeerde diensten op Pontjesbrug
23.57              Tijdens hijsen van de vlag van het land Curaçao afvuren van 21 saluutschoten vanaf Fort Krommelijn. Het laatste schot valt om 24.00 uur

Zondag 10 oktober
10.00 uur      Ceremoniële erewacht door peloton Landmacht en peloton Antilliaanse Militie bij het Statengebouw tijdens de eerste officiële Statenvergadering en ambtsaanvaarding door Gouverneur
10.00 uur.     Openbare kerkdienst aan boord van Hr.Ms. Zuiderkruis, verzorgd door Geestelijke Verzorging CZMCARIB

Persbureau Curaçao, 8 oktober 2010