Amerikaanse politiek

Gestart door Benji87, 20/12/2023 | 20:06 uur

Wie gaat er winnen deze verkiezingen?

Biden
11 (64.7%)
Trump
6 (35.3%)

Totaal aantal stemmen: 17

Poll gesloten: 05/04/2024 | 22:04 uur

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 29/02/2024 | 07:51 uurAls die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.
Trump is het beste wat er gaat komen dit jaar ....

Benji87

Amerikaans hooggerechtshof bepaalt dat Trump op stembiljet mag

Donald Trump mag niet van het stembiljet voor de presidentsverkiezingen af worden gehaald, zo heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag besloten. Dat betekent een horde minder in Trumps kansen om presidentskandidaat te worden.

In december oordeelde de hoogste rechtbank van de staat Colorado dat Trump niet aan de voorverkiezingen in die staat mag meedoen vanwege zijn rol bij de Capitool-bestorming van 6 januari 2021. Velen zien de oud-president als een van de aanstichters daarvan. In een paar andere staten werd niet veel later dezelfde conclusie getrokken.

Trump ging bij het hooggerechtshof in beroep tegen de uitspraak van Colorado. De hoogste Amerikaanse rechtbank moest bepalen of de uitspraak van de staat klopt.

Colorado baseerde het besluit op een bepaling in de grondwet. In een onderdeel van het veertiende amendement staat dat Amerikanen die betrokken waren bij een "opstand of rebellie" geen politieke baan (meer) mogen hebben.

Het hof bepaalde maandag dat de staat helemaal niet over die wetsbepaling gaat, maar dat dat bij het Congres ligt. Daarom vindt het hof dat de staat een fout heeft gemaakt door Trump van het stembiljet af te halen.

Nu het hooggerechtshof heeft bepaald dat Trump op het stembiljet mag blijven staan, is dat één horde minder voor de oud-president. Het enige wat zijn presidentskandidaatschap nog in de weg kan zitten, zijn de strafzaken die nog tegen hem lopen. Als hij voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in november wordt veroordeeld, mag hij niet meer meedoen.

De Amerikaanse staten Maine en Illinois hadden Trump ook van het stembiljet afgehaald, maar dat besluit was opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof in de Colorado-zaak.

Bron: nu.nl

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 01/03/2024 | 00:14 uurHet beste wat de wereld kan overkomen is een trump die overlijdt aan iets. Of iig geen president wordt.
Als die clown weer president wordt, dan wordt Europa bijna gedwongen om een gezamenlijke EU krijgsmacht op te tuigen.
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 29/02/2024 | 10:36 uurDan mag die gelijk die rechters uit het hoofd gerechtshof meenemen want het is wel overduidelijk wel spelletje hier bij de republikeinen wordt gespeeld. Ik ben bang dat het juridische pad tegen trump op een doodlopend spoor zal uitlopen

Het beste wat de wereld kan overkomen is een trump die overlijdt aan iets. Of iig geen president wordt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 29/02/2024 | 07:51 uurAls die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.

Dan mag die gelijk die rechters uit het hoofd gerechtshof meenemen want het is wel overduidelijk wel spelletje hier bij de republikeinen wordt gespeeld. Ik ben bang dat het juridische pad tegen trump op een doodlopend spoor zal uitlopen

Huzaar1

Als die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Hooggerechtshof neemt zaak over presidentiële immuniteit Trump in behandeling

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat de bewering van Donald Trump dat hij als oud-president immuniteit geniet in behandeling nemen. De strafzaak rond zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden wordt daardoor uitgesteld.

Trump verzocht het hooggerechtshof op 12 februari om het besluit van de rechter dat hij géén presidentiële immuniteit geniet te "pauzeren". De rechter deed die uitspraak op 6 februari.

Het hooggerechtshof heeft in de week van 22 april mondelinge pleidooien ingepland. Daarin buigt het hof zich over de vraag of een oud-president wel of niet kan worden vervolgd voor zaken die zich tijdens zijn presidentschap hebben afgespeeld.

Nu het hooggerechtshof heeft besloten het verzoek van Trump in behandeling te nemen, zal een mogelijke rechtszaak over de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool en andere pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden enkele maanden worden vertraagd. Die zaak tegen Trump stond oorspronkelijk gepland op 4 maart.

Het is de tweede zaak over Trump waar het Amerikaanse hooggerechtshof zich over buigt. Het hooggerechtshof behandelt momenteel ook een beroep van Trump tegen een besluit van het hof van de staat Colorado. Daar werd de oud-president van het stembiljet voor de presidentsverkiezingen geweerd vanwege zijn rol bij de Capitool-bestorming.

Het is onduidelijk wanneer de uitspraak in die zaak volgt. Als het besluit niet voor aanstaande dinsdag valt, staat Trump gewoon op het stembiljet in Colorado. Op 5 maart is het namelijk 'Super Tuesday'. Dan zijn er in vijftien staten voorverkiezingen, waaronder in Colorado.

Ook in de staat Maine was Trump van het stembiljet gehaald, maar dat besluit werd later opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof. Maine is net als Colorado een van de staten waar aanstaande dinsdag voorverkiezingen zijn.

In de staat Illinois is Trump nu ook geweerd van deelname aan de voorverkiezingen. De verwachting is dat Trump ook de uitspraak van de rechter in die staat zal aanvechten.

Bron: nu.nl

Benji87

Ukraine supporters lay path to try to force US House vote on aid bill

WASHINGTON, Feb 23 (Reuters) - U.S. House of Representatives Democrats have begun laying the groundwork for a potential bid to sidestep Republican Speaker Mike Johnson and force a vote on a $95 billion security assistance package for Ukraine, Israel and Taiwan, House aides said on Friday.

Representative Jim McGovern, the top Democrat on the House Rules Committee, filed legislation on Feb. 15 that could be used as a vehicle for a discharge petition, a rarely used procedural tool that eventually could force a vote on the bill if at least 218 House members - a majority of the chamber's 435 voting members - sign it.

Under House rules, Ukraine backers could begin collecting signatures for the petition around March 1.
Democrat Tom Suozzi's victory in a special election to fill a vacancy in a district in New York state, narrowed Republicans' already-thin margin in the House to 219-213. Suozzi will be sworn in on Feb. 28.

Months after Democratic President Joe Biden asked Congress to approve more foreign security assistance, the Senate last week approved the package for Ukraine, Israel and Taiwan and to replenish U.S. weapons stocks by an overwhelming 70-30 vote. Twenty-two Republicans joined most Democrats in voting "aye."

But Johnson, a close ally of Republican former President Donald Trump who voted against assisting Ukraine before he became speaker, sent the House home for a two-week recess without bringing the measure up for a vote, leaving the aid in limbo as the war in Ukraine approached its second anniversary.
Trump, the front-runner for his party's 2024 presidential nominee, has opposed aid to Kyiv.

Johnson told a party meeting on Feb. 14 that House Republicans would not rubber-stamp the Senate bill. Party leaders are considering writing new bills, amending the Senate legislation or dividing it into separate parts.

House Democrats are also considering another, even rarer, process, known as defeating the previous question, in which Ukraine backers could take control of the House floor before certain votes.

The exact number needed is not certain, because it would require only a simple majority of members present and voting.
So far, House Democratic leader Hakeem Jeffries has said only that he is leaving every legislative option on the table.

Mike Gallagher, the Republican chair of the House select committee on China, urged fellow Republicans to see that the funding was part of an opportunity to rebuild America's "arsenal of deterrence."

"I get that this is not cheap. The cost of the supplemental is high. But the cost of war, particularly a war with China in the Indo-Pacific, would be much higher still," Gallagher told reporters after returning from a trip to Taiwan.

Bron: https://www.reuters.com/world/us/ukraine-supporters-lay-path-try-force-us-house-vote-aid-bill-2024-02-23/

Benji87

Republikeinen verliezen zetel in Huis van Afgevaardigden na speciale verkiezing

De Republikeinse Partij heeft een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verloren aan de Democraten. De Democraat Tom Suozzi won een speciale verkiezing in New York om de afgezette Republikein George Santos op te volgen.

Santos verloor zijn zetel begin december na een reeks schandalen. Hij zat toen nog geen jaar in het parlement. Kort na zijn beëdiging raakte hij in opspraak om vermeende leugens over zijn cv en beschuldigingen dat hij donateurs had opgelicht.

De 35-jarige Santos zou tijdens zijn campagne onder meer hebben beweerd dat hij officieel gesteund werd door oud-president Donald Trump. Santos voerde eerder campagne voor Trump toen die voor herverkiezing ging.

Het Amerikaanse Congres stemde in met het wegsturen van Santos. Daarmee werd hij de eerste Republikein ooit die zijn zetel in het Amerikaanse parlement moest opgeven. Om zijn opvolger te vinden, was een speciale tussentijdse verkiezing nodig.

Suozzi versloeg zijn Republikeinse tegenstander Mazi Pilip. Hij won in het district Long Island, waar hij geboren en getogen is. Suozzi was voordat Santos aantrad ook al zes jaar lid van het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen hebben nog steeds een meerderheid in het Huis. De 'Grand Old Party' bezet 219 zetels, tegen de 213 van de Democraten.

Bron: nu.nl

Benji87

Biden wint ook tweede Democratische voorverkiezingen met ruime voorsprong

President Joe Biden heeft dinsdagavond ook de tweede Democratische voorverkiezingen ruimschoots gewonnen. Volgens persbureau AP won de huidige president de voorverkiezingen in Nevada met bijna 90 procent van de stemmen.

Biden hoopt later dit jaar opnieuw gekozen te worden als president van de Verenigde Staten. Daarvoor moet hij eerst nog de nominatie van zijn partij winnen. Maar dat is slechts een formaliteit. De Democratische Partij staat er namelijk op dat de zittende president meedoet aan de verkiezingen.

Daarnaast heeft Biden ook weinig échte concurrentie. Hoewel er nog zo'n twaalf kandidaten meededen aan de voorverkiezing in Nevada, haalden de meesten daarvan nog geen halve procent van de stemmen binnen.

Auteur en zelfhulpgoeroe Marianne Williamson haalde 2,7 procent van de stemmen. Bijna 6 procent van de stemmen ging naar de optie 'geen van deze kandidaten'. Congreslid Dean Phillips, die met Williamson als de enige twee 'serieuze' tegenstanders wordt gezien, deed niet mee aan de voorverkiezingen in Nevada.

Biden is dus de gedoodverfde presidentskandidaat van de Democratische Partij, maar dat betekent niet dat er geen onvrede is over zijn kandidaatschap. Veel Democraten hebben kritiek op zijn buitenlandbeleid en Bidens campagne komt ook nog niet lekker van de grond.

Bron: nu.nl

Benji87

Hof bepaalt dat Trump vervolgd mag worden voor inmenging verkiezingen 2020

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft geen presidentiële immuniteit en mag dus vervolgd worden voor het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft een Amerikaans federaal hof dinsdag besloten.

Het hof van beroep in het District of Columbia verwierp daarmee een eis van Trump. Hij stelde dat hij niet kan worden vervolgd omdat de beschuldigingen betrekking hebben op de periode dat hij president was. Maar volgens de rechters is die immuniteit vervallen.

"In deze zaak is voormalig president Trump de burger Trump geworden", schrijft de rechtbank. "De immuniteit die hem zou hebben beschermd toen hij president was, beschermt hem niet langer tegen vervolging."

Trump was in beroep gegaan tegen een uitspraak van een lagere Amerikaanse rechter in december. Ook die rechter had het verzoek tot immuniteit verworpen.

Trump kan nog in beroep tegen uitspraak

De oud-president kan nog in beroep gaan tegen deze nieuwste uitspraak, onder andere bij het federale hooggerechtshof. Dat is de hoogste rechter in de Verenigde Staten.

Trump wordt beschuldigd van het dwarsbomen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat mondde uit in de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Die zaak zou op 4 maart beginnen. Maar de federale rechter die de zaak behandelt, stelde de zaak vorige week voor onbepaalde tijd uit.

Als Trump schuldig wordt bevonden, mag hij zich waarschijnlijk niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Maar als de zaak wordt uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen, kan Trump als hij president wordt de onderzoeken naar hem schorsen.

Bron: nu.nl

Benji87

Joe Biden wint zoals verwacht eerste voorverkiezing van de Democratische Partij

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in South Carolina zoals verwacht de eerste voorverkiezing van de Democratische Partij gewonnen. CNN en andere zenders riepen Biden uit als winnaar toen nog geen tien procent van de stemmen was geteld. De president stond toen met een kleine 97 procent flink voor op zijn tegenstanders, politicus Dean Phillips en auteur Marianne Williamson.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 5 november van dit jaar. Officieel moeten de Democraten en de Republikeinen hun kandidaten in de zomer nog aanwijzen, maar zeer waarschijnlijk wordt de strijd in het najaar een herhaling van de vorige keer, toen Donald Trump en Joe Biden het tegen elkaar opnamen.

Strijd om zwarte kiezer

De Republikeinen hebben hun eerste voorverkiezingen al achter de rug. In de staten Iowa en New Hampshire won Donald Trump afgetekend van zijn rivalen. De Democraten kozen dit jaar voor het eerst voor South Carolina om hun voorverkiezingen af te trappen, omdat in die staat veel zwarte kiezers wonen.

Bij de vorige presidentsverkiezingen stemde landelijk 87 procent van de zwarte kiezers in het land nog op Biden. Die vanzelfsprekendheid ontbreekt nu. Met name jonge Afro-Amerikaanse mannen bewegen in de peilingen van hem weg, onder andere vanwege onvrede over de economie en de torenhoge studieleningen die niet zijn kwijtgescholden. Andere zorgen bij Democratische kiezers zijn de hoge leeftijd van Biden (81) en de beveiliging van de Mexicaanse grens.

In een recente landelijke peiling steunt 63 procent van de zwarte kiezers Biden.

Bron: nos.nl

Benji87

Federal judge indefinitely postpones Trump's election meddling trial

A federal judge has postponed the election subversion trial of former US president Donald Trump while his appeal plays out in court.

The trial was set to begin on 4 March, but will now be delayed indefinitely, Judge Tanya Chutkan said on Friday.

The case is over Mr Trump's alleged efforts to overturn the 2020 election results.

His lawyers have argued that he should not face criminal charges because he was a sitting president at the time.

The Republican frontrunner for president in November's election was charged last year over his alleged efforts to overturn his 2020 loss to Democrat Joe Biden.

The case could be delayed for several months as the appeal process plays out.

Currently a panel of three federal appeals judges is weighing Mr Trump's argument that presidents are immune from prosecution for possible crimes committed while they are in office, even after they leave the White House. It could rule as early as next week.

The case is widely expected to end up before the US Supreme Court, where conservatives hold a 6-3 majority.

Experts have said it could have a profound effect on the future of the American presidency and what is allowable by an individual who holds the office.

The four counts in the indictment were: conspiracy to defraud the US, conspiracy to obstruct an official proceeding, obstruction of an official proceeding and conspiracy against the rights of citizens.

Mr Trump, 77, has repeatedly denied any wrongdoing and has accused the Justice Department and the Biden administration of political persecution.

He also faces three other criminal trials. One is related to alleged attempts to overturn the 2020 election results in the state of Georgia.

Another is related to his alleged mishandling of classified documents after leaving office, and the third is related to an alleged hush-money payment Mr Trump made to porn star Stormy Daniels.

With the delay of the federal election subversion case, Mr Trump's first criminal trial will be over the alleged 2016 hush money payments, which is slated for 25 March in New York.

Bron: BBC.com

Benji87

Citaat van: Enforcer op 24/01/2024 | 20:17 uurEr zijn al lange tijd 2 stromingen binnen die partij.

Dat was bij mij bekend maar ik was in de veronderstelling dat de anti trump lijn gevolgd wel door DeSantis. Toen hij uit de race stapte was ik op recht wel een beetje verrast

Enforcer

Citaat van: Benji87 op 24/01/2024 | 09:11 uurBetekent dit nou toch dat die partij hartstikke verdeelt is over zijn (potentiële) aanstelling?

Er zijn al lange tijd 2 stromingen binnen die partij.