Auteur Topic: SOF, wel of niet gewenst?  (gelezen 4274 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 27552
  • SCITE CITO
SOF, wel of niet gewenst?
« Reactie #60 Gepost op: 22/03/2017 | 06:52 uur »
Legertop verdeeld over samenvoegen van elitetroepen

Oorlog in krijgsmacht 

DEN HAAG -  Binnen de krijgsmacht woedt een loopgravenoorlog over de toekomst van de Nederlandse ’special forces’.

Uit angst voor machtsverlies en onderling wantrouwen lukt het de top van de land- en zeemacht maar niet om onze best getrainde elitetroepen onder één commando te brengen.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat dat wel zou moeten om de snelheid en efficiency te vergroten. Twee jaar geleden al werd in een door Defensie zelf gevraagd rapport erop aangedrongen om de boel anders te organiseren. De top van de marine en landmacht zijn echter bang voor elkaar, zeggen defensiedeskundigen. Vooral het Korps Mariniers met zijn Maritime Special Operations Forces zou vrezen te worden overvleugeld door het Korps Commandotroepen omdat dat getalsmatig in de meerderheid is.

Ondanks de weerstand wordt volgens Defensie op dit moment wel gesproken over de samenvoeging. In de praktijk werken commando’s en mariniers al veel samen.

Tradities

Dat de krijgsmachtsdelen er niet uitkomen, zit hem volgens defensie-expert Peter Wijninga in oud zeer en vrees voor verlies van tradities. „Deze eenheden bestaan grotendeels bij de gratie van hun sterke eigen cultuur zoals de groene baret van de commando’s. Die historie moet je waarborgen, maar dat betekent niet dat de organisatie niet beter kan.”

Telegraaf, 22-03-2017, 05:30

Voor de leesbaarheid is het voltallige artikel hier geplaatst.
Lex
Algeheel beheerder
« Laatst bewerkt op: 22/03/2017 | 22:51 uur door Lex »

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 59 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.