Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Huzaar1

Een grote puinzooi. Vietnam 2.0
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Citaat van: bergd op 19/08/2022 | 14:53 uur
Ongelooflijk de hoeveelheid aan achtergelaten materiaal 😳
Ja dat is een grote blunder van de Amerikanen....ook corrupte Oekrainers zullen wapens op de zwarte markt gaan verkopen
denk ik, maar goed dat is altijd het gevaar he

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

bergd

Ongelooflijk de hoeveelheid aan achtergelaten materiaal 😳

Huzaar1Problemen zijn aardig groot, en groeiende, door de hoeveelheid achtergelaten U.S materiaal.
Dingen als nachtkijkers (meer dan tienduizend in handen van Talib) leveren grote problemen, die worden nu overal in de regio gebruikt en doorverkocht aan iedereen met geld, en daardoor zijn ze in staat lokale politie en defensie eenheden direct te overmeesteren.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Dit is exact het verhaal wat werd gekaapt door die emotionele muts van Buza. In op1 deed ze volgens mij alsof het haar idee was, de route en de wijze waarop een boel NLers zijn gered.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#278
Een mooi artikel over de inzet van het Nederlandse KCT in Kabul.

https://soldat-und-technik.de/2021/09/aus-der-truppe/28521/unter-druck-und-blitzschnell-korps-commandotroepen-in-kabul/

Toevoeging

Ik zie nu net dat het om een vertaald artikel uit het landmacht magazine gaat :silent:

https://magazines.defensie.nl/landmacht/2021/07/02_kct

Lex

Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar evacuaties Afghanistan

De Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar de evacuaties uit Afghanistan vorige maand. Dat blijkt uit een rondgang langs partijen. Morgen is er een debat over de evacuaties en dan komt het voorstel aan de orde.

CDA-Kamerlid Boswijk zegt dat er fundamentele fouten zijn gemaakt. "Het is heel belangrijk dat het ministerie dat niet zelf gaat onderzoeken. Het moet echt onafhankelijk gebeuren." Boswijk stelt voor dat bijvoorbeeld oud-rechters of militair-specialisten een onderzoekscommissie vormen.

Horten stoten
Vorige maand zijn volgens het kabinet 1673 mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad naar Nederland geëvacueerd. Dat ging met horten en stoten: de evacuaties kwamen niet direct op gang en uiteindelijk is niet iedereen die er recht op had weggehaald uit Kabul. Er was beperkte tijd voor de evacuaties omdat de Taliban een deadline hadden gesteld voor Westerse militairen om het land te verlaten.

Kritiek die de afgelopen tijd klonk is dat het kabinet niet goed genoeg was voorbereid op de opmars van Taliban. Ook zouden ministeries langs elkaar heen zouden hebben gewerkt.

Onderste steen
PvdA-Kamerlid Piri noemt het "heel belangrijk dat de onderste steen bovenkomt". Ze zegt hoop te hebben dat dat morgen in het Kamerdebat gebeurt. Maar zo niet "dan kan een conclusie zijn dat er een onafhankelijke commissie moet komen om er onderzoek naar te doen".

Alle informatie over de evacuaties komt tot nu toe van het kabinet zelf, zegt GroenLinks-Kamerlid Bromet. "Wij willen graag weten wat een onafhankelijk instantie vindt van de gang van zaken."

Partijen overleggen onderling nog hoe het onderzoek er precies uit moet gaan zien. Het debat morgen begint om 11.30 uur en namens het kabinet zijn premier Rutte, minister Kaag (Buitenlandse Zaken), minister Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) aanwezig.

NOS, 14-09-2021, 18:08

Lex

Gekibbel op ministeries over Afghaanse vluchtelingen: 'Het groeit iedereen boven het hoofd'

DEN HAAG - De selectie van Afghanen zorgt voor verzuurde verhoudingen in het demissionaire kabinet. De kibbelende betrokken ministers schuiven die hete aardappel daarom door naar de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, het UNHCR.

Dat melden bronnen rond het demissionaire kabinet aan De Telegraaf. Nu de mailbox van Buitenlandse Zaken al enkele weken overspoeld wordt door mailtjes van wanhopige Afghanen, dringt zich de vraag op hoe de selectieprocedure moet verlopen. Er zijn ruim 21.000 berichten ontvangen, onduidelijk is nog hoeveel kansrijke verzoeken tussen die berichten zitten.

De opdracht van de Tweede Kamer om de evacuatieregeling voor Afghanen uit te breiden zorgt voor wrevel in het kabinet. De verhouding tussen de betrokken bewindsvrouwen Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en Ankie Broekers-Knol (Asiel) is achter de schermen flink bekoeld, melden betrokkenen aan De Telegraaf. In kabinetskringen valt te horen dat betrokken ministeries er onderling niet uit komen. Door de selectie te parkeren bij het UNHCR hoopt men te voorkomen dat de spanning nog verder oploopt.

Die organisatie zorgt voor noodhulp voor vluchtelingen tijdens een vluchtelingencrisis. Bovendien selecteert het UNHCR jaarlijks al honderden vluchtelingen die op uitnodiging naar Nederland komen.

Debat
Woensdag debatteert de Kamer over de evacuatie van Nederlanders en Afghanen uit Afghanistan. Daarbij zijn niet alleen de drie betrokken bewindspersonen aanwezig, maar ook premier Mark Rutte.

Vorige maand droeg de Kamer het kabinet met een meerderheid op om niet alleen werk te maken van de evacuatie van Afghaanse tolken, maar van alle Afghanen die voor Nederlandse hulporganisaties hebben gewerkt, mensenrechtenverdedigers, juristen en vrouwenactivisten die acuut gevaar lopen door de Taliban.

Asielstroom
Na een verhitte discussie over de invulling van een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj – staatssecretaris Broekers-Knol waarschuwde dat er bij een te generieke benadering een grote asielstroom zou kunnen volgen – moest het kabinet zich er schoorvoetend aan onderwerpen. Een Kamermeerderheid was er immers voor.

Coalitiepartner VVD steunde de motie niet, uit vrees voor een onbedwingbare asielstroom, en pleitte voor een individuele beoordeling van wie er wel en niet naar Nederland gehaald wordt. ,,De motie blijkt onuitvoerbaar, hij groeit iedereen boven het hoofd", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

De Kamer is zich met de motie niet bewust geweest van wat er zich op de hals wordt gehaald, klinkt het achter de schermen. Dat de bewindspersonen onderling overhoop zouden liggen, vindt Van Wijngaarden irrelevant. ,,Ik ga uit van eenheid van de kroon, en dat het kabinet gewoon met één mond spreekt", aldus de VVD'er.

Telegraaf,14-09-2021, 18:02

Huzaar1

#275
Citaat van: Stoonbrace op 07/09/2021 | 12:16 uur
Klopt.

Dit is hetzelfde als het aanschouwen van beelden van achter de auto gesleept Amerikaans legerpersoneel, en dan uiteindelijk het afdoen als niet heel erg, want ze zijn al  dood. 

Je snapt het probleem niet zo goed van propaganda en beeldvorming. De rest van de wereld zit niet op BMI facebook of Defensieforum.nl. De gemiddelde burger weet niet wat hij ziet. Die gaan het niet googlen en worden beinvloed door beelden die op het nieuws komen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: walter leever op 07/09/2021 | 12:20 uur
Dit dus. :P

Alsof de ander daar niks aan kon doen.(Laat maar)

Dus omdat Biden de fout kon rechtzetten was het geen fout van Trump? Laat maar, inderdaad.
"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

walter leever

#273
Citaat van: Stoonbrace op 07/09/2021 | 12:14 uur
Hij heeft het Doha akkoord afgesloten. Hij is minstens even verantwoordelijk als Biden.

Dit dus. :P

Alsof de ander daar niks aan kon doen.(Laat maar)

Bij degene die er nu zit "stops the buck",neem dan ook je verantwoordelijkheid.(maar dat is iets uit 't verleden,ik wordt oud  :P )

Stoonbrace

"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Stoonbrace

Citaat van: walter leever op 07/09/2021 | 11:20 uur
Heb je wel gelezen,wat de afspraak was,die toen gemaakt is?

en hoe je 't ook wil draaien,laatste jaar(toen Trump er nog was)zijn er geen Amerikaanse slachtoffers gevallen.

Het excuus wat wordt aangedragen is dat ze niet anders konden omdat het zo geregeld was,dat is onzin,ook omdat je hebt gezien dat bijna alle andere dingen die Trump in gang had gezet zijn teruggedraaid en dan kun je dit niet anders doen,really?(Trouwens het is een beetje flauw/laf om het te blijven afschuiven,de beste man zit er al 8 maanden niet meer,wel eerlijk blijven)

En dan nog iets,volgens vele hier was Trump een "loose canon",klopt toch?

Maar onder hem deden ze dit niet,waarom? Juist omdat hij inderdaad wel eens onvoorspelbaar kon zijn,maar altijd vanuit het oogpunt "America First",en daar kun je het mee eens zijn of niet,maar persoonlijk denk ik dat het ook voor ons wel eens beter zou zijn als er een "The Netherlands First"premier zou komen(en zo zijn er nog wel landen die je op dat plekkie kunt invullen)

Heeft niks te maken met niet kunnen samenwerken met anderen. :P


Trouwens,nou niet voor het 1 of ander,denk je nou echt dat je zo weinig kritiek had gehoord in de media als de "Orange Man Bad"er nog had gezeten?

Maar ik zie het verkeerd de media heeft iedereen altijd hetzelfde behandeld,toch? :sick:

Hij heeft het Doha akkoord afgesloten. Hij is minstens even verantwoordelijk als Biden.
"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Huzaar1

Citaat van: walter leever op 07/09/2021 | 11:29 uur
Ik zal het heel duidelijk maken dan:

Wat heeft Trump gezegd(over de terugtrekking)?

"Als er ook maar 1 amerikaan een haar gekrenkt wordt,zul je de consequenties voelen/gewaarworden"

En weet je wat het punt is,hem geloofden ze(daar in het oosten)

Hoe hij het zou hebben gedaan,weet niemand,maar ik denk(gedachte),eerst burgers,dan materieel en dan uiteindelijk de millitairen,daar hoef je geen generaal voor te zijn om zoiets te bedenken,me dunkt.

(maar ik zal het wel weer verkeerd zien  :P )

Dit was een clusterf*ck,hoe het nu gedaan is.(en nog steeds weten ze niet hoeveel burgers ze achter gelaten hebben,maar we gaan onderhandelen met de Taliban,alsof daarmee te onderhandelen valt.

Er zijn geen afspraken te maken daar die je garanderen dat gebeurt wat is afgesproken. Het is 1 groot wespenest. De taliban heeft die aanslag niet gepleegd, IS deed dat.

De fout die Trump ook heeft gemaakt is de Taliban denken te kunnen gebruiken. Amerikaanse leger heeft er verder een clowncircus van gemaakt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"