Auteur Topic: Man uit joyrijden met gestolen vrachtwagen Defensie  (gelezen 1695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronald Elzenga

  • Gast
Man uit joyrijden met gestolen vrachtwagen Defensie
« Reactie #9 Gepost op: 16/06/2017 | 10:03 uur »
Man uit joyrijden met gestolen vrachtwagen Defensie
Foto: ANP
Gepubliceerd: 14 juni 2017 20:39
Laatste update: 15 juni 2017 01:02
 
Een "verwarde blanke man" heeft een vrachtwagen van de militaire basis Oirschot gestolen en is daarmee gaan joyrijden in Eindhoven.
De man is later weer op de basis aangehouden, meldde minister Jeanine Hennis (Defensie) woensdag in de Tweede Kamer.

De 21-jarige man uit Veldhoven had uit een rugzak van oefenende militairen op de Oirschotse Heide een toegangspas tot de militaire basis plus een universele sleutel van een Scania gestolen. De rugzak was onbeheerd achtergelaten. Daarna is hij naar de kazerne gegaan en heeft de truck meegenomen.

Daarbij is de poort geramd. Tijdens de rit heeft hij andere geparkeerde wagens beschadigd. Uiteindelijk keerde hij in de avond terug naar de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne.

"De zaak heeft niks met jihadisten of terrorisme te maken",  benadrukte Hennis. De man zit nog in hechtenis. Het onderzoek van de marechaussee loopt nog.

Tuchtrechtelijk onderzoek
De minister lichtte de Kamer in over het gebeuren tijdens een debat over een ander incident op vliegbasis Volkel. Daar werd in mei een veroordeelde Syriėganger aangehouden.

"Hier ging het dus om een groep militairen die opging in hun oefening, maar met potentieel enorme gevolgen", verklaarde Hennis. De bataljonscommandant heeft "zeer terecht" inmiddels een tuchtrechtelijk onderzoek gelast. En als verwijtbaarheid wordt vastgesteld zal er ook een sanctie worden opgelegd, zei Hennis. Volgens haar is op de basis uiteindelijk "adequaat gereageerd" op het incident.

Hennis kon niet zeggen of er iets in de gestolen legertruck zat. De Veldhovenaar kon naar haar informatie niet bij munitie of wapens op de kazerne komen.

Beveiliging
De Tweede Kamer dringt aan op strengere beveiliging rond kazernes. Vorig jaar wist ook al een journalist van SBS gehuld in camouflagekleding ongehinderd de legerbasis in Oirschot binnen te komen.

Naar aanleiding van het incident op Vliegbasis Volkel heeft de bewindsvrouw besloten de hele veiligheidsprocedure tegen het licht te houden. "En daar waar nodig gaan we het aanscherpen."

Door: ANP

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 8 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.