Auteur Topic: Intensievere samenwerking met Noorwegen  (gelezen 1808 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 27552
  • SCITE CITO
Intensievere samenwerking met Noorwegen
« Reactie #2 Gepost op: 15/03/2012 | 18:12 uur »
Intensievere samenwerking met Noorwegen

15 maart 2012, 16.40 uur

Minister Hans Hillen heeft met zijn Noorse ambtsgenoot Espen Barth Eide overlegd over verdere militaire co÷peratie. Beide bewindslieden zijn vandaag langs geweest bij oefening Cold Response die op dit moment in Noorwegen wordt gehouden.

Voor minister Hillen vormt internationale samenwerking de komende jaren een speerpunt van het beleid. Smart Defence is het principe dat landen die moeten bezuinigen, de militaire capaciteiten behouden door de handen ineen te slaan bij de aanschaf van wapens, het trainen van manschappen en onderhoud van materieel. "Samenwerken lukt het beste met landen met een vergelijkbare militaire cultuur," aldus minister Hillen, "dus zijn de nuchtere Noren natuurlijke partners voor Nederlanders."

AWACS

Een van de uitkomsten van het overleg is dat Noorwegen, op verzoek van minister Hillen, de mogelijkheid onderzoekt om een deel van de AWACS-vluchten uit te voeren vanaf Noorse vliegbases. Dat gebeurt nu voornamelijk vanaf de basis Geilenkirchen in Duitsland. Ook spraken Hillen en Eide over de JSF, zowel over de aanschaf als het onderhoud van de beoogde opvolger van de F-16. Verder gaan de Noren intensiever samenwerken met de Britse en Nederlandse mariniers die al 39 jaar de UK/NL Amphibious Force vormen. Deze eenheid doet ook mee aan Cold Response.

Oefening

Om de internationale samenwerking in de praktijk te aanschouwen, namen beide ministers een kijkje in het hoofdkwartier van de Noorse krijgsmacht. Van hieruit worden de meer dan 16.000 militairen van de 15 deelnemende landen aan Cold Response aangestuurd. Tot slot bezochten beide ministers ook Nederlandse troepen die aan de arctische oefening deelnemen.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/03/15/T378.htm

Hallo Gast! De reageer in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reageer. Registreer jezelf of login om de reageer te bekijken.